התפשטות הקורונה: מקרה מוות ראשון באירופה
תייר סיני בן 80 מת במהלך ביקור בצרפת בעקבות נגיף הקורונה. מדובר במקרה מוות ראשון מחוץ לאסיה. בסין, מניין הקורבנות עלה ל-1,523, ומאז אתמול אובחנו 2,641 נשאים חדשים. סגן שר החוץ הסיני: "יותר מ-8,000 חולים החלימו"
משרד הבריאות הצרפתי הודיע היום (שבת) כי תייר סיני מת במדינה בעקבות נגיף הקורונה. מדובר במקרה מוות ראשון כתוצאה מהנגיף באירופה - ולמעשה מחוץ לאסיה. המנוח, קשיש בן 80, הגיע ממחוז חוביי לטיול בצרפת ב-16 בינואר והיה מאושפז בבית חולים מאז 25 בינואר. בתו עדיין מאושפזת, אך לדברי הרשויות בצרפת צפויה להחלים.
התפרצות הקורונה: כל העדכונים, החדשות וההסברים ב-ynet
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בתוך כך, סגן שר החוץ הסיני קין גאנג אמר הבוקר בנאום בוועידת מינכן לביטחון כי יותר מ-8,000 חולים במדינה החלימו מנגיף הקורונה. זאת על רקע העדכון של נציבות הבריאות הלאומית בסין מהלילה, ולפיו עלה מניין המתים כתוצאה מהנגיף במדינה ל-1,523. ביממה החולפת נספו 143 חולים - רובם במחוז חוביי שבו התפרץ הווירוס.
עוד דווח כי מאז אתמול אובחנו 2,641 נשאים חדשים, גם כן בעיקר במחוז המהווה את מוקד ההתפרצות, וכעת מספר הנדבקים בסין עומד על 66,492. למרות המספרים הגבוהים, מדובר בירידה באחוזי ההידבקות בהשוואה ללילה הקודם (בין חמישי לשישי), אז דווח כי אובחנו 5,090 חולים נוספים בסין.
בעיר הבירה בייג'ינג החליטו להחמיר את ההנחיות במסגרת המאמצים למניעת התפשטות הנגיף. ב"דיליי מייל" דווח כי מעתה כל תושב שיחזור לעיר ייאלץ לשהות בבידוד בביתו למשך 14 ימים - "או להסתכן בענישה".
גם בארצות הברית, שבה דווח עד כה על 15 מקרי הידבקות בשבע מדינות, ממשיכים לנקוט בצעדים למניעת התפשטות הנגיף ואף נערכים לתרחיש הגרוע ביותר. אמש הודיעה סוכנות המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן כי היא פועלת יחד עם מעבדות לבריאות הציבור בחמש ערים - לוס אנג'לס, סן פרנסיסקו, סיאטל, שיקגו וניו יורק - כדי לאתר אנשים עם מחלות הדומות לשפעת. מנהל הסוכנות, ד"ר רוברט רדפילד, אמר בריאיון לרשת CNN כי המהלך נועד להקנות יותר זמן ללמידה על הנגיף, ואולי אף לפתח חיסון נגדו.
במקביל, וושינגטון הודיעה כי היא מוכנה לסייע למאמצים של האו"ם ושל ארגונים בינלאומיים נוספים לבלום את התפרצות הנגיף בצפון קוריאה. ארגון הצלב האדום קרא להקל זמנית בעיצומים המוטלים על הדיקטטורה המבודדת, כדי לסייע לה למנוע את התפשטות הנגיף בתחומיה.
נגיף הקורונה התפשט כבר ליותר מ-20 מדינות, ואתמול דווח על מקרה הידבקות ראשון במצרים - ולמעשה ראשון ביבשת אפריקה. משרד הבריאות המצרי מסר כי החולה שהועבר לבידוד בבית החולים הוא אזרח זר השוהה במדינה.
אולם נכון לעכשיו, מוקד הקורונה המשמעותי השני אחרי סין הוא ספינת התענוגות "דיימונד פרינסס", שעוגנת ביוקוהמה שביפן מ-5 בפברואר בעקבות הנגיף. כ-3,500 נוסעים ואנשי צוות נמצאים בבידוד על הספינה. עד כה, 285 נוסעים אובחנו בנגיף (בשמו הרשמי: COVID-19), לאחר שביממה האחרונה נוספו לרשימה עוד 67 נוסעים.
שגרירות ארה"ב בטוקיו הודיעה הבוקר כי האזרחים האמריקנים הנצורים בספינה יוטסו מחר חזרה לארה"ב. על פי הודעת השגרירות, האמריקנים יוחזרו לארה"ב באמצעות טיסת שכר. על האונייה שוהים בבידוד כ-380 אמריקנים, אולם רק מי שלא נדבק בנגיף יורשה לעזוב אותה. שאר הנוסעים, בהם 15 הישראלים, נדרשים בינתיים להמתין לפחות עוד שבוע לפני שישוחררו.
הודעת השגרירות האמריקנית אישרה רשמית דיווח ב"וושינגטון פוסט" מפי סוכנות המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב, ולפיו מחלקת המדינה האמריקנית נערכת לפינוי אזרחיה מהספינה. בתוך כך, משרד הבריאות היפני אישר ל-11 נוסעים לעזוב את הספינה, אך הם הועברו להמשך הבידוד במתקן ייעודי על החוף. מדובר בנוסעים שגילם מעל 80, נוסעים שסובלים מבעיות רפואיות ונוסעים ששהו בחדרים ללא חלונות.
במכתב מהשגרירות שנמסר לידי הנוסעים האמריקנים ולצוות הספינה, נכתב כי המטוס הייעודי יגיע ליפן מחר בערב. רוב האזרחים האמריקנים יוטסו אל בסיס חיל האוויר "טראוויס" בקליפורניה, וחלקם אל בסיס "לקלנד" בטקסס. לאחר שובם לארה"ב, כל האמריקנים יידרשו לשהות בבידוד של שבועיים נוספים.
"כל אחד יעבור בדיקה לפני שיורשה לעלות על המטוס החכור", נכתב עוד במכתב. "מי שיתגלו אצלו תסמיני הנגיף לא יורשה לעלות לטיסה. אנו מודעים לכך שזו הייתה חוויה מלחיצה ונישאר מחויבים לספק את כל התמיכה שאנו יכולים כדי להביא בבטחה לאיחוד בין הנוסעים לבין משפחותיהם וחבריהם בארצות הברית".
במקביל, קפטן הספינה עדכן הבוקר את שאר הנוסעים, בהם גם הישראלים, כי לא ניתן יהיה לעזוב את הספינה לפני סוף השבוע הבא: "לא אישרו את תוכניות השחרור, ממשלת יפן החליטה שהיא מתחילה בשיטת בדיקה חדשה החל מ-18 לחודש. כמות הבדיקות שאנחנו יכולים לבצע ביום היא מוגבלת, לכן בדיקת כל הנוסעים בספינה יכולה לקחת כמה ימים. אנחנו עדיין לא יודעים מה האופן והסדר שבו נבדוק את כל האורחים".
על פי הודעת הקפטן לנוסעים, "הבדיקה תתחיל ב-18 לחודש והתוצאות יהיו ברורות רק אחרי שלושה ימים, כלומר אורח שנבדק ב-18 לחודש יוכל להשתחרר רק ב-21 לחודש. אנו נתמוך בלוגיסטיקה של ההגעה שלכם הביתה. כרגע לא ידוע לנו אם לכל מדינה או חברת תעופה יהיו דרישות נוספות. אורחים שתוצאת הבדיקה שלהם תצא חיובית יועברו לבידוד באופן מידי. אורחים ששהו באותו החדר ובדיקתו של אחד מהם תצא חיובית - האורח שנושא את הנגיף יפונה לטיפול רפואי והאורח שהיה איתו יישאר בבידוד באונייה שבועיים נוספים".
ילנה סמוילוב, ישראלית הנמצאת בספינה, סיפרה ל-ynet על קבלת ההודעה מהקפטן: "היום אנחנו מסיימים יום עשירי בבידוד וקיבלנו הודעה מהקפטן שלפני שנצא - לכולם יעשו בדיקה. אבל בגלל שהם מעריכים שהם לא יספיקו לקבל את כל התוצאות עד ה-19 לחודש, כנראה שישחררו את הנוסעים רק ב-21 לחודש".
על שחרור האמריקנים אמרה כי "נודע לנו שהם יירדו מחר מהספינה ויהיו בבידוד בארה"ב. חשבתי שגם אנחנו, בסך הכל 15 ישראלים, היינו יכולים לקבל אפשרות כזו. זה הרבה יותר נחמד להיות בבית, ליד קרובי המשפחה שלנו והחברים. מעניין איך אפשר לזרז את העניין".
ביום רביעי האחרון פנה משרד החוץ הישראלי לרשויות היפניות וביקש להוריד מהספינה את האזרחים הישראלים שנמצאים עליה - ולבדוק אפשרויות בידוד אחרות. הפנייה נעשתה לאחר שבני משפחותיהם דרשו מהרשויות בארץ להשיבם. ממשרד החוץ נמסר אז כי הם עומדים בקשר יומיומי עם הרשויות ביפן, וכי שגרירות ישראל בטוקיו דואגת לכך שהם מקבלים מענה לצרכיהם, לרבות אספקה שוטפת של תרופות ואוכל כשר.