למרות גשמי הברכה: ישראל עדיין סובלת ממחסור במים
החורף הגשום השנה הוא מתעתע וגורם לנו לחשוב שבעיית המים בישראל נפתרה. אבל המציאות עגומה יותר. למה החיסכון במים חשוב יותר מתמיד, ואיך אפשר לחסוך בכמה צעדים פשוטים ביותר?
בשיתוף פיניש
אבל האמת קצת יותר עגומה: בישראל יש עדיין מחסור במים, והיום יותר מתמיד חשוב לחסוך. מדינת ישראל היא בעלת אקלים צחיח למחצה ומשחר ההיסטוריה סבל האזור ממחסור במים. אמנם מתקני ההתפלה מסייעים רבות בהגדלת היכולת להפיק מים, אבל הם לא עומדים בקצב גידול האוכלוסייה בישראל.
הגידול המהיר של האוכלוסייה יוצר לחץ כבד על מקורות המים המוגבלים. גם איכות המים נפגמת - חומרים מזהמים כמו פסולת ביתית ותעשיית מחלחלים אל מי התהום, אל הנחלים ואל הכנרת. השאיבה המוגברת של מים מתוקים מאיימת להמליח את מי התהום. וגם ההתפלה גובה מחיר סביבתי, שכן היא מצריכה אנרגיה גבוהה שגורמת לזיהום אוויר.
החורפים ברוכי הגשם ומתקני ההתפלה מתעתעים בנו וגורמים לנו להאמין שאנחנו חיים ברווחה ושאין צורך לחסוך יותר במים. נתוני רשות המים מראים שבשנים האחרונות צריכת המים הביתית נמצאת במגמת עלייה. בשנת 2014, בעיצומו של קמפיין ארצי לעידוד חיסכון במים, צריכת המים הביתית לנפש עמדה על 79 מ"ק לשנה. האדם הממוצע צרך ביום 216 ליטרים מים. בשנת 2018, לעומת זאת, צריכת המים הביתית לנפש עמדה על 94 מ"ק בשנה. כלומר, הישראלי הממוצע צרך מידי יום כ-257 ליטרים של מים - עלייה של 16%.
צריך לזכור שלמרות החורף הגשום המחסור במים עדיין קיים וכי מדובר בבעיה אקוטית. לכן חשוב גם בעונה גשומה שכזו לחסוך במים. כל אחד יכול להתגייס למשימת החיסכון על ידי אימוץ של כמה פעולות והרגלים פשוטים. אם כל אחד מאיתנו יחסוך אפילו טיפה אחת של מים, כמות המים שתיחסך יכולה להספיק לשבעה אנשים.
האמבטיה היא החדר הבזבזני ביותר במים
כל פעם שאנחנו נכנסים למקלחת, אנחנו משתמשים בכמות של בין 5 ל- 10 ליטרים מים בדקה. הזמן הממוצע בו אדם בוגר מתקלח מתחת לזרם המים במקלחת הוא בין חמש לשבע דקות. כלומר, במקלחת אחת האדם הממוצע משתמש בכ- 45 ליטרים של מים.
דרמטולוגים קבעו כי זמן הרחצה האידיאלי מתחת לזרם המים, כולל סיבון ושטיפה, הוא שתי דקות. אז נכון, מקלחת היא זמן של פינוק נעים ומהנה, אבל חשוב לזכור שככל שאנחנו מאריכים בזמן המקלחת (שלא לדבר על אמבטיה, בזבזנית מים לא קטנה), הבזבוז הוא אדיר.
דרך נוחה וקלה לחסוך במים בחדר האמבטיה היא להגביל את המקלחת ולתזמן אותה באמצעות טיימר. דרך חסכונית נוספת היא להתקין ראש מקלחת חסכוני או מגביר זרימה, אותו אפשר למצוא בעשרות שקלים בודדים בכל טמבורייה או רשת לתחזוקת הבית. ראשי המקלחת האלו יכולים להפחית את זרימת המים במקלחת עד 60%, כך שגם אפשר ליהנות ממקלחת מפנקת ומרגיעה וגם לחסוך במים.
