שתף קטע נבחר

 

הסופרת ארדואן מפחדת לחזור לטורקיה

אסלי ארדואן הייתה בין אנשי הרוח שנעצרו בגל הטיהורים אחרי ניסיון ההפיכה בטורקיה. היא הואשמה בחברות בארגון טרור, הוחזקה במעצר במשך חודשים וחששה ממאסר עולם. כששוחרה עזבה לגרמניה. למרות שזוכתה היא נשארת בגלות: "אם לא עכשיו, ירשיעו אותי במשפט אחר"

אסלי ארדואן, סופרת טורקייה מוכרת ומוערכת, הייתה משוכנעת שמולדתה תרשיע אותה ותגזור עליה מאסר עולם.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

ארדואן, שזכתה בפרסים וספריה תורגמו ל-21 שפות, הוחזקה במעצר של ארבעה חודשים ב-2016. טורקיה עצרה אותה בחשד לחברות בארגון טרור, כשחקרה את הקשר בין עיתון מקומי למחתרת הכורדית. כששוחררה וקיבלה את הדרכון שלה היא נסעה לגרמניה, וגזרה על עצמה חיים בגלות.

טורקיה אסלי ארדואן סופרת טורקייה (צילום: AFP)
אסלי ארדואן(צילום: AFP)
 

בשישי התקבלה החלטה במשפטה של ארדואן. להפתעתה הרבה היא זוכתה. "למען האמת מאוד הופתעתי. כמעט כולם היו בטוחים שירשיעו אותי", אמרה ארדואן. "אני עדיין לא מצליחה להאמין, למרות שאם זה לא קרה כאן, זה בטח יקרה במשפט אחר", הוסיפה הסופרת (שאינה קרובת משפחה של נשיא טורקיה).

 

בית המשפט באיסטנבול זיכה בשישי את ארדואן מאישום של חברות בארגון טרור ומאישום של "הפרעה לאחדות המדינה". אישום נוסף, על הפצת תעמולת טרור, בוטל. הסופרת אמרה שהיא עמדה בפני עונש של מאסר עולם רק בגלל ששמה הופיעה ברשימת היועצים של עיתון פרו-כורדי, שבינתיים נסגר. היא אומרת שאישום על חברות בארגון טרור מתייחס "להקמת צבא כדי להחריב את המדינה. מה זה קשור לעיתון?", היא שואלת.

טורקיה אסלי ארדואן סופרת טורקייה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

החוויה שעברה ארדואן בתקופת המעצר הותירה בה צלקת. בגרמניה היא עברה שני ניתוחים בעקבות שיתוק שרירי המעיים. הרופאים אומרים שמדובר בתגובה פוסט-טראומטית. "בגיל 52 אני חולה במחלה שמתרחשת לאדם בשנות ה-80 לחייו", היא אומרת, ומוסיפה שגם התנאים הקשים בכלא השפיעו על מצבה הבריאותי.

 

לארדואן יש געגועים עזים לספרייה שלה בטורקיה. "הרכוש היחיד שלי בעולם זו ספרייה של 3,500 ספרים. בלעדיה אני מרגישה כאילו חתכו לי את הידיים והרגליים". גם הקשר עם הרחוב הטורקי, וההשראה שהוא מספק ליצירה שלה, חסר לה. "הייתי מדברת עם מוכרים ושומעת שיחות באוטובוס וברכבת. זה הזין אותי ככותבת. עכשיו הערוץ הזה חסום. יש לי רושם שהשקט שורר בטורקיה".

Turkish President Recep Tayyip Erdoğan  (Photo: Reuters)
הנשיא ארדואן. "הרבה מעבר לדיקטטורה"(Photo: Reuters)
 

למרות הגעגועים אין לארדואן כוונה לחזור הביתה. היא חוששת שהרשויות יחפשו דרך להעמיד אותה לדין ולהרשיע אותה בעבירה אחרת. "בנסיבות הנוכחיות מעצר נוסף יכול להיות מוות עבורי. אני לא יכולה לחזור בהתחשב בסכנת המעצר".

 

מאז ניסיון ההפיכה בטורקיה בקיץ 2016 עשרות אלפי אנשים – כולל אקדמאים ועיתונאים – נעצרו בחשד לקשרים עם מתכנני ההפיכה. מתנגדי הנשיא ארדואן אמרו שגל הטיהורים שלו נועד להשתיק את הביקורת נגדו.

חוגגים את סיכול ניסיון ההפיכה (צילום: AP) (צילום: AP)
חוגגים את סיכול ניסיון ההפיכה(צילום: AP)
 

ארדואן מתארת את המערכת הפוליטית בטורקיה כ"פשיסטית" או "ניאו-פשיסטית". היא מציינת את העמדתם לדין של הסופר אחמט אטלן ואיש העסקים והפילנתרופ עוסמן קבאלה, כדי להראות שהמצב הוא "כבר הרבה מעבר לדיקטטורה".

 

ארדואן מוסיפה: "אני לא יודעת בוודאות מה קורה מאחורי דלתיים סגורות, אבל למקרים חסרי הגיון אין הסבר אחר. אני חושבת שהם חלק מאסטרטגיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים