מרצים נגד האוניברסיטה העברית בשל שת"פ עם תנועת "אם תרצו": "קו אדום"
בעקבות כניסת התנועה לרשימת הארגונים שהתנדבות בהם מקנה נקודות זכות אקדמיות – תקפו מרצים ואנשי סגל באוניברסיטה את ההחלטה: "ארגון פאשיסטי שפועל לדיכוי חופש אקדמי". באוניברסיטה טענו: "לא מדובר בארגון פוליטי". אם תרצו: "המרצים צבועים"
מרצים ואנשי סגל באוניברסיטה העברית תקפו היום (שישי) את המוסד האקדמי בעקבות החלטתו להכניס את תנועת "אם תרצו" לרשימת הארגונים שבהם יכולים סטודנטים מהאוניברסיטה העברית להתנדב לצורך קבלת שתי נקודות זכות אקדמיות. לטענת אותם מרצים, מדובר על תנועה שבאופן שיטתי "פועלת לדיכוי חופש אקדמי". בקשה לדיון בנושא בסנאט תוגש לאוניברסיטה ומכתבים מצד מרצים ואנשי סגל יישלחו להנהלת המוסד האקדמי בדרישה לחזור בה מהחלטתה.
שתי נקודות זכות אקדמיות מוענקות לסטודנטים במוסדות האקדמיים בעבור פעילות התנדבותית ומעורבות חברתית בעקבות חוק בנושא שעבר בכנסת בשנת 2018, ושאישורו לווה בהתנגדות עיקשת מצד האוניברסיטאות. המוסדות האקדמיים מציגות לסטודנטים רשימת ארגונים בהם יוכלו להתנדב תמורת נקודות הזכות, כשהן תקנון האוניברסיטה והן החוק קובע כי ארגונים פוליטיים לא יהיו חלק מרשימה זו. עם זאת, האוניברסיטה העברית טוענת כי היא עושה אבחנה בין הפעילות בה ישתתפו הסטודנטים לארגון היוזם אותה. עוד טענה האוניברסיטה כי 'אם תרצו' אינו ארגון פוליטי.
"ארגון שמטרתו להשתיק ולאיים"
"אחת הבעיות עם החוק היא שצריך להחליט במה מכירים כפעילות אקדמית ובמה לא", אומרת פרופ' אורנה קופרמן, מהחוג למדעי המחשב באוניברסיטה. "האוניברסיטה שלי עשתה טעות כשהחליטה שמתעלמים מהגוף שמארגן את הפעילות ומחליטים על הכרה על סמך הפעילות עצמה. במקרה הזה, היה מקום להציב קו אדום. 'אם תרצו' הוא גוף פוליטי מובהק, ומכיוון שהקטע הפוליטי כל כך מוטמע בו, גם פעילות חברתית בחסותו הופכת לפוליטית. מעבר לכך, נתח גדול מהפעילות של 'אם תרצו' עוסק בהשתקת מרצות ומרצים, בפרט באוניברסיטה העברית, כך שסיוע לאם תרצו הוא גול עצמי".
לתנועה יש היסטוריה ארוכה של האשמות חריפות נגד האוניברסיטה והמרצים בה. לפני כשנה טענה סטודנטית נגד מרצה במוסד האקדמי כי זו השפילה אותה לאחר שהגיעה במדים לכיתה. האירוע חולל סערה משמעותית, אך הטענה התבררה ככוזבת לאחר בדיקה מעמיקה של הפרטים. בנוסף, התנועה הקימה אתר בשם "הכר את המרצה" במסגרתו פרסמה פרטי התקשרות עם מרצים שהביעו דעות שמאל. חלק מהמרצים המופיעים באתר מלמדים באוניברסיטה העברית, ואנשי הסגל בה מוחים כעת על כוונת האוניברסיטה לשתף פעולה עם הארגון שלטענתם פועל ל-"סתימת פיות".
"כל פעילותו וכל הוויתו ומטרתו של הארגון הזה היא להשתיק, לאיים ולפגוע במרצים ובארגוני זכויות אדם שפועלים בניגוד לדעתם ובניגוד לדעת ממשלת הימין של ישראל", אומר פרופ' עמירם גולדבלום, מהחוג לכימיה במוסד האקדמי. שמו של גולדבלום נקשר בעבר במספר אירועים עם התנועה. באחד מהם, כאשר העלה טוקבק בחודש מאי 2019, כינה את אנשי התנועה 'כלבים נאציים': "הם כלבי תקיפה של השלטון שמשתמש בהם לצורך של ניסיונות השתקה ואנחנו כבר מכירים את זה שנים רבות. זה הגיע לשיא לפני חודשים אחדים כשהם הקימו אתר שמטרתו ממש להסית נגד מרצים. הם הסיתו נגד מרצים וקראו לסטודנטים להגיב וליצור עמם קשר. זו פעילותו העיקרית של הארגון. אין לי מושג איך האוניברסיטה הכניסה את הארגון הזה, והייתי בשוק כשגיליתי שהארגון נכנס לרשימת נקודות הזכות".
"הפעילות החברתית של 'אם תרצו' היא כמובן לא א-פוליטית", אומר פרופ' דוד אנוך, מרצה למשפטים ופילוסופיה באוניברסיטה. "'אם תרצו' זו לא סתם תנועה שאינני מסכים איתה. זו תנועה מגונה ממש, באופן הרבה יותר חריג. אף שהאוניברסיטה צריכה להכיר בפעילויות בטווח רחב של ארגונים ונושאים, ארגון כזה הוא מעבר לקו. בנוסף, זהו ארגון שבית משפט קבע שיש לו סממנים פשיסטיים, וככזה שמציב מטרה מרכזית והיא לדכא חופש אקדמי. למעשה, מדובר בארגון שהוא במובהק אנטי-אוניברסיטה. זה לא מצדיק צנזור שלו, אבל זה כן מצדיק היעדר שיתוף פעולה עמו. באשר להחלטת האוניברסיטה, לא הייתי חלק מהדיונים האלו אבל לאורך תקופה ארוכה ברור שהנהלת האוניברסיטה מבוהלת, והיא מבוהלת מביקורת ציבורית מסוימת ואולי מביקורת של פוליטיקאים. למרבה הצער היא לא מצליחה לגייס את אומץ הלב ושיקול הדעת כדי לעמוד בפרץ".
"המרצים צבועים"
"צביעות המרצים אינה יודעת גבול", אמר בתגובה מתן פלג, יו"ר 'אם תרצו'. "מול עשרות תכניות אקדמיות ומסלולי פרקטיקה המאפשרים לסטודנטים להתנדב בארגוני שמאל קיצוני תמורת מלגה מפנקת ונקודות זכות לא נשמעה מעולם מילת ביקורת אחת, גם לא כשנחשף שחלק מן הארגונים הללו קוראים לסרבנות, עוסקים בעידוד לחץ בינלאומי על ישראל, באזרוח מסתננים ובהגנה משפטית על מחבלים. קשה לאותם צבועים לראות כי התנועה הציונית הגדולה בישראל תהנה ממה שהשמאל הקיצוני באקדמיה נהנה ממנו זה שנים. כעת נשמעת זעקת שבר מקרב המרצים כאילו מדובר בחורבן הבית".
בתנועה הוסיפו כי "מול עשרות מרצים קולניים בעלי דעות שמאל קיצוני, רועמת שתיקת המרצים החושבים אחרת. העובדה כי מרצים וסטודנטים בעלי דעות לאומיות חוששים להתבטא אומרת דרשני. הגיע הזמן ליצירת תהליכי גיוון בסגל האקדמאי לאלתר".
מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה: "במסגרת קבלת שתי נקודות זכות עבור פעילות של מעורבות חברתית, הסטודנטים באוניברסיטה העברית יכולים לבחור בין 140 עמותות וארגונים שונים מכל תחומי הפעילות והתוכן של החברה הישראלית. כל הארגונים והעמותות שנבחרו מאושרים על פי חוקי מדינת ישראל והם נבחרו לאחר בדיקה שאין זיקה בין הארגון למפלגה פוליטית. נבחרו ארגונים עם גישות שונות – ליבריות ושמרניות, חילוניות ודתיות, רב תרבותיות שונה וכו'.
פעילותה של עמותת 'אם תרצו' מאושרת על פי החוק ואין זיקה מפלגתית פוליטית ולכן אין סיבה למנוע התנדבות של סטודנטים בעמותה זו, בדיוק כמו אי מניעה מעמותות אחרות הדוגלות בעמדות אחרות. האישור לתנועת 'אם תרצו' לפעילות הסטודנטים במסגרת זו ניתן במגבלות (כמו גם לעמותות אחרות) הן לגבי מספר המתנדבים והן לגבי סוג המעורבות החברתית לפעילות חברתית לטובת נזקקים, קשישים ואוכלוסיות מוחלשות בירושלים, כולל ערבים, כפי שהוצהרה על ידי אם תרצו ומעוגנת בהסכם ההתקשרות. כל פעילות בכל עמותה או ארגון מפוקחת על ידי האוניברסיטה העברית על מנת לוודא שהפעילות שאושרה והוסכם עליה מבוצעת בהתאם לחוק ובהתאם להסכם".