מפת הפשיעה: איפה הכי הרבה מקרי רצח, ומי הערים המובילות בעבירות רכוש
באילת שיעור עבירות המין, הרכוש והמוסר הגבוה ביותר ביחס לאוכלוסייה, גם ת"א ובאר שבע בצמרת עבירות הרכוש. יישובים במגזר הערבי מובילים בעבירות ההמתה. וגם: כמה עבירות מכל סוג דווחו בערים הגדולות? מפת הפשיעה ב-ynet: כל העבירות שדווחו בערי ישראל בשש השנים האחרונות
נתוני הפשיעה שנחשפו אתמול (חמישי) לראשונה ב-ynet בעקבות בקשה של התנועה לחופש המידע מספקים תמונת מצב חשובה לגבי סך תיקי החקירה שנפתחו בכל יישוב בשש השנים האחרונות - אך דרגת חומרת העבירות שבגינן נפתח תיק חקירה במשטרה אינה זהה, ולכן חשוב להתייחס גם לסוגי העבירות הנפוצים בכל יישוב.
במשטרה מסווגים את סוגי העבירות האפשריות לקבוצות סטטיסטיות הכוללות עבירות רכוש, נגד אדם (רצח, הריגה), נגד גוף (תקיפה), מין, מוסר (זנות וסמים), סדר ציבורי, מרמה, ביטחון, וגם עבירות מנהליות, כלכליות וכאלה הנוגעות לרישוי.
אם בוחנים את נתוני עבירות הרכוש עבור יישובים שבהם אוכלוסייה של יותר מ-10 אלף נפש (לפי נתוני למ"ס 2017), ניתן לראות כי באילת היו ב-2019 הכי הרבה עבירות לאלף נפש (36), ומיד אחריה התייצבו תל אביב (33), ובאר שבע (31). יש לציין כי בעוד באילת ותל אביב חלה ירידה משמעותית ב-2019 ביחס לשנים האחרונות, בבאר שבע חלה דווקא עלייה. עוד חשוב להדגיש כי אוכלוסיית תושבי אילת קטנה יחסית לכמות האנשים הנמצאים בה מדי יום בשל היותה מוקד תיירות, ולדבר יש כמובן השפעה על שיעור העבירות לנפש בעיר.
הבאה בתור אחרי ערים אלה הייתה ג'סר א-זרקא עם 29 עבירות רכוש לאלף נפש. הכי מעט עבירות רכוש לנפש דווחו במודיעין עילית, מג'דל שמס וכסיפה.
מהנתונים עולה כי באילת דווחו ב-2019 גם הכי הרבה עבירות מין לאלף נפש (2.39), ואחריה ניצבו באר שבע (1.75), טבריה (1.73) בית שאן (1.56) דימונה (1.44) וקריית שמונה (1.39), כאשר בכל היישובים האלה חלה עלייה בעבירות מסוג זה בשנים האחרונות. בתל אביב, הבאה ברשימה עם 1.36 עבירות לאלף נפש, דווקא נרשמה ירידה בכמות העבירות.
הכי מעט עבירות מין לנפש ב-2019 דווחו בכסיפה, תל שבע וכפר מנדא. יש לציין כי כמות הדיווחים על עבירות מין עולה מדי שנים גם כאשר בוחנים את הנתונים הארציים.
כאשר בוחנים את דיווחי העבירות המסווגות כ"עבירות נגד אדם", וכוללות רצח, ניסיון רצח או הריגה, ניתן לראות כי עבירות חמורות אלה התרחשו בשיעורים גבוהים בעיקר ביישובים מהמגזר הערבי, שכוללים בין היתר את כפר קרע (0.39 עבירות לאלף נפש), טירה (0.35) וטמרה (0.33). בעשרות יישובים בישראל עבירות מסוג זה כלל לא דווחו ב-2019.
