כוננות שיא ואזהרת מסע לדרום קוריאה ויפן: זינוק בצליינים שנדבקו ובמספר המתים
מספר הצליינים שטיילו בארץ ונדבקו בקורונה עלה ל-18. עוד 169 קוריאנים נדבקו בסך הכול תוך יממה, מספר המתים הוכפל לשישה. משרד החוץ ממליץ לישראלים בקוריאה לשקול עזיבה וממליץ לשקול מחדש נסיעה ליפן. ה"סוּפר-מפיצה" והכת הנוצרית: כך התפשטה הקורונה בדרום קוריאה
בזמן שבישראל נכנסו תלמידים, לוחמי מג"ב ועובדי נתב"ג ורשות הטבע והגנים לבידוד, בדרום קוריאה ממשיך לעלות מספר הנדבקים בנגיף הקורונה מבין חברי משלחת הצליינים שביקרה החודש בארץ והייתה על פי ההערכה במגע עם אלפי ישראלים - ונמשך הזינוק במספר המתים והנדבקים בקורונה במדינה.
משרד החוץ פרסם בצהריים אזהרות מסע לדרום קוריאה ויפן שבהן נאמר כי "עקב עלייה משמעותית במספר מקרי נגיף הקורונה במדינה, אנו ממליצים לישראלים לשקול בכובד ראש נסיעה בעת הזו". לגבי קוריאה הוסיפו כי ההמלצה היא "להימנע לחלוטין מהגעה לאזורי דגן וצ'אונגדו". עוד כתבו כי "לישראלים הנמצאים בקוריאה מומלץ לשקול עזיבה ובכל מקרה לעקוב אחרי הנחיות הרשויות המקומיות. על אזרחים ישראלים שישובו לישראל מקוריאה ויפן או ישהו בה ב-14 הימים הקודמים לחזרתם תחול תקופת בידוד של 14 יום".
לפי הדיווחים בתקשורת הקוריאנית, עלה ל-18 מספר הנדבקים בנגיף מבין 39 הצליינים שטיילו בין 8 ל-16 בפברואר בישראל. בסך הכול, 602 איש נדבקו בקורונה בדרום קוריאה מתחילת ההתפרצות, מתוכם 169 בני אדם ביממה האחרונה.
שלושה קוריאנים מתו מהנגיף ביממה האחרונה, ושישה בסך הכול. כל זאת הביא את נשיא דרום קוריאה מו ג'יאה אין להודיע כי המדינה מעלה את רמת הכוננות הרפואית לרמה הגבוהה ביותר. מדובר בפעם הראשונה זה יותר מעשור שמוכרז "קוד אדום" במדינה. בנוסף, הוחלט כי שנת הלימודים החדשה, שאמורה להתחיל בחודש הבא, תחל באיחור של שבוע לפחות.
17 מהנדבקים ממשלחת הצליינים הם תושבי מחוז צפון גואנגצ'אנג שבדרום מזרח המדינה. מלבדם נדבק גם המדריך, המתגורר בבירה סיאול. בדרום קוריאה עדיין לא יודעים בוודאות מתי אותם חולים נדבקו, אבל ההערכה היא שזה קרה לפני הטיסה לישראל. "כנראה שהם נדבקו בבית והדביקו זה את זה במהלך הטיול", אמרו במשרד הבריאות הקוריאני.
ראש משלחת הצליינים שהתראיין לכלי תקשורת נוצרי מקומי אמר שהמארגנים חששו מראש מהידבקות בקורונה: "עשינו לכולם בדיקות קפדניות בנמל התעופה לפני שיצאנו וגם קנינו לכל אחד מהמשתתפים שלוש מסיכות פנים, אבל לא הייתה כוונה לבטל את הטיול בגלל הווירוס. אנשים חיכו לרגע הזה יותר משנה".
על פי הדיווחים בקוריאה, הנדבק הראשון מבין חברי הקבוצה חש ברע כבר על המטוס בדרך חזרה מישראל. הוא פיתח תסמינים, כולל חום, הסתגר בביתו ולא הגיע לעבודה מיד למחרת. חברי משלחת אחרים שלא סבלו מסימפטומים המשיכו בשגרת חייהם הרגילה, כולל ארוחה במסעדות ונסיעה בתחבורה ציבורית.
אחת מהמטיילות שנדבקו, אישה בת 59 שעובדת במועצת המחוז שבו גרים מרבית הנדבקים, העלתה לאינטרנט פוסט שהפך ויראלי ביממה האחרונה ובו תמונה של חברי הקבוצה באוטובוס לפני ההמראה לישראל, ואחת אחרת בתצפית נוף בארץ.
"התכוננתי למסע הזה במשך שנה. סוף סוף ישראל - מסע צלבנות - אני כל כך מתרגשת", כתבה האישה. ״אנחנו לא יכולים להסתובב בגלל וירוס הקורונה, אבל אנחנו לא יכולים לוותר. לפני שהתחלנו את המסע דאגנו מקורונה, אבל המשכנו לטייל". היא ציינה שחלק מהמטיילים לבשו מסיכות פנים לאורך כל המסע בגלל חשש ההידבקות ואף הוסיפה האשטאגס: #מסע צלבנות, #וירוס קורונה #ישראל מסע צלבני קדוש.
