הלוויין חושף: השלג בקוטב הפך לבריכות מים
החודש נשבר שיא החום באנטארקטיקה. התוצאה: תוך 10 ימים נמס 20% מהשלג באי באזור. כך זה נראה בתמונות הלוויין
השיא ההיסטורי - ותוצאותיו: תמונות לוויין חושפות כי 20 אחוזים מהשלג שכיסה אי באנטארקטיקה נמס תוך עשרה ימים בלבד, במהלך התקופה בתחילת החודש שבה נשברו שיאי טמפרטורות בקוטב הדרומי. תמונות כיפת הקרח באי איגל, שצולמו על ידי הלוויין לנדסאט ב-4 וב-13 בפברואר החודש, מראות היווצרות של בריכות במקום שהיה מושלג עד לפני ימים ספורים.
השבוע החם מאוד, במונחים אנטארקטייים, החל ב-5 בפברואר ונמשך עד 13 בפברואר. השיא היה ב-6 בפברואר, אז נמדדו בבסיס המחקר הארגנטינאי אספרנסה שבאנטארקטיקה טמפרטורות של 18.3 מעלות, שיא של כל הזמנים. הסיבה, כך לפי המדענים, היא משבר האקלים וההתחממות הגלובלית.
"לא ראיתי באנטארקטיקה התפתחות כה מהירה של בריכות", אמר מומחה הקרחונים מאורי פלטו. "אפשר לראות תהליך המסה כזה באלסקה וגרינלנד, אבל לרוב לא באנטארקטיקה". לדבריו, מזג האוויר החם גרם ל-1.5 קמ"ר של שלג באי איגל להפוך לרוויים במי שלגים. בתמונות הלוויין ניתן לראות זאת בכתמים הכחולים שמופיעים על האי.
על פי מודלים אקלימיים, ב-6 בפברואר – אז נרשם שיא הטמפרטורה ומזג האוויר היה חם יותר באנטארקטיקה מאשר בתל אביב ובירושלים - חווה האי איגל את ההמסה הגדולה ביותר, ואיבד 3 ס"מ של שלג. בסך הכול, 10.6 ס"מ של שלג נמסו בתקופה שבין 6 ל-11 בפברואר, שווה ערך ל-20% מכמות השלג השנתית.
בשנים האחרונות תקופות חמות הפכו ליותר ויותר נפוצות באנטארקטיקה. גל החום האחרון נבע משילוב של כמה משתנים מטאורולוגיים, והביא גם לעליית טמפרטורות הים באותה תקופה ב-2-3 מעלות. זה היה גל החום השלישי החורף באנטארקטיקה, אחרי שבועות חמים בנובמבר אשתקד ובינואר השנה. "האירוע הזה בפברואר לא כל כך משמעותי", אמר פרופ' פלטו ומיד הוסיף: "משמעותית מכך היא העובדה שהאירועים הללו מתרחשים בתכיפות יותר ויותר גבוהה".
"זה אינו מצב שבדרך כלל הייתם משייכים לאנטארקטיקה אפילו בקיץ", אמרה דוברת הארגון המטאורולוגי העולמי, קלייר נוליס, לאחר שנשבר שיא הטמפרטורה. "חצי האי אנטארקטיקה הוא בין האזורים שמתחממים באופן המהיר ביותר בכדור הארץ. אנחנו שומעים הרבה על האזור הארקטי, אבל החלק הספציפי הזה של חצי האי האנטארקטי מתחמם מהר מאוד".
בשל שינוי האקלים מאבדת אנטארקטיקה כמויות אדירות של קרח, דבר שגורם לעליית מפלס פני הים. מדענים חוששים כי עלייה של פני הים תביא להצפה של אזורים השוכנים קרוב לים. למעשה, מאז 2009 מאבדת אנטארקטיקה 252 מיליארד טונות קרח מדי שנה. בשנות השמונים היא איבדה 40 מיליארד טונות קרח בכל שנה. מהירות ההמסה זינקה בעשורים האחרונים, ועלתה ב-280% בחצי השני של התקופה בת 40 השנה בהשוואה לחצי הראשון. קצב ההמסה הנוכחי גבוה ב-15% מכפי שנמצא במחקר שפורסם לאחרונה. "המסת הקרחונים האלה פירושם שאנחנו בצרות גדולות בכל הנוגע לעליית מפלס פני הים", אמרה נוליס במסיבת העיתונאים.