תושבי העוטף מתוסכלים: "משחקים בנו, הג'יהאד עלה על פטנט"
אחרי עשרות שיגורים לדרום, התושבים שוב מיואשים: "שגרה שאי אפשר להתרגל אליה". בעל עסק משדרות: "טרוריסטים מכתיבים לנו את החיים, ארבע שנים וחצי אני מממן את הסכסוך הזה". אם לילד עם צרכים מיוחדים: "הוא רואה אותי רצה ומצטרף"
לאחר כמה שבועות של טפטופי רקטות שהפכו לשגרת חיים כואבת, תושבי הדרום התמודדו ביממה האחרונה עם הסלמה משמעותית במצב הביטחוני. מאתמול (א') בבוקר, אז חיסל צה"ל מחבל שניסה להטמין מטען חבלה על הגדר מזרחית לחאן יונס, נורו עשרות רקטות לעבר יישובי עוטף עזה ואשקלון. לאחר שהג'יהאד האיסלאמי הודיע על "השלמת התגובה הצבאית", נראה היה שתושבי העוטף יחזרו למציאות המתוחה שקדמה להסלמה, אך מעט לאחר מכן הירי נמשך.
"אף אחד לא יכול להתרגל לזה", אומרת אודליה בן זיקרי, תושבת כפר עזה, בריאיון לאולפן ynet. "זאת השגרה שלנו, אבל אבסורד לומר את זה".
הסלמה בדרום - סיקור נרחב ב-ynet:
סבב הלחימה: כ-80 רקטות מהרצועה, 90% הצלחה לכיפת ברזל
צה"ל תקף מטרות ברצועה - לאחר שהג'יהאד אותת על הפסקת אש
חמאס רוצה הסדרה, אך הגופה על הדחפור שינתה את כללי המשחק / רון בן ישי
הקלות חסרות תקדים לצד אפס הבטחות מחמאס: ככה לא בונים הסדרה / אליאור לוי
שמעון אלחרד, בעל עסק משדרות, אמר בתגובה להודעת הג'יהאד האיסלאמי: "המדינה לא מממשת את היכולות שלה, או מפחדת לממש אותן. היא שמה אזרחים כבני ערובה. במצב שבו המדינה מתקיימת כרגע אני מתבייש, אנחנו נותנים לטרוריסטים להכתיב לנו את אורח החיים. אדון שר הביטחון יכול להמשיך להעביר איומי סרק לחמאס".
אלחרד הוסיף כי "אני לא מאשים רק את שר הביטחון, אלא גם אותנו האזרחים. במדינות ערב, כשהאזרחים ראו שלא טוב להם, הם עשו הפיכה. המינימום הוא לצאת לרחובות כדי שמישהו יעצור את זה. כבעל עסק בשדרות, אני ארבע שנים וחצי פה ופשוט מממן את הסכסוך הזה".
"הג'יהאד האיסלאמי מכתיב לנו הכול", אמר דורון לוי מבאר שבע, שהגיע לשדרות. "כל סבב זה אותו דבר. הסלמה והפסקת אש. הם אלה שמשחקים בנו. לפי מה שאני רואה הם משחקים איתנו איך שהם רוצים. הם עלו על הפטנט".
אור פרץ משדרות אמר: "זה מתסכל אותי. אנחנו צריכים להכריע ולהשתיק אותם כדי שיהיה שינוי. אתמול ביציאה מהעבודה ראיתי אמא שרצה עם התינוק שלה, היא נפלה עלי בצרחות בדיוק באמצע אזעקת צבע אדום. זה סימן שאין שינוי. הרגענו אותה כי היא הייתה לבד. מה שקורה כאן זה פשוט לופ מתמשך, עוד חודש תהיה עוד הסלמה".
אם לילד עם צרכים מיוחדים: "הוא לא מבין מה קורה"
ענבר שוחט, אם לשניים מאשקלון, שוחחה עם אולפן ynet מהממ"ד שבביתה כשנשמעה אזעקה בעיר. "בדיוק הייתה אזעקה והייתי צריכה להיכנס לממ"ד שני ילדים קטנים, שלאחד מהם יש צרכים מיוחד והוא לא בדיוק מבין. אבל גם ילד בלי הבנה מלאה של הסיטואציה מבין שצריך לרוץ, כי הוא רואה אותי רצה".
"האמת שהלב שלי דופק", הוסיפה ענבר. "כל פעם שיש משהו כזה, זה נורא מלחיץ. אני לא יכולה לנסוע להורים שלי בראשון לציון כי אני מפחדת לנסוע באוטו, מכיוון שלא אדע את מי להציל אם תהיה אזעקה, את יעל או את עידו. זה ברמה כזאת".
את אומרת שהילדים איתך בממ"ד, ולאחד מהם יש צרכים מיוחדים. איך מתמודדים עם זה?
