נתניהו: "ניאבק בכל הכוח". הפלסטינים: "ניצחון"
בישראל זעמו על פרסום הרשימה השחורה של החברות הפועלות בהתנחלויות. "גנץ: "יום שחור לזכויות האדם". שר החוץ כץ: "כניעה מבישה, להחלטה יהיו השלכות על יחסינו עם נציבות זכויות האדם". מועצת יש"ע: "יש סממנים אנטישמיים". שר החוץ הפלסטיני לאו"ם: הורו לחברות לסגור את מפעליהן ביו"ש
תגובות זועמות בישראל לפרסום הרשימה השחורה של האו"ם - ואילו הפלסטינים מסמנים "וי" גדול: לאחר שנציבות זכויות האדם של האו"ם פרסמה את רשימת 112 התאגידים שפועלים בהתנחלויות, אמר שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מלכי כי פרסום הרשימה הוא "ניצחון של החוק הבינלאומי".
בישראל, כמובן, התגובות היו שונות ב-180 מעלות. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בראיון לגלי צה"ל כי המהלך לא יעבור בשתיקה: "ניאבק בזה בכל הכוח". הוא הוסיף: "אם לא הייתי מתייצב ומארגן את ההתנגדות למאמץ שתכננו באו"ם, כבר היינו תחת סנקציות יותר חריפות".
שר החוץ ישראל כץ אמר כי "הודעת נציבת זכויות האדם היא כניעה מבישה ללחצי מדינות וארגונים המעוניינים לפגוע בישראל, וזאת על אף שרוב מדינות העולם סירבו להצטרף למסע הלחצים הפוליטי הזה. ההחלטה של הנציבה להמשיך בקו האנטי-ישראלי של המועצה לזכויות אדם היא כתם על משרד נציבות האו". הנציבה הפכה לשותפה של תנועת החרם, על אף שכדברי הודעתה אין משמעות משפטית לרשימה".
כץ אמר עוד כי "מאז הקמתה המועצה לא עשתה שום צעד בכדי לשמור על זכויות אדם, אלא רק הגנה על כמה מהמשטרים האפלים ביותר בעולם.הנציבה כשלה לשמור על כבוד האו"ם, ולהציל את מה שנשאר מכבוד המועצה והנציבות. להחלטה זו יהיו השלכות על יחסינו עם המועצה הנציבות. מדינת ישראל לא תשלים עם המדיניות המפלה והאנטי-ישראלית ואנו נפעל בכל הדרכים כדי למנוע יישום החלטות מסוג זה".
יו"ר כחול לבן, ח"כ בני גנץ, כינה את פרסום הרשימה "יום שחור לזכויות האדם. נציבות זכויות האדם של האו"ם איבדה קשר למציאות".
גם נשיא המדינה ראובן ריבלין מתח ביקורת על המהלך, ואמר כי העסקים שהוזכרו ברשימה יזכו לתמיכה מלאה מבית הנשיא: "אני גאה לתת במה לעסקים אלה. גאה להיות ישראלי. אני גאה בכך שאלו עסקים ישראליים. פטריוטים. התורמים לחברה הישראלית, לכלכלה ולשלום. אמנם הבית הזה לא מקדם עסקים פרטיים אך כשחברות עסקיות ישראליות נמצאות תחת איום בחרם, אנחנו נעמוד לצידם. החרמת חברות ישראליות אינה תורמת לשלום ולבניית אמון בין הצדדים, אנו קוראים לידידינו בעולם לצאת נגד יוזמה מבישה זו המזכירה לנו תקופות אפלות".
שר הכלכלה והתעשייה וחבר הקבינט אלי כהן התייחס לכך שגם חברת מקורות נמצאת ברשימה: "המהלך של האו"ם רחוק מלעודד דו-קיום ורק יחמיר את מצבה של האוכלוסייה הפלסטינית. זהו צעד מביש של אנטישמיות מודרנית שמוכיח שוב שנציבות זכויות האדם באו"ם הוא ארגון פוליטי ולא ארגון של זכויות אדם". הוא הוסיף כי השוויון בין יהודים לפלסטינים נשמר באופן מלא: "מי שמדבר על הפרת זכויות אדם באזורי התעשייה ביו"ש הוא מגוחך, כל העובדים באזור התעשייה בין אם הם יהודים ובין אם הם פלסטיניים זוכים לכל הזכויות המלאות לפי חוקי העבודה בישראל. צריך להבין שניסיונות החרם יותירו אלפי פלסטינים מובטלים, תעסוקת ורווחת העם הפלסטיני כרוכה בתעשייה הישראלית".
במועצת יש"ע אמרו כי "האו"ם שוב הוכיח כי הוא גוף מוטה, לא נייטרלי ופועל נגד מדינת ישראל. אנו מגנים בכל תוקף את פרסום הרשימה אשר יש בה סממנים אנטישמיים מובהקים. אנו קוראים לכולם – תמכו בתוצרת ישראלית, תמכו בתוצרת יהודה, שומרון ובקעת הירדן. אזרחי ישראל, חזקו את 'הרשימה הלבנה' הזאת, ואת החברות שפועלות בחבל הארץ הפורה הזה עם מוצרי איכות. רכשו תוצרת עם ערכים של שלום ופיתוח כלכלי".
ראש מועצת בנימין ישראל גנץ אמר כי "החלת הריבונות תהיה תגובה הולמת להחלטת האו"ם". ראש המועצה האיזורית גוש עציון שלמה נאמן הוסיף: "לא יעלה על הדעת שבזמן שדנים בעסקת המאה, האו"ם נוקט צעדים חסרי תקדים נגד ליבה של יהודה ושומרון. אכן או"מ - שמום". ראש העיר אריאל אלי שבירו הבהיר: "נמשיך לפתח את הכלכלה באזורי התעשיה המתמלאים עד אפס מקום לאור הביקוש הרב".
הפלסטינים, כאמור, הגיבו באופן שונה בתכלית. שר החוץ אל-מלכי אמר כי פרסום הרשימה מהווה "ניצחון של החוק הבינלאומי ושל המאבק הדיפלומטי שמטרתו הפסקת מפעל ההתנחלויות". אל-מלכי דרש מהמדינות החברות באו"ם ובמועצת זכויות האדם לבחון את הרשימה הזו ולהורות על סגירת המפעלים של החברות הללו בשטחי הגדה המערבית.
גם מזכ"ל אש"ף סאיב עריקאת בירך על המהלך: "צעד זה צריך להנחות חברות אחרות בעולם שלא להשתתף ולהיות מעורבות בהפרות חמורות של זכויות אדם בפלסטין הכבושה".