יתר לחץ דם - אבחון ודרכי טיפול
מהו יתר לחץ דם, למה הוא מזיק לנו - ואיך ניתן לאזן אותו?
בשיתוף כללית
הדם בגופנו זורם מהלב אל האיברים השונים ובעת זרימתו הוא מפעיל לחץ על הדפנות של כלי הדם. המצב שבו הלחץ הזה גבוה מהרגיל מכונה "לחץ דם גבוה", או "יתר לחץ דם".
ד"ר דנה פלורנטין, מומחית לרפואת משפחה של כללית בפתח־תקווה, מסבירה כי לחץ דם גבוה שאינו מטופל במשך שנים ארוכות עלול לגרום, בין היתר, להתקפי לב, לפגיעה בשריר הלב, לאירועים מוחיים, לפגיעה בכליות ולפגיעה בעיניים. לכן חשוב מאוד למנוע יתר לחץ דם, ובמקרה שמאובחן יתר לחץ דם - לטפל בו ולהיות במעקב רפואי.
את לחץ הדם ניתן למדוד בעזרת מכשיר פשוט. המדידה נותנת שני מספרים: ערך סיסטולי (הגבוה) וערך דיאסטולי (הנמוך). אם הערכים המתקבלים גבוהים מ־140/90, משמעות הדבר היא לחץ דם גבוה.
הרבה אנשים חושבים שמדידת לחץ דם אצל הרופא אמינה יותר. ההפך הוא הנכון! עדיף למדוד לחץ דם בבית, לאחר מנוחה, במכשיר ביתי שאותו ניתן לרכוש ללא מרשם. יש להקפיד למדוד בישיבה, כאשר היד מונחת על שולחן. מחקרים מראים שבמרפאה התוצאות לרוב גבוהות יותר מהערכים האמיתיים.
ברוב המקרים (95 אחוז) לא ניתן להצביע על גורם ברור ללחץ הדם הגבוה. מקרים אלה מכונים "יתר לחץ דם ראשוני" (primary). רק ב־5 אחוזים מהמקרים ניתן לייחס את התופעה לגורם ברור כמו תרופה או מחלה. במקרים אלו מדובר ב"יתר לחץ דם שניוני" (secondary).
ברוב המקרים מי שסובל מלחץ דם גבוה לא ירגיש דבר. למרות זאת, לחץ דם גבוה הוא גורם מרכזי למחלות רבות - ולכן מכונה "הרוצח השקט". רק אם לחץ הדם גבוה במיוחד הוא עלול לגרום לתסמינים כמו כאב ראש, שינויים בראייה, כאבים בחזה וקוצר נשימה.
ניתן לאזן את לחץ הדם בכמה דרכים:
לשמור על משקל גוף תקין.
לצרוך תזונה עשירה בפירות ובירקות ודלה בשומנים.
לצמצם צריכת מלח.
להתמיד בביצוע פעילות גופנית.
להיגמל מעישון.
לצמצם צריכת אלכוהול - לכל היותר מנת אלכוהול אחת ביום.
ואם כל אלה לא עזרו - טיפול תרופתי, שעליו יחליט רופא המשפחה.
בשיתוף כללית