בהלת הקורונה: הנחיות חדשות לישראלים השבים מאיטליה ואוסטרליה
המדינה מפרסמת הנחיות חדשות ומורה למי שחזרו עם תסמינים מאיטליה ואוסטרליה - להיבדק. בנוסף התפרסמה רשימה מדויקת יותר של המקומות שבהם ביקרה קבוצת הצליינים מדרום קוריאה בישראל. מנכ"ל משרד הבריאות ל-ynet: "אירופה זה סיפור אחר, הגבולות פתוחים"
הנחיות חדשות: משרד הבריאות הודיע היום (ראשון) על הנחיות חדשות בעקבות התפשטות נגיף הקורונה, וקרא לישראלים שביקרו בשבועיים האחרונים בטייוואן, איטליה ואוסטרליה ופיתחו תסמיני מחלה - להיבדק לפי ההנחיות שפורסמו באתר המשרד.
נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:
הנגיף מתפשט באיטליה: מבטלים כדורגל, תצוגת אופנה בלי קהל
תלמידים בבידוד, הכיתות ריקות: "טבעי שהורים יחששו מהקורונה"
דרום קוריאנים שנדבקו בקורונה ביקרו בישראל
במקביל, שר הפנים אריה דרעי הודיע כי החליט למנוע כניסה לישראל של מי ששהו ביפן או בדרום קוריאה בשבועיים האחרונים, ושאינם אזרחי ישראל או תושביה, בכל המעברים. האיסור דרך מעברי הגבול האוויריים, היבשתיים והימיים ייכנס לתוקף מחר בשעה 08:00 בבוקר. הנחיות אלה נוספו למגבלות שהוטלו כלפי מי ששהה בסין, הונג קונג, מקאו, תאילנד וסינגפור.
גורמים דיפלומטיים מתחו ביקורת על ההחלטה לאסור את כניסת הזרים: "התנהלות חלמאית, יוצרים פאניקה וגורמים למשבר דיפלומטי והומינטרי חמור מול דרום קוריאה ויפן". לדבריהם, "יפן זועמת על איסור כניסת אזרחיה לישראל ממחר, מדברים על עלבון שייזכר לשנים רבות - הם לא ישכחו שמתייחסים לאזרחים שלהם כמו אל מצורעים". בכיר יפני ששוחח עם שגרירת ישראל בטוקיו, יפה בן ארי, ציין בפניה כי "יפן רואה בחומרה את ההחלטה הישראלית". בן ארי עדכנה בדברים אלה במהלך ישיבת המצב שהתקיימה במשרד החוץ.
קונסול הכבוד של קוריאה בישראל, עו"ד עמיחי עורקבי, אמר בעקבות ההתפתחויות: "הצורך להבטיח את מניעת התפשטות נגיף הקורונה בישראל ברור. עם זאת, אסור לשכוח שדרום קוריאה היא אולי החברה הטובה ביותר של ישראל באסיה. כ-50 אלף תיירים צליינים מגיעים מדי שנה לארץ - למרות אזהרות מסע, פיגועי טרור והמצב הביטחוני. נדמה כי מן הראוי לנהוג ביתר רגישות בתיירים המגיעים ולהימנע מפגיעה כה בוטה בהם. המצב שנוצר, לפיו מאות תיירים מדרום קוריאה שוהים ללא קורת גג וללא יכולת לשוב לארצם, הוא בלתי נסבל ועלול לגרום לנזק מיותר ביחסים בין המדינות".
בתוך כך, מבית נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, ששוהה כעת באוסטרליה, נמסר כי פמליית הנשיא לא צפויה לשנות את לוח הזמנים המתוכנן במסגרת הביקור. "מנכ"ל בית הנשיא עומד בקשר עם מנכ"ל משרד הבריאות בנושא, ובכל שינוי שיתבקש נעדכן בהקדם".
