שתף קטע נבחר
 

מפחדים מחיידקים? 6 טיפים שיעזרו למנוע הדבקה

הטמפרטורות יורדות, אתם נמצאים יותר בבית והרי לכם מתכון מנצח להתפרצות של וירוסים וחיידקים במיוחד בחורף. איך למרות כל זאת אפשר לנסות ולמנוע את ההידבקות? 6 עצות בריאות

בשיתוף רקיט בנקיזר

 

צינון ושיעול הם הקלים שבתופעות הלוואי של העונה הקרה. נראה שדווקא בחורף חיידקים ווירוסים משתוללים בחוץ - אך מדוע דווקא עכשיו? האם יש משהו בקור החורף שגורם לנו להיות חולים יותר? ד"ר עדי קליין, מומחית לרפואת ילדים מבית החולים הלל יפה,  טוענת שלא בהכרח. "למרות הדעה הרווחת, שיער רטוב או קור אינם גורמים למחלות", היא מסבירה. "זיהומים ויראליים וחיידקיים מתקיימים בכל ימות השנה, אך בחורף אנחנו נוטים להידבק יותר מסיבות אחרות. הסברה שקור פוגע במערכת החיסונית רווחת, אבל לא מדויקת".

 

לדבריה של ד"ר קליין אמנם קיימים וירוסים עונתיים האופיניים לעונת החורף, דוגמת וירוסי השפעת, אך הסיבה להידבקות גבוהה דווקא בחורף נעוצה בהרגלים שלרוב נהוגים בה, שבהחלט ניתן לשנות. שינוי שלהם, היא מסבירה, יכול לסייע בלהימנע מהדבקה.

 

1. גלו אחריות לסובבים אתכם

"רבים מהוורוסים והחיידקים עוברים בצורה טיפתית", מסבירה ד"ר קליין. "אם משתעלים לכיוונו של מישהו, מתנשקים עם מישהו, באים במגע או נמצאים קרובים אליו בחללים סגורים, הסיכוי להדביק אותו גדול".

 

אם אתם חולים, הקפידו לא לבוא במגע עם הרבה אנשים ולא להגיע לעבודה. הקפידו להשתעל אל המרפק ולא אל כף היד או אל האוויר הפתוח.

 

2. שיטפו ידיים - בצורה הנכונה

הספרות המחקרית מלאה בהוכחות לקשר בין שטיפת וחיטוי ידיים לבין חולי. אם עוצרים לחשוב על זה לרגע, מבינים עד כמה הידיים שלנו הן בעלות פוטנציאל הדבקה. אנחנו מקישים בהן על מסך הסמארטפון, על מקלדות, פותחים באמצעותן דלתות, נאחזים במעקה באוטובוסים, לוחצים את ידיהם של הסובבים אותנו והרשימה נמשכת ונמשכת. הידבקות בנגיפים ובחיידקים מתרחשת כשאנחנו מניחים ידיים על משטח נגוע ואז נוגעים בפה או בשפתיים - לעיתים בכלל בלי ששמנו לב לכך.

 

"נגיפים וחיידקים יכולים לשרוד ולחיות על פני משטחים שונים שעות, וישנם כאלה שאף מעבר ליממה", מסבירה ד"ר קליין. "בסביבה הביתית יש לנו שליטה על המשטחים הסובבים אותנו, ואותם ניתן לחטא באמצעות תכשירים דוגמת תרסיסים ומגבונים לניקוי המשמידים 99.9% מהחיידקים. עם זאת, באוטובוס, במשרד, בתור לרופא או במסעדה - אין לנו. שטיפת ידיים יסודית היא הפתרון שיגן ממרבית הנגיפים והחיידקים העוברים דרך משטחים".

 

מחקרים של מחלקת החקלאות האמריקאית (USDAׂ) מראים שלמעלה מ-90% מהאוכלוסייה לא שוטפים ידיים כמו שצריך, לא בצורה יסודית מספיק ולא בתדירות מספקת. הדרך הנכונה לשטוף בה ידיים היא רחיצת יד ביד בסבון, כולל רחיצת החלק העליון של כפות הידיים, וקרצוף בין האצבעות למשך 20 שניות לפחות.

 

3. בבית ובסביבה הקרובה - חטאו משטחים

אם שטיפת ידיים היא הדרך להילחם בחיידקים ובנגיפים מחוץ לבית, הרי שחיטוי המשטחים בבית היא הדרך להילחם בהם בסביבתנו הפרטית. שלטי טלוויזיה, ידיות, משטחי משחק והאכלה, ספות, צעצועים, ברזים, שטחי בישול ושולחנות - כולם מהווים מקומות פוטנציאליים לקיומם של וירוסים וחיידקים.