לאחר הפרסום על מקרי ההדבקה, הפוסט עורר זעם בקרב תושבי המחוז ובירתה אנדונג. "בגללך אנדונג הפכה מעיר תיירות לעיר של קורונה", האשים גולש אחד. אחר קילל אותה והוסיף: "איך ההרגשה לקחת על עצמך את האחריות הזאת? למה את חושבת רק על עצמך?".
מתחילת החודש נכנסו לישראל 8,000 אזרחים מדרום קוריאה. נכון לעכשיו, יש בישראל כ-1,600 דרום קוריאנים, ובישראל מעוניינים להכניס כ-200 מתוכם לבידוד בהר גילה. 140 נוספים מחכים לטיסה בנתב"ג וכל היתר בישראל. חלקם התבקשו להסתגר בבתי המלון.
היום עלה חשש שגם ישראלים שהיו במגע קרוב עם חברי משלחת צליינים דרום קוריאנית אחרת שביקרה בארץ נמצאים בסכנה, אך חשש זה כנראה הופרך. לפי הדיווחים, 37 איש מהאי ג'ג'ו טיילו בארץ בין 11 ל-21 בפברואר, ואחד מהם נלקח לבדיקות לאחר שהתלונן על שיעול. עם זאת, ככל הנראה נמצא כי הוא לא נדבק בנגיף.
העיתון "The Catholic Times", שארגן את טיול הצליינים, סגר זמנית את משרדיו בסיאול ובדגו - המוקד המרכזי של התפשטות הקורונה בדרום קוריאה - שהושמה למעשה במצב חירום. בנוסף, הורו לכל העובדים להיכנס לבידוד.
בדגו – העיר הרביעית בגודלה במדינה, שבה 2.5 מיליון איש – נמנו 90 מקרים נוספים של קורונה, ובסך הכול 247. לפחות לחצי מהנדבקים יש קשר לכנסיית שינצ'אונג'י, אך למשלחת הצליינים שהייתה בארץ אין קשר אליה.
ראש העיר דגו, קוון יונג-ג'ין, קרא לכל חברי הכנסייה עם תסמיני קורונה לבוא ולהיבדק: "להתחבא זה לא פתרון. אם תסתתרו, תפגעו בבריאות שלכם, של משפחתכם, ולא תסייעו לשפר את המצב".
אותה כנסייה מכונה על ידי הזרמים המרכזיים בנצרות ככת סודית. חברי שינצ'אונג'י מאמינים כי מייסדם הוא ממשיכו של ישו, וייקח ביום הדין את 144 אלף המאמינים ביחד איתו לגן עדן. אבל ב"גרדיאן" נכתב כי "מכיוון שיש יותר חברי כנסייה ממקומות בגן עדן, הם לכאורה נלחמים על מקומות פנויים ומנסים להמיר חברי דת אחרים".
ל-9,000 חברי הכנסייה הורו הרשויות להיכנס לבידוד עצמי, ואלפי מאמינים כבר נבדקו במטרה לבחון אם הם נדבקו בנגיף. הנשיא מון תיאר את המצב בדגו ובעיר צ'אונגדו – מקום הולדתו של מייסד הכנסייה – כ"משבר לאומי".
על פי החשד, ההתפשטות המהירה בדרום קוריאה החל מהנשאית מספר 31 של קורונה במדינה, שנחשבת ל"סוּפר-מפיצה". מדובר באזרחית דרום קוריאה בשנות ה-70 לחייה שככל הידוע לא נסעה לאחרונה לחו"ל.
אנשי הכנסייה יעצו למאמינים כבר בסוף ינואר להישאר בבית אם ביקרו לאחרונה בחו"ל או אם הם מרגישים אפילו תסמינים קלים של צינון, אבל אותה אישה הניחה שהיא סובלת מהצטננות רגילה – והמשיכה לבוא לכנסייה משום שלא ביקרה בחו"ל.
בימים האחרונים סגרה הקהילה את כל 74 הכנסיות שלה ברחבי דרום קוריאה והנחתה את המאמינים להסתפק במקום זאת בצפייה בטקסים הדתיים שלה דרך יוטיוב. גורמי הבריאות חיטאו את הכנסייה שלה בדגו, שאליה הגיעה אותה נדבקת. ברשתות החברתיות טענו חלק מהדרום קוריאנים כי ייתכן שמנהגם של המאמינים בקהילה זו להתיישב על הרצפה קרוב זה לזה במהלך הטקסים רק הגביר את סכנת ההידבקות.
בדגו 300 בני אדם שקשורים לכנסייה זוהו כנושאי הנגיף הקטלני. שלושה מהמתים בקוריאה מתו בבית חולים דינאם בעיר צ'אונגדו שבדרום מזרח המדינה, שם נדבקו כבר 110 איש בנגיף, בהם גם תשעה אנשי צוות רפואי.