שתף קטע נבחר

 

לסעודיות מותר לעשן

נשות הממלכה נהנות מזכויות חדשות תחת יורש העצר בן סלמאן, וחלק רואות בעישון סמל לשחרור. חבה לא דמיינה שתוכל לעשן ליד גברים, נאג'לה עושה זאת למרות המבטים שהם נועצים בה. "עכשיו הכול מותר"

נשים מעשנות עישון ב ריאד סעודיה (צילום: AFP)
"עכשיו, הכול מותר לנשים". חבה בת ה-36 מעשנת בבית קפה בריאד(צילום: AFP)

רימה מתיישבת על כיסא בבית קפה יוקרתי בריאד, מסתכלת ימינה ושמאלה ומשלא מזהה מישהו שמכיר אותה, מקרבת לפיה סיגריה אלקטרונית, שואפת – ונושפת ענן עשן.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ 

 

"אני מרגישה שעישון בפומבי הוא חלק מביטוי הזכויות החדשות שלי. אני שמחה שכעת אני יכולה לבחור", אומרת תחת שם בדוי הצעירה בת ה-27, שעובדת עבור חברה פרטית בבירת סעודיה.

נשים מעשנות עישון ב ריאד סעודיה (צילום: AFP)
סיגריה אלקטרונית וכוס של סטארבקס. רימה מפחדת שמשפחתה תגלה(צילום: AFP)

נשים מעשנות עישון ב ריאד סעודיה (צילום: AFP)
מאתגרת את החברה. נאג'לה מעשנת עוד מהתיכון(צילום: AFP)

כמו פמיניסטיות מערביות בתחילת המאה ה-20, בתקופה של שינוי חברתי בסעודיה יש נשים שמאמצות עישון – של סיגריות, נרגילות או מכשירים אלקטרוניים – כסמל של שחרור.

 

עד לאחרונה קשה היה לדמיין נשים מעשנות בציבור, אך מראות כמו זה של רימה הפכו נפוצים יותר ויותר בחודשים האחרונים. מי שמחזיק במושכות השלטון בסעודיה, יורש העצר השאפתן מוחמד בן סלמאן, מוביל רפורמות מרחיקות לכת בתחומי הכלכלה והחברה.

 

הנסיך מבקש להפוך את כלכלת הממלכה למגוונת יותר, כדי שלא תישען עוד במידה רבה כל כך על הנפט, ולעשותה מעט יותר ליברלית. במסגרת הרפורמה כבר נפתחו בתי קולנוע, הותר לנשים לנהוג במכוניות ולהנפיק דרכון בלי אישור ממלווה זכר – ואומנים בינלאומיים כגון DJ גואטה וה"בקסטריט בויז" הגיעו להופעות.

Mohammad Bin Salman, Crown Prince of Saudi Arabia  (Photo: AP)
רוצה תדמית אחרת לסעודיה. יורש העצר מוחמד בן סלמאן(Photo: AP)

רימה, שהחלה לעשן לפני שנתיים, לא מודאגת מההשפעות הבריאותיות של העישון. היא חוששת יותר מכך שמשפחתה תגלה זאת. "אני לא אומרת להם שזה קשור לחירות האישית שלי, כי הם לא יבינו שנשים חופשיות לעשן כמו גברים", היא אומרת, בעודה לבושה בגלימה המסורתית המכונה "אבאיה", עם עיטור בצבע זהב התואם לחיג'אב שהיא עוטה על ראשה.

  

נאג'לה, בת 26, ביקשה גם היא להשתמש בשם בדוי. היא אומרת כי למרות השינויים החברתיים בסעודיה, נשים עדיין סובלות ממוסר כפול בכל הנוגע לעישון. לדבריה, עישון על-ידי נשים נחשב בממלכה "שערורייתי ומביש".

 

להתעלם מ"מבטים מלוכלכים"

מבין כמה שולחנות שבהם ישבו מעשנים, היא הייתה האישה היחידה. נאג'לה אומרת שהיא מתעלמת מהמבטים ה"מלוכלכים" שמופנים לעברה לעתים, ושבכך היא "מאתגרת את החברה".

 

בשנה שעברה: הבקסטריט בויז הרימו את סעודיה

בשנה שעברה: הבקסטריט בויז הרימו את סעודיה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"הזכויות שלי יכובדו במלואן כאשר משפחתי תקבל אותי כמעשנת", היא אומרת, ונזכרת בחברה שנשלחה למרכז גמילה כאשר הוריה גילו שהיא מעשנת. נאג'לה החלה לעשן בבית הספר. כמוה, יותר מ-65% מתלמידות התיכון בסעודיה מעשנות בסתר, כך לפי מחקר מ-2015 של חוקרים מאוניברסיטת המלך עבד אל-עזיז.

 

עכשיו, הכול מותר

למרות המגבלות שעדיין קיימות, קשה שלא להבחין בשינוי הדרמטי שעברה סעודיה. רק לפני כמה שנים המשטרה הדתית רדפה אחרי נשים והכתה אותן בגלל עבירות כמו צביעת ציפורניים בלק או שיער שמבצבץ אל מחוץ לחיג'אב.

 

"רוב הנשים אצלנו מזמינות נרגילה", אומרת מלצרית לבנונית בבית קפה בצפון ריאד. "קשה היה לדמיין את זה לפני שלושה חודשים". חבה, בת 36 שמעשנת כבר שנים רבות, ישבה באחד השולחנות בבית הקפה. היא אומרת שכשגדלה "הכול היה אסור לנשים".

נשים מעשנות עישון ב ריאד סעודיה (צילום: AFP)
לפני שלושה חודשים, מחזה כזה היה נדיר ביותר. נשים מעשנות בסעודיה(צילום: AFP)

נשים מעשנות עישון ב ריאד סעודיה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

"מעולם לא דמיינתי שאוכל לעשן נרגילה בפומבי ליד גברים", היא מוסיפה. "עכשיו, הכול מותר לנשים. נשים יכולות לצאת החולה בלי חיג'אב, בלי אבאיה ולעשן בפומבי".

 

יש לציין כי לצד הרפורמות הללו, סעודיה ממשיכה לספוג גינויים בשל דיכוי פעילים פוליטיים, בהם פעילות פמיניסטיות. ב-2018 עצרו הרשויות לפחות 12 פעילות – ממש לפני שהאיסור ארוך-שנים על נהיגת נשים הוסר. חלק מאלו שנעצרו האשימו שהחוקרים הסעודים שלהן הטרידו אותן מינית, ואף עינו אותן. ריאד הכחישה את ההאשמות הללו.

 

"אין ספק שברמה האישית יש יותר חופש", אומר וואליד אל-חת'לול, שאחותו לוג'איין עומדת לדין בגין קשרים עם עיתונאים זרים ודיפלומטים. "אבל הרפורמות לטובת הנשים הן חלק מקפיין יחצ"ני לשיפור הרקורד של הממלכה בתחום זכויות האדם", הוא טוען. "המעצר והדמוניזציה של אקטיביסטיות הם ההוכחה לכך – זה תוכנן כך שהרפורמות לא ייוחסו לאותן פעילות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נועצים בה מבטים מלוכלכים. נאג'לה מעשנת בפומבי
צילום: AFP
מומלצים