שתף קטע נבחר

 

איראנים מחרימים את הבחירות: "אין עתיד"

איראנים רבים סובלים מהמצב הכלכלי, זועמים על השלטון וחוששים מעימות צבאי עם ארה"ב. הם איבדו אמון בפוליטיקה. ביום שישי, בבחירות לפרלמנט, הם יישארו בבית. השמרנים ינצלו את המצב כדי להשתלט על הפרלמנט

  

המחאות אחרי התרסקות המטוס    (צילום: רוטירס)

המחאות אחרי התרסקות המטוס    (צילום: רוטירס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בסוף השבוע יתקיימו באיראן הבחירות לפרלמנט. איראנים רבים, שסובלים מהסנקציות הכלכליות, המצב הפוליטי וסכנת העימות הצבאי, לא מתכוונים ללכת להצביע.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בכנות, בתסכול ובכאב מספרים תושבי טהרן שהם מאסו בפוליטיקאים. הנציגים שלהם בפרלמנט אכזבו אותם ולא עמדו בהבטחותיהם להעלות את רמת החיים ברפובליקה האיסלאמית. "אין שום סיכוי שאני הולכת להצביע! שום סיכוי!", מצהירה פארי בת ה-62. היא מתכוונת להחרים את הבחירות לפרלמנט בגלל חוסר האמון בפוליטיקאים. גם בתה לא תלך לקלפי. "לכל האיראנים קשה בימים האלה. נמאס לנו. אנחנו רוצים להעביר מסר שאנחנו לא מרוצים מהמצב", מוסיפה האם.

איראן טהרן  (צילום: AFP)
בשוק של טהרן(צילום: AFP)

פארי, מעצבת אופנה, אומרת בייאוש: "האמת שאני לא רוצה להצביע בגלל שזה לא יפתור את הבעיות שלנו". על השלטון היא אומרת: "לממשלה הזאת, למערכת הזאת, לא אכפת בכלל מנשים. אין לנו שום חופש אישי". היא אומרת שהחרמת הבחירות לפחות מאפשרת לנשים להביע מחאה.

 

הנשיא חסן רוחאני, שנבחר ב-2017 לקדנציה שניה, הבטיח לאיראנים שיפור באיכות החיים. הוא התחייב שהאיראנים ירוויחו מההתקרבות למערב במסגרת הסכם הגרעין. אך האיראנים מרגישים שאותו הסכם הוא הדבר שפגע בהם: דונלד טראמפ, נזכיר, החליט לפרוש מההסכם ב-2018 והחזיר את הסנקציות נגד טהרן, שגרמו נזק קשה לכלכלה. המתיחות בין הצדדים גברה, טראמפ הבטיח להפעיל על איראן "לחץ מקסימאלי" והסכנה לעימות צבאי ישיר הגיעה לשיא בחודש שעבר, אחרי חיסול קאסם סולימאני.

איראן טהרן  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

פארי ובתה קיאנה מטיילות בטז'ריש, אחת השכונות היוקרתיות ביותר באיראן. קשה לחבר בין העוני באיראן לתמונת המצב בטז'ריש: חלונות ראווה נוצצים, מכוניות יוקרתיות ובגדי מעצבים. ובכל זאת, חייה של קיאנה לא פשוטים. "אין עבודה, אין עתיד", היא אומרת. מעל הכול היא כבר "לא סומכת על הרשויות" בגלל "חוסר הכנות" שלהן. האמינות של ההנהגה האיראנית ספגה מכה קשה אחרי התרסקות מטוס הנוסעים האוקראיני בחודש שעבר, התרסקות שבה נספו 176 בני אדם. איראן הכחישה שהיא אחראית להתרסקות, ורק אחרי כמה ימים של לחץ בינלאומי כבד הודתה ששיגרה בטעות טיל שהפיל את המטוס.

 

אמיר מוהטשאם, בן 38, מובטל כבר שנתיים. הוא מודאג מהיעדר החזון של המועמדים שקיבלו אישור להשתתף בבחירות לפרלמנט. רבים אחרים, בהם מחוקקים מכהנים מהמחנה המתון, נפסלו על ידי מועצת המומחים האיראנית. "נראה שלאף אחד מהמועמדים אין תוכנית. אי אפשר לסמוך על אף אחד, לא על השמרנים ולא על הרפורמיסטים. אכפת להם רק מהקולות. הבחירות שלנו חסרות ערך", אומר אמיר, בבזאר הגדול של טהרן.

איראן טהרן  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

איראן טהרן  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

איראן טהרן  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

מוכר שטיחים בן 30 בשוק מסכים עם הייאוש של אמיר. "הצבענו לרוחאני מתוך חלום, אבל לא השגנו כלום", אומר מוחמד, ומאשים את הרשויות בהפצת שקרים. "אנשים כבר לא חושבים על שלום. כשהאנשים הם לא אלה שמחליטים, למה שנצביע? אם ההצבעה נותנת לגיטימציה, אז לא נצביע".

 

הכוחות השמרניים באיראן צפויים להתחזק בהצבעה בסוף השבוע, ולהקשות על הנשיא רוחאני עד סוף הקדנציה שלו. לעומת אזורים שנחשבים למתונים, בשכונות שבהן התושבים דתיים ושמרנים אחוז ההצבעה צפוי להיות גבוה יותר. "אני אצביע בוודאות, אבל אני צריך לחשוב למי", אומר חסן בן ה-55, מוכר בשוק בטהרן. "המחוקקים שלנו עושים כל שביכולתם, אבל אף אחד לא יודע כמה הם באמת יכולים להצליח", מוסיף חסן, ומביע תקווה שהמחוקקים שייבחרו יצליחו "לפתור את הבעיות של הצעירים".

איראן בחירות ל פרלמנט (צילום: EPA)
מחלקים עלונים לקראת הבחירות(צילום: EPA)

איראן בחירות ל פרלמנט (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

איראן בחירות ל פרלמנט (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

עקרת בית מרובע נאזי עבאד, אזור עני בדרום טהרן, אומרת שהצבעה בבחירות היא חובה. "לפי השקפת העולם של הדת שלנו חשוב ללכת ולהצביע, במיוחד כשהמדינה שלך מוקפת אויבים. הדבר החשוב ביותר לעשות הוא להאמין בחיים, ואז הכלכלה תהיה במצב טוב".

 

באותה שכונה מספרים הצעירים על כמיהתם לחופש ברפובליקה האיסלאמית, שציינה החודש 41 שנה למהפכת 1979. "הבחירות הפכו למשהו סמלי, אני לא תומך במערכת ולא אצביע", מספר קרמאן בן ה-20. "אני מרגיש חסר תקווה וחלש ואני אפילו לא בן 25. אני מרגיש ייאוש". קרמאן מספר שהוא מתקשה לגמור את החודש, לטפל בהוריו ולמצוא בת זוג.

 

לקראת הבחירות מחה הנשיא רוחאני על ההחלטה לפסול מחוקקים מתונים, ואמר שההחלטה מאיימת על הדמוקרטיה באיראן. "הסכנה הגדולה ביותר לדמוקרטיה ולריבונות הלאומית היא היום שבו הבחירות יהפכו למשהו פורמאלי", אמר רוחאני, והבהיר שאין בכוונתו להתפטר מתפקידו.

 

83 מיליון איש חיים באיראן. ל-58 מיליון יש זכות הצבעה בבחירות. הקלפיות באיראן ייפתחו בשישי בבוקר, והאיראנים יוכלו להצביע בין 08:00 ל-18:00. התוצאות צפויות להתפרסם תוך כמה ימים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים