שתף קטע נבחר

 

הסא"ל שחשף את "פרשת הטחינה" נאבק בהדחתו מהיחידה הסודית

סגן-אלוף ר' היה זה שחשף כי סוכנים של יחידה 504 נשלחו לשטחים, תוך סיכונם, להביא טחינה פלסטינית לתת-אלוף. כעת נאבק אותו קצין בפיטוריו, בשל טענות לתפקוד לקוי. הוא טוען שההליך זוהם ע"י אלו שהתלונן נגדם: "הייתי כמו עצם בגרון". צה"ל: ההחלטה התקבלה לפני התלונה, מטעמים מקצועיים

 

אירוע תקיפת חוליית המחבלים בדרום רמת הגולן הסורית, סריקת כוחות צה
ארכיון(צילום: דובר צה"ל)

המאבק של הסגן-אלוף שחשף את "פרשת הטחינה " נגד הדחתו מהצבא: סא"ל ר', מיחידת הסוכנים המסווגת 504 של אגף המודיעין, מנהל זה כשנה וחצי מאבק משפטי בצה"ל כדי למנוע – או לכל הפחות לדחות – את הדחתו מהצבא. זו קיבלה טונים צורמים ותמוהים, כיוון שהגיעה על רקע תלונותיו באשר לדפוסי התנהלות ליקויים ביחידה החשאית.

 

סא"ל ר' הוא מפעיל הסוכנים שהתלונן במצ"ח לפני כעשרה חודשים על כך שקצינים בכירים ביחידה התבקשו להפעיל סוכן - בשני מקרים שונים - כדי להביא טחינה פלסטינית משכם, שיועדה לקצין מודיעין ראשי, תת-אלוף יובל שמעוני.

 

בעקבות התלונה והחקירה שנפתחה במצ"ח, החליטו ראש אמ"ן אלוף תמיר היימן והרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי לנזוף בתא"ל שמעוני ובמפקד היחידה, קצין בדרגת אלוף משנה. הם החליטו גם לשלוח ל-28 ימים בכלא קצין נוסף בדרגת סא"ל ולהדיח סא"ל אחר שהיה מעורב ישירות בהוצאת המבצע לפועל.

תא
ננזף. תא"ל יובל שמעוני, שסוכנים נשלחו להביא לו טחינה(צילום: דובר צה"ל)

בשיאה של חקירת מצ"ח, לפי דרישת אגף המודיעין, היא הופסקה, במהלך שהרים גבות גם בפרקליטות הצבאית. ככל הנראה על רקע רגישות של ביטחון מידע, הוחלט להעביר את הטיפול בפרשה לאחריותו של קצין בודק, כלומר צוות בדיקה בראשותו של קצין שהוא כביכול חיצוני לאמ"ן.

 

נורות האזהרה נדלקו כבר ב-2018

הפרשייה נחשפה בתוכנית עובדה, וכעת מסתבר הרקע הנפיץ וההתנהלות הקלוקלת שקדמה וליוותה את שני "מבצעי הטחינה". בצה"ל שוללים את טענותיו של ר' באשר לסיבה להדחתו, וטוענים כי הסיבות לכך נעוצות בתפקוד לקוי ומתמשך מצדו, כפי שעלה בתלונות של מפקדים שונים. עוד טוענים בצבא כי הליקויים בתפקודו של הקצין עלו בחוות דעת עתיות עליהן הוא חתם.

 

בשנת 2018 נדרש סא"ל ר' להפעיל סוכן פלסטיני כדי להביא למפקדיו עיתון מעיר פלסטינית בגדה המערבית, מהלך שדרש פעולה מבצעית מלאה, והדליק נורות אזהרה אצל הקצין. ר' החל לשאול שאלות לפשר הפעולה שהייתה כרוכה בסיכון כוחות וסוכן, אך נאמר לו שהצורך בעיתון היה מבצעי.

 

בסביבתו טוענים, באופן שגם לא מוכחש על-ידי צה"ל, שאת ההודעה על הפיטורים הוא קיבל בינואר 2019. ראש אכ"א, אלוף מוטי אלמוז, אישר את החלטת מפקדיו לסיים את שירותו בצה"ל, בניגוד לרצונו של ר'. הפיטורים נעשו כאמור בטענה לליקויים בתפקודו של הסא"ל, בין היתר במקרה בודד שבו תקשר עם סוכן בדרך שמנוגדת לכללי היחידה.

 

בשנה שעברה: צל"ש ליחידה 504    (צילום: דובר צה"ל)

בשנה שעברה: צל"ש ליחידה 504    (צילום: דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מנגד, סא"ל ר' גרס שבניגוד לטענות הקצינים באמ"ן, אין נסיגה ביכולותיו, הוא מספק תוצרים מודיעיניים משמעותיים לא פחות משל קודמיו בתפקיד ואף היה שותף מרכזי לתשבחות והערכות שקיבלה היחידה מבכירים במערכת הביטחון, לרבות הרמטכ"ל וראש הממשלה.

