נתניהו על הקורונה: "נפצה את הנפגעים, נמשיך בהיערכות היתר"
בבית החולים שיבא התקיים דיון של המטה לביטחון לאומי לקראת קליטת הישראלים מספינת התיירים ביפן, שמאות מנוסעיה נדבקו בנגיף. אחת הישראליות אמרה לאולפן ynet: "מצפים כבר לרדת מהספינה ולנשום אוויר נקי". ראש המל"ל: "להתייחס למצב כאירוע חירום לאומי"
בבית החולים שיבא בתל השומר התקיים היום (רביעי) דיון של המטה לביטחון לאומי (המל"ל) בנוכחות ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הבריאות יעקב ליצמן ושר החוץ ישראל כץ, לקראת קליטת הישראלים שפונו מספינת התיירים "דיימונד פרינסס" ביפן, שמאות מנוסעיה נדבקו בנגיף הקורונה. ראש הממשלה נתניהו אמר: "אבקש משר האוצר לפצות את העסקים והאזרחים שנפגעו. אני מעדיף היערכות יתר מהיערכות חסר". ראש המל"ל מאיר בן שבת אמר: "צריך להתייחס למצב כאירוע חירום לאומי ולהסיר חסמים". בינתיים, 79 מקרי הדבקה נוספים אותרו על הספינה. ynet העביר את הדיון בשידור ישיר.
שר הבריאות יעקב ליצמן, שנכח גם הוא בדיון, אמר: "אני מודע לביקורת על כך שאנחנו מחמירים. אנחנו נכנסים כרגע לשלב חדש ומחזירים את האנשים משם. אנחנו ערוכים. אנחנו בודקים את עצמנו כל יום ומחמירים היכן שצריך. אם נראה שאפשר להקל - יכול להיות שנקל כי אי אפשר לשתק את כל המערכת".
שלווה דהן, אחת הישראליות שנמצאות על "ספינת הקורונה", אמרה הבוקר לאולפן ynet: "אנחנו מאוכזבים. היינו צריכים לרדת היום מהספינה וטרם נתנו לנו אישור. הבטיחו לנו שביום רביעי נרד בין הראשונים. לא מסבירים לנו שום דבר ומפילים הכול על היפנים. אף אחד מישראל לא דיבר איתנו. רק המשפחות שלנו שלחו הודעות ואמרו שאולי מחר ב-18:00 נרד. אנחנו מצפים לזה. כבר הכנו מזוודות כדי לצאת לאוויר הנקי, להוריד את המסכות ולא להישאר פה באונייה שנגועה בווירוס. אני מרגישה שסיכנו אותנו מההתחלה".
לקראת הגעת הישראלים, פונו העובדים מהמתחם בשיבא, הקירות נצבעו, השבילים סודרו, המיטות הוכנו לשינה והמכשירים הרפואיים הנדרשים הועברו. פרופ' ארנון אפק, המשנה למנכ"ל המרכז הרפואי שיבא ולשעבר מנכ"ל משרד הבריאות, הסביר מוקדם יותר על ההיערכות: "מה שאנחנו עושים כרגע זה להכשיר את המתחם, שמצד אחד שייך למרכז הרפואי שיבא, ומצד שני מרוחק מהפעילות הרגילה שלנו כדי שלא יהיה מגע עם שאר החולים והמטופלים".
גורמים בכירים במשרדי הממשלה השונים - כגון החוץ, הכלכלה, התיירות, החקלאות והביטחון - הפנו אתמול אצבע מאשימה כלפי משרד הבריאות בכל הקשור לפרסום אזהרות והמלצות שקשורות לנגיף קורונה, תוך התעלמות מההשלכות הדרמטיות שלהן במישורים האחרים. במקביל, הם האשימו את המל"ל, בראשות מאיר בן שבת, בכך שאינו מנהל את המשבר - חרף הנחיית ראש הממשלה למל"ל לאגד את הטיפול הממשלתי בהתפשטות הנגיף.
הגורמים אמרו כי שר הבריאות יעקב ליצמן "עושה מה שהוא רוצה" תוך שהוא מתעלם מההמלצות של גורמי המקצוע במשרדים השונים, שמזהירים מפגיעה קשה ביחסי ישראל עם מדינות אסיה. משרד החוץ ביקש ממשרד הבריאות כי ישראל לא תהיה הראשונה לפרסם המלצות ואזהרות, מחשש שהדבר "יתנקם" בה ויגרום לה נזק מדיני בהמשך, כשמדינות אסיה ימהרו בעתיד לפרסם אזהרות מסע לגבי ישראל בתקופות של מתיחות ביטחונית.
כמו כן, לטענת הגורמים, קיים חשש לפגיעה בייצוא הביטחוני של ישראל למדינות באסיה - שכמה מהן מחו בפני ישראל על ההודעות שמפרסם משרד החוץ. אותן מדינות הביעו תדהמה בשיחות עם גורמים ישראלים על ההודעות הללו, ואמרו כי ישראל היא המדינה היחידה בעולם שהטילה בידוד על כלל השבים מתאילנד, סינגפור והונג קונג - גם כאלה שלא פיתחו סימפטומים של נגיף הקורונה. יצוין כי שגרירות תאילנד בישראל כבר פרסמה המלצה לאזרחיה שלא להגיע לישראל עקב דרישת הבידוד הזו ומחאות דומות הגיעו גם מסינגפור, שלה יחסים ענפים עם ישראל.
גורם מדיני בכיר אמר שלשום כי משרד הבריאות "שולף מהמותן, לא מתייעץ עם אף משרד ואם הוא מתייעץ - הוא מתעלם מההמלצות". הוא הוסיף כי "נגרם נזק מדיני וכלכלי לישראל; יש פגיעה בחקלאות הישראלית כשעובדים תאילנדים לא יכולים לעלות על טיסות לארץ בשל מגבלת הבידוד". בתוך כך, מוקדם יותר הורה שר החקלאות צחי הנגבי להאריך את שהייתם של עובדים תאילנדים כדי לנסות למזער את הפגיעה בענף. כמו כן, הפגיעה בתיירות הנכנסת גורמת לנזק כלכלי קשה מאוד בחברת התעופה אל על, ושלשום הודיעה "קתאי פסיפיק" כי היא שוקלת לבטל את טיסותיה לישראל.