קורונה ופוליטיקה: הקרנבל בברזיל יצא לדרך
מיליונים יצאו לרחובות ברזיל למופעי הקרנבל, שבעידן הנשיא ז'איר בולסונרו פוליטיים מהרגיל. דריכות בריו דה ז'ניירו לאור החשש מנגיף הקורונה, שעד כה לא הגיע לדרום אמריקה
חגיגות הקרנבל בברזיל יצאו אתמול (יום ו') לדרך, ומיליונים נהרו לרחובות ברחבי המדינה. חלק מהמשתתפים בחגיגות ניצלו את ההזדמנות למחאה על המצב בברזיל בעידן הנשיא ז'איר בולסונרו.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בולסונרו, איש צבא לשעבר שנחשב בעיני מתנגדיו לאיש ימין קיצוני, עלה לשלטון בינואר 2019. ברזיל בעידן בולסונרו היא מדינה מפולגת מאוד. תומכיו זוקפים לזכותו את הירידה החדה בפשיעה האלימה ואת השיפור בכלכלה. מתנגדיו מוחים על הסגנון שלו וטוענים שמדובר בגבר גזען וסקסיסט שמזלזל בעניים.
כמו בעלי הברית השמרנים שלו, בהם מרסלו קריבלה ראש העיר האוונגליסט של ריו דה ז'ניירו, גם בולסונרו לא מביע עניין רב בקרנבל. לעיתים הוא מותח ביקורת על האווירה "המושחתת" בקרנבל ובריקודים ברחובות. שמרנים רבים בברזיל מתנגדים בתוקף לחגיגות ומתייחסים לקרנבל כאירוע של "עובדי אלילים".
לנוכח עליית השמרנים בברזיל וההתבטאויות של בולסונרו נגד מיעוטים, חגיגות הקרנבל בעידן בולסונרו פוליטיות במיוחד. רוב המשתתפים בקרנבל ברחבי ברזיל אמנם השאירו את הפוליטיקה בצד והגיעו עם תחפושות מגוונות, מבתולות ים ועד קאובויים, אך בערים הגדולות היו משתתפים שבחרו במחאה פוליטית.
בעיר רסיפה בצפון מזרח ברזיל, שבה נערכת אחת ממסיבות הקרנבל הגדולות ביותר במדינה, הקדיש המוזיקאי אנטוניו נוברגה את מופע הפתיחה לאמנים ולעיתונאים בברזיל – שתי קבוצות שסופגות השמצות מההנהגה הברזילאית.
הרקדנים במנגירה, בית ספר מוכר לסמבה, מתכוננים כמה חודשים בשנה למופע בקרנבל. מופע ה"סמבדרומו" שלהם מחר בריו דה ז'ניירו צפוי להתמקד באלימות משטרתית. בעידן בולסונרו יש ירידה חדה במספר מקרי הרצח בריו, אך מספר ההרוגים מירי המשטרה בעלייה – מה שהוביל לדיון סוער על מדיניות המשטרה, במיוחד בקהילות עניות ובאזורים שבהם חיים בני מיעוטים.
היום הקדיש בית הספר לסמבה "טום מאיור" את המופע שלו בסאו פאולו למריאלה פרנקו, חברת מועצת ריו דה ז'ניירו שנרצחה ב-2018. הרצח של פרנקו, פוליטיקאית שחורה ולסבית, הוביל להפגנות ברחבי ברזיל.
"חשבתי שזה היה יפהפה, זה ממש ריגש אותי", אמר רנאטו, מורה בן 37 שצפה במופע. "היא השאירה אחריה מורשת של מאבק, ושל התמודדות עם המצוקות במדינה הזאת, שנשלטת על ידי פשיזם".
יותר ממיליון מבקרים צפויים להגיע לחגיגות הקרנבל בריו דה ז'ניירו, שיהיו עד 26 בפברואר. החגיגות מסביב לשעון הן תמיד משימה קשה לרשויות בעיר, אך הפעם מדובר במשימה מאתגרת יותר – בגלל החשש מהתפשטות נגיף הקורונה, שעד כה לא הגיע לדרום אמריקה.
בימים שקדמו לקרנבל הרשויות בעיר יזמו "תוכנית מגירה עירונית". הן אימנו את הצוותים הרפואיים במטרופולין שבו חיים קרוב ל-7 מיליון איש איך לאתר את הנגיף החדש ולהתמודד איתו. "זה מדאיג בגלל שהרבה אנשים מסתובבים והרבה תיירים מגיעים למדינה מכל העולם", אמרה פטרישיה גוטמן משירותי הבריאות בריו.