השירותים הוא גם אזור מועד לפורענות בכל הנוגע לבזבוז מים - הדחה מלאה בשירותים צורכת שישה ליטרים של מים. אז ראשית, הפסיקו להשתמש באסלה בתור פח זבל של בדלי סיגריות, ממחטות אף וכדומה, והתקינו מנגנון שטיפה מפוצל שמאפשר הדחה של חצי מכמות המים.
שימו לב גם לנזילות בניאגרה. מדובר בדליפות שכמעט קשה להבחין בהן והן יכולות לבזבז כמויות עצומות של מים. דרך פשוטה לבדוק אם יש נזילה בניאגרה היא לסגור את כל הברזים בבית, ולבדוק אם מד הבית של הדירה ממשיך לזוז. במקרים כאלו, ברוב הפעמים מדובר בנזילה שמקורה בניאגרה ויש לתקנה.
הדחת כלים היא חסכונית יותר משטיפה ידנית
שטיפת כלים מתחת לברז המטבח היא אחת הפעולות היומיומיות הבזבזניות ביותר, אפילו יותר ממקלחת. למרבה הפלא ניתן לפתור את הבעיה בקלות רבה - לעבור למדיח כלים. משום מה, השתרשה האמונה ששטיפת כלים ידנית היא יותר חסכונית וידידותית לסביבה מאשר הדחה. אז זהו שממש לא.
מדיחי הכלים קיימים בעולם כבר למעלה ממאה וחמישים שנים, הם רק הולכים ומשתפרים מבחינה טכנולוגית, והיום הם הרבה יותר חסכוניים באנרגיה ובמים (חפשו את אלו שהדירוג האנרגטי שלהם הוא A).
לפי הנתונים, שטיפה ידנית היא בזבזנית הרבה יותר מהמדיח. הדחת כלים ממוצעת צורכת בממוצע כ-7 ליטרים של מים, זאת לעומת שטיפת כלים באותה כמות שמבזבזת כ-44 ליטרים (!) של מים בממוצע. כלומר, בשטיפת כלים ידנית אחת אנחנו מבזבזים פי 6 מים מאשר מדיח הכלים.
המשמעות של כך היא עצומה - משפחה יכולה לחסוך 13,500 ליטרים של מים מדי שנה אם תדיח את הכלים פעם ביום במקום לשטוף אותם בכיור. החיסכון יתבטא כמובן גם בחשבון המים החודשי. ותשכחו ממה שסיפרו לכם על שטיפה וניקוי של הכלים לפני ההדחה - מדיחי הכלים עושים היום הכל, כולל להמיס את שאריות הלכלוך והמזון מהכלים.
מים ידידותיים לסביבה: כך תמחזרו מים
אנחנו חיים בחברה חד פעמית - הרבה יותר קל לזרוק מאשר לתקן. אותו דבר לגבי המים: קל לנו יותר לבזבז מאשר לחסוך אותם. ותתפלאו כמה אפשר לחסוך על ידי כמה פעולות מחזור פשוטות.
ניקוי הרכב, למשל. מי הסבון שאתם שוטפים איתו את הרכב יכולים לשמש גם לניקוי הגינה שלכם (הסבון לא יזיק לצמחים או לדשא). אז בפעם הבאה שאתם מנקים את המכונית, פשוט העמידו אותה בסמוך לגינה או למקור שיאפשר למים לזרום ולהתנקז אליה.
ואם הגינה שלכם דורשת השקיה יותר רצינית, החליפו את צינור המים הבזבזני בטפטפות. הטפטפות הן מנגנון השקייה חכם שמאפשר שחרור איטי, מדויק וחסכוני של מים.
דרך נוספת למחזר מים היא בעת שטיפת הפירות והירקות. במקום שהמים יתבזבזו לחינם, ניתן לאגור אותם בקערה או בגיגית בכיור ולהשתמש בהם להשקיית עציצים ולשטיפת הבית. גם המים שהשתמשתם בהם להרתחת פסטה ניתנים למחזור. המים הרותחים האלו הם תמיסה עמילנית ואפשר להכין איתה ציר מרק.
מספיק שתאמצו רק הרגל אחד מתוך הרשימה - וכבר חסכתם עשרות ליטרים של מים בשנה.
בשיתוף פיניש