ביקשו מכם קוד סודי? התשלומים החכמים כבר כאן
שיעור העסקאות החכמות בבתי עסק זינק פי 3 בתוך שלושה חודשים לקראת כניסת התקן המחייב בנובמבר. רשתות גדולות כמו זארה, דקטלון, דלתא ואופטיקנה כבר החלו לכבד עסקאות חכמות
העסקים הגדולים נערכים להטמעת תקן התשלומים שבנק ישראל מחייב את השימוש בו החל מנובמבר הקרוב, תקן EMV, שהתשתית שלו היא תנאי לכניסת תשלומים חכמים בסמארטפונים לישראל.
מנתוני חברת שב"א, המפעילה את מערכות התשלומים הלאומיות בכרטיסי אשראי, עולה כי 35.5% מכלל מסופי התשלום הפעילים בישראל הם כבר מבוססי EMV.
רשות התחרות: מקס וישראכרט ישווקו גם ביטוח
קונים בתשלומים? תראו כמה זה באמת עולה לכם
החוק שיגן מהונאות בתשלומים חכמים נדחה ב-9 חודשים
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
במסוף EMV, המוכר מבקש מהלקוח להזין קוד סודי בעת התשלום, כפי שקיים במקומות רבים בחו"ל. למחזיקי כרטיס ישראכרט בלבד יש אפשרות לבצע תשלום חכם ללא מגע באמצעות קירוב הכרטיס למסוף התשלום במקום גיהוצו, כאשר בעסקאות של עד 200 שקל לא תידרש הזנת קוד. רשתות גדולות כמו זארה, דקטלון, דלתא, אופטיקנה ואחרות כבר החלו לכבד עסקאות חכמות ומגמה זו רק תלך ותגבר עד כניסת ההוראה של בנק ישראל לתוקף.
כאמור, בנק ישראל מחייב את בתי העסק הגדולים בשלב זה (עם מחזור הכנסות של מעל 100 מיליון שקל בשנה) להשתמש אך ורק במסופים החכמים החל מנובמבר הקרוב. בינתיים, חלק מבתי העסק כבר מאמצים מיוזמתם את שיטת התשלום החכמה כדי להרגיל את הלקוחות.
מנתוני שב"א עולה כי נכון לינואר 2020 כבר 7.3% מסך העסקאות במסופים תומכי EMV היו עסקאות חכמות, כלומר עם הזנת קוד סודי ואפשרות לתשלום ללא מגע. זאת, לעומת 2.9% באוקטובר 2019, כלומר זינוק של פי 2.5 בתוך 3 חודשים. כאשר מסתכלים על אחוז העסקאות החכמות מתוך כלל העסקאות (כלומר הן במסופים תומכי EMV והן במסופים שאינם תומכים) מדובר כבר בשיעור נמוך יותר שעמד נכון לסוף ינואר על 1.12%. עם זאת, מדובר בזינוק של פי 3 לעומת אוקטובר (אז עמד השיעור שלהן על 0.35%).
טכנולוגיית התשלומים החכמים תגיע למלוא המיצוי שלה בנובמבר הקרוב כאשר שחקנים בינלאומיים דוגמת אפל יגיעו לישראל ויאפשרו למחזיקי מכשירים ניידים לבצע תשלום חכם דרך המכשיר הנייד. גם אפליקציות התשלום הבנקאיות נערכות למפץ הזה אם כי בשלב זה ביט של הפועלים, פיי של לאומי ופייבוקס של דיסקונט עדיין מבוססים על טכנולוגיית תשלום מיושנת של תשלום מבוסס סריקת ברקוד ולא עובדים על בסיס ה־EMV. בנק ישראל, במטרה לתמרץ את הבנקים לאמץ את התשלומים החכמים ללא מגע, קבע כי המגבלות שהשית עליהם על מחזורי שימוש באפליקציות לא יחולו אם התשלום יתבצע באופן חכם.