חמאס רוצה הסדרה, אך הגופה על הדחפור שינתה את כללי המשחק
הארגון ששולט ברצועה מפחד מאיראן ומהג'יהאד האסלאמי - והעלים עין מעשרות שיגורי הרקטות לעבר ישראל. אך התגובה של צה"ל הופנתה לא רק למחבלי הג'יהאד, אלא גם לשולחיהם בסוריה, כולל האיראנים | פרשנות
אחרי כמה סבבים אלימים, מבצע צבאי קצר ועשרות שיגורים אמש לאשקלון והסביבה, המניעים של הג'יהאד האסלאמי לא השתנו בשנה וחצי האחרונות. המאמץ העיקרי שלהם היה ונשאר מאבק נגד הסדרה גדולה בין ישראל לחמאס בתיווך המצרים ובמימון הקטארים.
הדחף של ארגון הטרור לסכל את ההסדרה נובע קודם כל מעצם הגדרתו העצמית כארגון התנגדות דתי, המנהל ג'יהאד נגד ישראל עד למחיקתה מהמפה. אך יש גם מניע נוסף, והוא מתן שירות לאיראנים בתמורה לסיוע הכלכלי והצבאי שהארגון הסוני מקבל מהמשטר השיעי בטהרן.
אחרי חיסולו של מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה, קאסם סולימאני, הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני (המכונה בישראל גא"פ) נדרש להגביר את פעילותו הטרוריסטית ביתר שאת מצד פטרוניו, ממש כמו השליחים האחרים של איראן. אלה הסיבות שבגללן מנסה הארגון לפגוע בישראלים בשבועות האחרונים, בעיקר בצליפות ובמטענים על הגדר. זו הסיבה שהבוקר נחסמו הכבישים בעוטף עזה, ירי נ"ט זו ההתמחות של הג'יהאד. ועדיין, זה לא אומר שאין לו רקטות יותר. יש, והרבה.
המתיחות בדרום - כתבות אחרונות
"שישה נהרגו בהפצצות ליד דמשק"; בג'יהאד מאיימים: "החשבון פתוח"
פיצוץ בחצר: תיעוד הפגיעה סמוך לבית בשדרות
הלימודים בוטלו, תנועת הרכבות הופסקה: הנחיות פיקוד העורף בדרום
בפועל, חמאס שולט ברצועה, ולפי הסכם הרגיעה בין שני הארגונים, גם מגביל את הג'יהאד לירי רקטות לעבר שטחים פתוחים, או לרקטה בודדה בכל פעם. אך זה לא סיפק את הנהגת הארגון, זיאד נחלה המיליטנטי וסגנו אכרם עג'ורי שיושבים בדמשק. לעג'ורי עצמו יש חשבון מיוחד עם ישראל. חיל האוויר הפציץ את ביתו בנובמבר אשתקד, הרג את בנו ופצע את בתו ואת עג'ורי עצמו. לא ברור אם סגן המנהיג חזר כבר לפעילות, אך הג'יהאד מנסה לנקום את מות בנו של מנהל המבצעים העיקרי ואיש הקשר לאיראנים.
בחמאס מבינים שהג'יהאד האיסלאמי מנסה לחבל בהסדרה בניגוד לאינטרס השלטוני, אך ידיה של הנהגת הארגון כבולות. יותר נכון לומר שחמאס מגביל את עצמו ביחס לגא"פ מאחר שכוחם הצבאי כמעט משתווה, והג'יהאד האסלאמי זוכה לתמיכה מארגונים קיצוניים וקטנים ברוח דאעש. חמאס יודע שעימות עם גא"פ עלול לעורר נגדו תושבים רבים שעברו תהליך של הקצנה דתית.
בנוסף, בחמאס יודעים גם שירי מסיבי של רקטות, שיאלץ את ישראל לפתוח במבצע צבאי גדול, מסכן את ההסדרה יותר מהכול. יחיא סינוואר ואיסמאעיל הנייה יודעים שלג'יהאד יש את היכולת לשגר עשרות רקטות בזמן קצר (כמו שעשו אתמול) - ולחמאס אין אפשרות למנוע את זה, מלבד לעצום עיניים.
אלא שאתמול, ניהול הסיכונים המורכב של חמאס השתבש. סערת הדחפור וגופת המחבל עוררה זעם לא רק בקרב הנהגת הג'יהאד האסלאמי, אלא גם בקרב העזתים הפשוטים. האירוע הזה טרף את הקלפים לחמאס, שנאלץ לאפשר לארגון השני בגודלו ברצועה לשגר עשרות רקטות לעבר ישראל.
גם לישראל יש עניין להימנע מהסלמה. בירושלים מעוניינים לקדם את ההסדרה הגדולה שתאפשר רגיעה ארוכת טווח, ואולי גם את החזרת השבויים וגופות החללים מעזה.
מאידך, תגובה רופסת של צה"ל על שיגור עשרות רקטות לאשקלון והנגב המערבי עלולה לפגוע גם בהרתעה של מדינת ישראל, או מה שעוד נשאר ממנה, כלפי העזתים. גם שר הביטחון נפתלי בנט עלול היה להיפגע אלקטורלית מתגובה צה"לית סטנדרטית, אבל צה"ל סיפק הפעם את הסחורה. הרמטכ"ל אביב כוכבי וראש אגף המבצעים אהרון חליוה הציעו אתמול לנתניהו פעולה בשתי זירות: האחת בסוריה נגד מתקני אימונים וייצור אמצעי לחימה של הגא"פ, והשנייה בכמה מקומות שונים ברצועה.
התגובה אכן מהווה פגיעה קשה ביכולותיו של הארגון, אך לא תשתק אותו, בוודאי שלא לאורך זמן. כפי שפעל במבצע "חגורה שחורה", צה"ל נמנע מלפגוע בחמאס למרות היותו אחראי לכל מה שקורה ברצועה. הסיבה לכך היא שצה"ל מבין לעומק את המניעים של חמאס, אך רוצה מאוד להגיע סוף סוף להסדרה היציבה שתביא לרגיעה ארוכת טווח. לכן, הממשלה הייתה מוכנה להתעלם מהעלמת העין של חמאס בשל האינטרס המשילותי של ארגון הטרור.
ככל הנראה, זוהי אחת הסיבות העיקריות לכך שחמאס אפשר לג'יהאד האסלאמי לפעול, וזה כנראה גם מה שיחייב בסופו של דבר את ישראל, למרות אינטרס ההסדרה, להיכנס לרצועת עזה למבצע גדול אחרי הבחירות בשבוע הבא. ואם לא, אחרי סבב הבחירות הרביעי.