במשטרה מפרידים את עבירות התקיפה הגופנית מהעבירות שמטרתן המתה, ובעבירות מסוג זה בלטו שתי ערים במיוחד ב-2019. עיר התיירות אילת עם 24.29 עבירות "נגד גוף" לאלף נפש, וג'סר א-זרקא עם 24.14. עוד נמצאות גבוה ברשימה: ערערה שבנגב, נוף הגליל, שדרות, דימונה, כפר מנדא, טורעאן, קריית גת וטבריה. הכי מעט עבירות מסוג זה לנפש דווחו בשוהם, מודיעין עילית ובמועצות האזוריות הגליל התחתון ועמק יזרעאל.
עוד עולה מהנתונים כי מבחינת עבירות מוסר, אשר כוללות בין היתר, שידול לזנות וגם גידול וייצור סמים, העיר המובילה בשיעור עבירות לנפש היא שוב אילת (13.16 לאלף נפש), למרות ירידה משמעותית בכמות העבירות מאז 2014. אחריה נמצאות נוף הגליל (10.51), ג'סר א-זרקא (9.21) והמועצה האזורית גליל עליון (9.11). בתל אביב דווחו 7.11 עבירות מסוג זה לאלף נפש ב-2019, ונרשמה עלייה יחסית לשנים קודמות. בשוהם, מעלה עירון וגבעת זאב דווחו הכי מעט עבירות מסוג זה ב-2019.
אם בוחנים את המגמות לפי סוגי עבירה בערים המרכזיות בישראל – תל אביב, ירושלים חיפה ובאר שבע, ניתן לראות תמונת מצב שונה מעט בכל עיר.
כך, אם משווים את 2019 ל-2014 בירושלים, ניתן לראות שבאופן כללי חלה ירידה של 19% בסך התיקים שנפתחו. בעבירות מין, סדר ציבורי, מוסר ותקיפה גופנית חלה דווקא עלייה, לצד ירידה גדולה בעבירות ביטחוניות ועבירות רכוש.
בתל אביב לעומת זאת, נרשמה עלייה משמעותית רק בעבירות מוסר, וירידה כל שאר סוגי העבירות. גם בחיפה, שם נרשמה ירידה כללית של 27%, חלה עלייה של 27% בעבירות מוסר, וגם עלייה קטנה בעבירות מין, לצד ירידה ברוב סוגי העבירות הנוספים.
באר שבע היא העיר היחידה מבין הארבע שבה חלה עלייה בעבירות הרכוש, והיא גם העיר שבה חלה העלייה הגדולה ביותר בעבירות מין.
התייחסות המשטרה לנתונים: "בזכות פעילות המשטרה ומאבקה המתמשך נגד הפשיעה על כל גווניה, שיעור הפשיעה בישראל בשנה החולפת הוא הנמוך ביותר מזה עשרות שנים - עובדה שמוכיחה יותר מכל את הישגי המשטרה במאמציה למניעת פשיעה וחיזוק נורמות הציות לחוק, לצד פעולות אכיפה אפקטיביות הכוללות עשרות אלפי מעצרים וכתבי אישום שהוגשו".
"הירידה בפשיעה בשנים האחרונות בכלל ובשנה החולפת בפרט, הינה רוחבית וניכרת כמעט בכל אחד מתחומי הפשיעה השונים, בראש ובראשונה בזכות פעילות המשטרה על מגוון יחידותיה במישור הגלוי והסמוי, תוך אכיפה נחושה ובלתי מתפשרת נגד מחוללי הפשיעה. לצד האמור, תהליכים רבים ומשמעותיים שבוצעו בשנים האחרונות ע״י המשטרה לחיזוק, הנגשה ושיפור שירותי המשטרה בקרב מגזרים שונים בחברה הישראלית, הובילו לכך שאזרחים רבים יותר מיישובים אלו מדווחים למשטרה על אירועי פשיעה בידיעה שאלו ייבדקו ויטופלו במקצועיות".