בנוסף, משרד הבריאות עדכן את המקומות שבהם ביקרה קבוצת הצליינים מדרום קוריאה ודורש מכל מי שבא איתם במגע (של יותר מרבע שעה במרחק של פחות משני מטר) להיכנס לבידוד ביתי.
בין המקומות שהתיירים ביקרו בהם: מלון מגדל דוד בנתניה ב-8 בפברואר, הגן הלאומי בקיסריה ב-9 בפברואר וכך גם במלון גבריאל בנצרת, כנסיית הבשורה וכנסיית המשפחה הקדושה. ב-10 וב-11 בפברואר כפר הנופש עין גב, טבריה, כנסיית הבכורה של פטרוס, מסעדת תנורין במושבה מגדל, ובכפר נחום. ב-12 בפברואר ביקרה הקבוצה במלון דוד בים המלח וקניון ים המלח, מצדה, פארק תמנע, וב-13 בפברואר במלון לאונרדו בבאר שבע ובמערכת המכפלה.
כמו כן, הקבוצה ביקרה ברשות הפלסטינית, והייתה בשכם, בבית לחם וביריחו ב-11 בפברואר.
"אירופה זה סיפור אחר, הגבולות פתוחים"
ההנחיות כלפי השבים מאיטליה ואוסטרליה פורסמו לאחר שבסוף השבוע האחרון באיטליה זינק מספר הנדבקים בנגיף הקורונה מ-3 ל-79, ומניין המתים עלה לשניים. מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, ציין היום (א') בשיחה עם אולפן ynet: "אירופה היא סיפור אחר לחלוטין - לאיטליה יש גבולות פתוחים עם הרבה מאוד מדינות".
בר סימן טוב הוסיף כי רשויות הבריאות מודאגות גם ממצב התפשטות הווירוס באיראן, אף שאין בינינו לבין טהרן תנועה ישירה. "הרבה אנשים נוסעים מטהרן למדינות אחרות, כמו טורקיה, שממנה יש תנועה לישראל. מה שאנחנו רואים שם כעת הוא קצה הקרחון".
על המצב בישראל אמר בר סימון טוב: "לצערי, הסיכוי שהקבוצה הדביקה מספר רב של אנשים הוא גדול מאוד". לדבריו, קיים כעת חלון הזדמנויות צר למנוע את התפשטות התחלואה בישראל - "וזה רק אם כל מי שהיה איתם במגע קרוב, כפי שהגדרנו אותו, יהיה בבידוד בית לפי הספר".
בר סימן טוב התייחס לכ-200 בני האדם השוהים בבידוד: "אנחנו לא מפחדים ממספרים גדולים, באיטליה שוהים בבידוד בבית לפי שעה כ-30 אלף איש. אנשים צריכים להיות בבידוד על פי ההוראות". הוא הציע לא להתייחס לווירוס בקלות ראש: "לא להגיד 'לי זה לא יקרה', 'קורונה היא מחלה קלה'. זה יכול לקרות לכל אחד, והקורונה יכולה גם להיות לא קלה. אין פה מחסומים בלתי עבירים של הנגיף. אי אפשר להכיל את התחלואה, כנראה שנהיה עם מספר אנשים חולים - אבל שוב, אם נפעל לפי הספר, לא תהיה התפשטות".
מנכ"ל משרד הבריאות ציין כי לדעתו הנגיף לא צפוי להשפיע על ההצבעה בקלפיות ביום הבחירות, ב-2 במרץ. "כל מי שהיה במגע עם קבוצת התיירים הקוריאנים אמור לסיים את תקופת הבידוד עד לבחירות", אמר. "אנשים ששוהים בבידוד בבית לאחר שחזרו מתאילנד, דרום קוריאה, יפן או כל מדינה רלוונטית אחרת - אנחנו נדאג עבורם להצבעה בצורה מסודרת. כמובן שמי שלקה בתסמינים, אסור יהיה לו להצביע". הוא הוסיף כי הנחיות מסודרות בעניין זה יופצו בימים הקרובים.