 

"כל המשטחים יכולים להכיל וירוסים", מסבירה ד"ר קליין, "החל בשולחנות וספות וכלה בחיות פרווה וצעצועים בחדרי הילדים. סיכוי ההישרדות שלהם אמנם יורד ככל שהמשטח מחורר ומאוורר יותר, אך חיטוי משטחים באמצעות חומר חיטוי הוא הדרך הטובה ביותר להיפטר מווירוסים וחיידקים, במיוחד לאחר נוכחות של אדם חולה בבית".

 

נכון, בית מגורים אינו סביבה סטרילית לגמרי וניתנת לחיטוי 24 שעות ביממה ו-7 ימים בשבוע, אך חיטוי המשטחים בעלי ריכוזי הזיהומים הגדולים ביותר בבית פעם ביום, יכול להפחית משמעותית את שיעור התחלואה שלכם ושל יקיריכם. בין שמדובר בתרסיסים ובין שמדובר במגבונים לניקוי כללי, חשוב להקפיד על תכשירים בעלי יכולת חיטוי והשמדה גבוהה של וירוסים וחיידקים, ובחירה במוצרים שאינם מכילים אקונומיקה או רעלנים שונים, העלולים להזיק הן למשטחים והן לאדם הבא עמם במגע.

 

חיטוי משטחים חומר חיטוי (צילום: ShutterStock)
חיידקים יכולים לשרוד שעות על משטחים - ולכן יש לחטאם(צילום: ShutterStock)

 

4. אווררו חללים

היכולת של חיידקים ווירוסים לנוע בחלל ולעבור מאדם לאדם, גדלה משמעותית בחללים צפופים וסגורים. "בחורף אנחנו נוטים להצטופף ולהסתגר יותר מבקיץ", מסבירה ד"ר קליין, "ולכן סיכויי ההידבקות במחלות הופכים גבוהים יותר משמעותית. גם אם קר - חשוב לצאת החוצה, לנשום אוויר, ולהשאיר חלון פתוח בבית כדי לאוורר את החלל".

 

כאמור, קור כשלעצמו אינו גורם למחלות. לעומת זאת, סגירת החלונות בבית והפעלת המזגן או התנור מהווים גן עדן עבור חיידקים ווירוסים. כך, אוורור הסביבה הביתית פירושו אוויר נקי וחדש שיפחית את הסיכוי להידבקות במחלות - במיוחד כאשר אחד מבני הבית חולה ומשתעל.

 

5. החליפו כלי מיטה ושירותים

חוקי החיטוי והאוורור חלים גם, ובעיקר על כלי המיטה, המגבות ומברשות השיניים שלנו. במקרה של חדרי השינה, מדובר לרוב בחלל סגור, ובמקרה של שירותים ומקלחות, מדובר במקומות לחים - שניהם בעלי סיכוי גבוה להצטברות של וירוסים וחיידקים. הקפידו להחליף מצעים אחת לשבוע, ומגבות לחות במגבות חדשות ויבשות אחת לשלושה-ארבעה ימים. את מברשות השיניים יש לייבש טוב ולהרחיק מהאסלה, ולהחליפן בתדירות סבירה.

 

"במיטות בתי החולים, במעבר בין חולה לחולה, אנחנו לא רק מחליפים מצעים - אלא גם מחטאים את המיטה בחומרי חיטוי", מסבירה ד"ר קליין. "במקרה של השירותים, המקלחות והמגבות, ככל שקרקע היא יותר לחה ולא מאווררת, הסבירות גבוהה יותר שיתפתחו וירוסים וחיידקים. אחד הדברים שיכול לטפל בהם זה ייבוש".

 

6. דווקא בחורף - הקפידו על הרגלים בריאים

"אנשים עם מערכת חיסונית ירודה במהלך השנה, יהיו חולים יותר בחורף", מסבירה ד"ר קליין. "מערכת החיסון מושפעת ממשתנים רבים, ביניהם שינה מספקת, תזונה נכונה, פעילות גופנית והימנעות מסטרס. כשאלו מוקפדים, מערכת החיסון לרוב מתחזקת".

  

הצורך בשינה מספקת ובכושר מתווסף לאבני הבניין של גופנו - התזונה. כדי לשמור על תפקוד תקין של מערכת החיסון, יש להקפיד על צריכה מספקת של ויטמינים ומינרלים מהמזון, תוך דאגה לתזונה מאוזנת ומגוונת. כדאי לשלב פירות וירקות חיים בכל הצבעים (כן, אפילו אם הם קרים!), דגנים מלאים, קטניות ולהקפיד על שתייה מרובה של 8 כוסות מים ביום לפחות.

 

בשיתוף רקיט בנקיזר


פורסם לראשונה 13/02/2020 10:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להימנע מלהידבק במחלות חורף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים