פרשת הריגול: שווייץ חוששת לתדמית הניטרלית
עשרות שנים טיפחה שווייץ את תדמיתה כמי שאינה נוקטת צד בסכסוכים, אלא מתווכת ומפשרת. בעקבות הפרסום בשבוע שעבר על היקף "מבצע רוביקון", שבו ניצלו ה-CIA והביון הגרמני חברה בשווייץ כדי למכור ציוד הצפנה לאיראן ומדינות אחרות וכך לפצח את הודעותיהן הסודיות, גובר הלחץ לחקירה בפרלמנט השווייצרי
בכירים בפרלמנט השווייצרי קראו בסוף השבוע לפתוח בחקירה פרלמנטרית בנוגע למבצע הריגול שלפי הדיווח במסגרתו השתמשו המודיעין האמריקני והגרמני בחברת הצפנה שווייצרית כמוצב קדמי לצורך ציתות לנעשה במדינות אחרות. בשווייץ חוששים שהפרשה תפגע בתדמיתה של שווייץ כמדינה ניטרלית, שאינה נוקטת צד בסכסוכים בינלאומיים אלא משמשת כגורם מתווך ומפשר.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ממשלת שווייץ מינתה שופט לשעבר בבית המשפט העליון, ניקלאוס אוברהולצר, כדי לחקור את "מבצע רוביקון", שבו היו מעורבות במשך שנים סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב (CIA) וסוכנות הביון הגרמנית BND. השתיים השתמשו בטכנולוגיית הצפנה של חברת Crypto AG כדי לפענח מסרים סודיים ביותר של מדינות אחרות. השופט אמור למסור דו"ח בנושא עד סוף יוני והממשלה תתודרך בנושא.
אלא שיש מי שלא מסתפקים בחקירה הזו, וגובר הלחץ על הפרלמנט השווייצרי לפתוח בחקירה משלו כדי לברר מה ידעה המדינה על התוכנית. אף שהקווים הכלליים של "מבצע רוביקון" היו ידועים במשך שנים, בשבוע שעבר חשפו עיתונאים חוקרים משווייץ, גרמניה וארה"ב פרטים חדשים על היקף המבצע ומשכו. אם יתברר ששווייץ ידעה על המבצע והעלימה ממנו עין, הדבר עלול לפגוע במעמד הבינלאומי שטיפחה לעצמה באדיקות – מעמד של מדינה ניטרלית.
אלפרד הר, יו"ר הוועדה המפקחת על הממשלה בפרלמנט השווייצרי, אמר כי יציע שהוועדה שבראשה הוא יושב תבדוק את הנושא: "זו הדרך המהירה ביותר לשפוך אור על העניין. מחובתנו לחקור את הפרשה".
לפי הידוע, חברת Crypto AG השתמשה במקום מושבה בשווייץ הניטרלית כדי למכור ציוד הצפנה לאיראן, הודו, פקיסטן, לוב, מצרים, צ'ילה, ארגנטינה ועשרות מדינות נוספות – שלמעשה שילמו מיליוני דולרים עבור מוצרים שרק הפכו אותן פגיעות יותר לריגול.
"וושינגטון פוסט" ורשתות ZDF בגרמניה ו-SRF בשווייץ דיווחו כי הציוד תוכנת כך שה-CIA וה-BND יוכלו לפצח קודים. לפי הדיווח שלהם, בכירי הביון של ארה"ב ומערב גרמניה שלטו למעשה בכל המבצעים של Crypto AG מאז 1970, החל בשכירה ובפיטורים של עובדים וכלה בשיטות מכירה.
לפי הדיווחים, לפחות ארבע מדינות – ישראל, בריטניה, שבדיה ושווייץ – ידעו על המבצע וקיבלו גישה לחלק מהסודות שנחשפו בעזרתו.
כמה בכירי ממשל לשעבר בשווייץ נשאלו מה ידעו על המבצע. חלקם הכחישו שידעו דבר מה ואחרים השיבו שהם אינם זוכרים. SRF ציטטה מקורות שזהותם לא נחשפה, ושאמרו כי המודיעין השווייצרי ידע על התוכנית וכי בכירים שווייצרים עזרו למנוע חקירת משטרה בשנות ה-90 אחרי שבכיר בחברה מסר מידע בנושא לרשויות.
ב-1992 נעצר אחד מעובדי Crypto באיראן והוחזק שם במעצר תשעה חודשים בחשד שהוא מרגל. באותה העת דחתה החברה את הטענות כי היא נכס חשאי של סוכנויות ביון מערביות וטענה שמדובר ב"תיאוריית קונספירציה שלא תיאמן". ב-1995 דיווח ה"בולטימור סאן" בארה"ב על קשרים קרובים בין החברה לבין הסוכנות לביטחון לאומי של ארה"ב.