 

אירוע התקשורת עם הסוכן, הסביר ר' למקורביו, היה נקודתי ולא היווה חריגה יוצאת דופן מנהלי היחידה. לאורך כל התקופה הזו, עד לשבועות האחרונים, מפקדיו של ר' המשיכו לסמוך עליו באופן מלא. הוא לא הועבר בתפקידו, לא הושעה, והמשיך להיות חתום על מבצעי שטח רגישים ועל פעילות שתרמה לחיזוק ביטחונה האסטרטגי של ישראל, עד לחודש האחרון.

 

"עשו לי תרגילים כדי שאפול"

סא"ל ר' הזכיר למפקדיו בהליך ההדחה שנערך לו כי הסכים בשנים האחרונות לחזור ליחידה מהאזרחות, בגיל 36, ישירות לתפקיד התובעני והמסוכן, למרות אילוצים משפחתיים, בהם רפואיים, תחת הנחה שיישאר בקבע כ-15 שנה. כפשרה, ביקש להמשיך עד אמצע שנת 2021, על מנת שלפחות זכויות פרישה בסיסיות להן הוא זכאי לא ייפגעו. באמ"ן ובאכ"א סירבו גם להצעה זו, ומזה כשבועיים שר' יושב בביתו, וממתין לתחילת הליך הערעור שהגיש לוועדת הערר במערכת הביטחון העוסקת בפיטורי אנשי קבע, בראשות האלוף במיל' אילן שיף. ועדה זו מקבילה למעשה לבית הדין לעבודה, עבור משרתי הקבע.

 

ר' טען בפני מקורביו שאותם גורמים פיקודיים ביחידה, נגדם התלונן ב"פרשת הטחינה", טוענים נגדו כעת בהליך הפיטורים – באופן שאינו הוגן, מזהם את ההליך ופוגע בזכויותיו כמשרת בקבע. הוא הזכיר בשיחות עם מפקדיו כי כאשר חזר לשירות הקבע, כשהוא נושא דרגת סגן-אלוף משירות המילואים שלו, הורמו גבות ביחידה 504, בגלל שמפעיל סוכנים הוא בעל דרגת רב-סרן. בסביבתו של ר' אומרים כי הסכים לרדת לדרגת רס"ן לטובת התפקיד, אך המהלך לא אושר בצבא – והצבתו בדרגה זו עיכבה ככל הנראה את קידומיהם של רבי-סרן אחרים ביחידה החשאית.

 

"הייתי עבורם כמו עצם בגרון", הסביר ר' לקרוביו. "הם ניסו לעשות תרגילים כדי לגרום לי לעשות תקלה וליפול. לא פשעתי, לא חטאתי ולא בגדתי. המדינה המשיכה לשלוח אותי למבצעים". בסביבת הקצין הוסיפו כי באמ"ן המשיכו להעריך את תפקודו כל העת, וכראיה לכך הוא לקח חלק מרכזי גם בפרויקטים מיוחדים: "אפילו לא הציעו לו לסיים בתפקיד אחר, כמו במטה. רצו ביחידה לקדם במקומו קצינים חדשים שחלקם מפקד היחידה הכיר אישית".

 

צה"ל: "החלטה עניינית ומקצועית"

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "ההחלטה על פרישת הקצין התקבלה מטעמים עניינים ומקצועיים בלבד ובהתאם לפקודות הצבא. הקצין הגיש ערר על ההחלטה והוא נדון בימים אלה בפני ועדת הערר לפי חוק שירות הקבע. ההתראה על פרישתו של הקצין נמסרה לו בינואר 2019 (והיו עוד תהליכים קודמים לכך) זמן רב טרם הגשת התלונה על ידו במצ"ח, בקיץ 2019.

 

עוד נמסר כי "תלונתו של הקצין בנוגע לעיתון נבדקה על-ידי קצין בודק בדרגת תא"ל. בניגוד לאירועי הבאת קופסאות הטחינה, לא נמצא כי יש מקום לנקוט צעדים באירוע זה". גורמים צבאיים הוסיפו: "אין בעיית תקינה באשר לתפקיד קת"מ ("קצין תפקידים מיוחדים", התואר שאותו נשא הקצין – י"ז), יתרה מזאת בימים אלה אף מנוהלת תוכנית לגיוס וקליטת קצינים נוספים לתפקיד זה. על פי מודל הקבע החדש צה"ל נדרש לעמוד בגילאי פרישה ממוצעים. לאור האמור, ובהעדר אופק שירות או קידום לקצין, הוחלט על פרישת הקצין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים