עשרות תלונות על הפרות צו הבידוד: "מסתכנים ב-7 שנות מאסר"
נמשכת ההיערכות למניעת הפצת נגיף הקורונה בישראל. משרד הבריאות מזהיר שהפרת בידוד ביתי עלולה להוות עבירה פלילית, ופרסם תיעוד של נציגי אגף הפיקוח והאכיפה מגיעים לדירות שבהן אמורים להסתגר אזרחים ששבו מהמזרח הרחוק. המשרד קרא לדווח לו על הפרות
משרד הבריאות הפיץ הערב (יום ה') תיעוד של אנשי אגף הפיקוח והאכיפה שהחלו לאכוף את צו הבידוד הביתי לישראלים ששבו מהמזרח הרחוק. במשרד מזהירים כי הפרת צו בידוד בית עלולה להיגמר באישום פלילי שתוצאתו עד שבע שנות מאסר אם נעשה במזיד ועד שלוש שנות מאסר אם נעשה בהתרשלות. עד כה ידוע על כ-50 תלונות על ישראלים שהפרו את צו בידוד הבית.
בהלת הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:
שמועות ואבנים: בהלת קורונה בעזה ויו"ש
חשש שדרום קוריאה מאבדת שליטה בנגיף
השיטה שונתה, וסין עדכנה על פחות נדבקים
הסינים סגורים בבית, והאינטרנט בטירוף קניות
המשרד נתלה בסעיף 218 לחוק העונשין "מעשה העלול להפיץ מחלה" וכן הפרה של סעיף 287 "הפרת הוראה חוקית". משרד הבריאות ציין כי הוא רואה בציבור שנדרש לבידוד בית שותף מלא למניעת התפרצות נגיף הקורונה בישראל וקרא לאזרחים לדווח על מקרי הפרה של בידוד. "אנחנו משוכנעים שיגלו אחריות כלפי בני משפחתם, חבריהם, וכן כלפי אנשים חולים וחלשים בחברה ויצמצמו את הסיכון להדבקה".
בימים האחרונים הרחיב משרד הבריאות את חובת בידוד הבית לחוזרים מתאילנד, סינגפור, מקאו והונג קונג, למעט מי ששהה בשדה התעופה בלבד במדינות אלה. הצו חל על מי שחזר מהיעדים הנ"ל מ-16 בפברואר ולתקופה של 14 יום ממועד השהייה ביעד. הצו הורחב למעסיקים, כדי שאלו לא יאפשרו לאותם עובדים להיכנס למקום העבודה בתקופת הבידוד.
נערכים לקליטת הישראלים
בתוך כך, בישראל נערכים להגעתם של 11 הנוסעים הישראלים בספינת התענוגות "דיימונד פרינסס" ביפן, שבה התגלו יותר מ-620 מקרי הדבקה. שני נוסעים יפנים שנדבקו בספינה מתו מהנגיף. ארבעה מאלו שנדבקו הם ישראלים שנותרו ביפן, ומטופלים שם בבתי חולים. מצבם לפי משרד הבריאות טוב.
ה-11 שלא נדבקו המריאו היום ארצה במטוס מנהלים שאותו שכרו חברות הביטוח. הם צפויים להגיע לפנות בוקר אל שדה התעופה בן גוריון, ומשם יועברו באמצעות רכבי פינוי של מד"א אל מתחם מיוחד בבית החולים שיבא בתל השומר. שם ישהו עוד 14 ימים בבידוד, תקופת הדגירה המקסימלית של הנגיף.
עוד קודם לכן, בבית החולים שיבא נערכו היום שני תרגילים המדמים את הגעתם של 11 הישראלים משדה התעופה אל מתחם הבידוד. יוני לוי, שאימו ואחותו צפויות לשוב לארץ אחרי חודש בספינה ביפן, סיפר שמשפחות הישראלים סיירו במתחם וקיבלו הסבר על אופן הטיפול. עוד הוסיף "אנחנו מתרגשים ומחכים להם, סידרנו להם בחדרים דברים שלהם מהבית ונראה אותם עוד שבועיים. עד אז נדבר בסקייפ".
בסין עומד מניין הנדבקים לפי שעה על 74,576. הרשויות בה דיווחו לפנות בוקר על 394 מקרים חדשים – ירידה חדה מ-1,749 ביום שלפני כן. מדובר במספר הנדבקים החדשים הנמוך ביותר שעליו דווח מאז שלהי ינואר, אך הסיבה לכך נעוצה בין היתר בשינוי הקריטריונים לאבחון במחוז חוביי, מוקד ההתפרצות של הנגיף. מניין המתים בסין עומד על 2,118.
מחוץ לסין מתו מהנגיף עוד 11 בני אדם. מקרה המוות האחרון שעליו דווח מחוץ לסין הוא בדרום קוריאה, שם יש חשש להתפרצות כמו שקרתה ב"ספינת הקורונה". בימים האחרונים חלה עלייה גדולה במספר הנדבקים בעיר דגו (הרביעית בגודלה בדרום קוריאה) ובסביבתה. החשד הוא שמאמינה שהשתתפה בטקסים של קהילה נוצרית מקומית גדולה הדביקה מאמינים אחרים – ומהם הוא ממשיך להתפשט.
מלבד שני מקרי המוות של נדבקים ב"ספינת הקורונה" ביפן, עוד אדם אחד במדינה מת מהנגיף. חולים נוספים מתו בהונג קונג, בטייוואן, בצרפת ובפיליפינים – ואתמול דווח על שני מקרי מוות באיראן. במשרד הבריאות האיראני אמרו כי שני אלו שמתו בעיר קום היו אזרחים איראנים מבוגרים. היום התגלו באיראן עוד שלושה נדבקים, גם הם מהעיר קום.
סוכנות הידעות הרשמית IRNA דיווחה כי כל בתי הספר, האוניברסיטאות והסמינרים הדתיים בעיר הקדושה לזרם השיעי באיסלאם נסגרו. מוחמד מהדי גויה, סגן שר הבריאות האיראני, אמר כי לא נראה שלאלו שנדבקו היה קשר כלשהו לאזרחים סינים. הרשויות חוקרות כעת את מקור ההדבקה, כשבין היתר נבדקת אפשרות שהיא נובעת מביקורים דתיים בעיר של פקיסטנים או אזרחים זרים אחרים.
היום התייחס למאבק בנגיף מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום גברייסוס. הוא אמר כי הירידה במספר המקרים החדשים בסין מעודדת, אך הדגיש כי קשה לקבוע בשלב זה אם המגמה תימשך. "אנחנו מעודדים מהמגמה הזו, אבל זה לא זמן לשאננות", אמר לכתבים בתדרוך במטה הארגון בג'נבה. הוא ציין כי מחוץ לסין לא נרשמו עד כה מקרים רבים של נדבקים, והזהיר: "ייתכן שזה לא יישאר כך לאורך זמן".