"מתמודדים. הילד רואה אותי ואת אחותו רצות, אז הוא רץ גם. בלילה אנחנו ישנים בממ"ד אז לא צריך להעיר אותם, אבל הזוי שאני צריכה לחיות במצב שאני לא יודעת מה להגיד לו כי הוא לא מבין. הוא פשוט רואה אותנו רצות".
ענבר הוסיפה: "אני גרושה. אם יש אזעקות בלילה כשאנחנו לא ישנים בממ"ד, אני צריכה להרים שני ילדים קטנים, והם כבדים בלילה ולא מתעוררים. לא פשוט להרים את שניהם. בלילה הקודם ישנו בממ"ד כי הייתה לי הרגשה, למרות שלא היה שום דבר בסוף. לא נוח לישון בממ"ד שלושה אנשים, אבל ישנו, פשוט שמנו את הבלאגן בצד כדי שנוכל לישון".
"בפעם הקודמת כשבאנו לצאת מהממ"ד התחילה עוד אזעקה, שזה נורא מלחיץ", אמרה ענבר. "הילד רוצה לצאת כי הוא לא מבין למה צריך להישאר פה עוד עשר דקות, זה גדול עליו. אבל נישאר כאן כמה שנחזיק מעמד".
חמש שניות להגיע לממ"ד
לדברי אודליה בן זיקרי, "אין בכפר עזה הרבה אזעקות בשעות האחרונות, אבל אנחנו בבתים ושומעים את ההפגזות והיירוטים. אלה קולות של מלחמה, שהם לא פחות מלחיצים מצבע אדום או מנחיתת רקטה. האפקט הוא אותו אפקט. אנחנו שומעים מטוסי קרב שחגים מעל הבית, יירוטים של כיפת ברזל ושיוטים של טילים. אלה קולות שאנשים נורמלים לא אמורים לשמוע, בטח שלא במשך שני עשורים".
"אנחנו כבר פועלים על אוטומט", הוסיפה אודליה. "אנחנו רצים כשיש צבע אדום או שיוט מעלינו, אבל נמצאים כל כך קרוב שתמיד חוששים שאולי האזעקה לא הספיקה. יש לנו חמש שניות להגיע לממ"ד. בצוק איתן רצתי לקחת את הבן שלי מפינת האוכל, מעדתי ושברתי את הרגל".
איך המצב משפיע על הילדים שלכם?
"אם זה היה תלוי בי, הייתי עוזבת כבר אתמול, אבל יש לי כאן אופוזיציה מאוד חזקה מהבית. יש לי ילד בן 15 וילדה חיילת שאין שום מצב שבו הם ירצו לעזוב את הבית בכפר עזה. הם מאוד אוהבים את המקום ונהנים מכל דבר טוב שיש כאן, וגם לומדים להסתגל למצב הזה. אני מודה שעייפתי. אני אוהבת את המקום, הוא באמת גן עדן עלי אדמות, אחד המקומות היותר יפים בארץ - אבל זה באמת קשה ואני מרגישה שכבר השתמשתי ברזרבות".
יש איזו תקוה שהסבב הנוכחי לא ייגמר בעוד יממת קרב?
"לצערי הרב לא. אני לא יודעת אם יש פתרון, אני לא מבינה בביטחון, אני רק יודעת שכנראה מה שעושים עכשיו עושים לא טוב. באמת קטונתי, אני לא יכולה להמליץ על פתרון פלא גם אם אני מאוד רוצה. הלוואי שיום אחד ימצאו פתרון עבורנו, שיהיה כאן שקט וטוב כמו שהיה פעם, כשקנינו את הבית לפני יותר משני עשורים. רצינו לגדל ילדים בפסטרוליה ואידיליה".
ראש העיר אשקלון, תומר גלאם, אמר לאולפן ynet כי "אני רוצה לציין דבר משמח אבל ברגשות מעורבים - מרכז החוסן התחיל לעבוד מאתמול ונותן את אותותיו. אנו רואים שאכן הפסיכולוגים יוצאים ונותנים שירות גם לבתים וגם במרכז עצמו. זה דבר שהיה חסר ובא לידי ביטוי בצורה ניכרת".
סימה כהן, תושבת חלץ שעובד במרכז המסחרי "מול 7" שבשדרות, אמרה כי "סגרו את מקום העבודה שאנחנו נמצאים בו בגלל ההחמרה במצב. התחושות הן מאוד קשות. המתחם פה ריק לחלוטין, אין אנשים, העבודה מאוד דלילה. אנשים לא נכנסים לסניף לקנות דברים".
"יש לי שתי בנות שעובדות במתחם, ויש לי גם ילד קטן בבית שלא היה מוכן שאלך לעבוד", סיפרה סימה. "הוא אמר לי: 'אמא, את רוצה ללכת למות? את לא הולכת לעבוד'. אמרתי לו שאני חייבת ללכת".
שנהב משיח, תושבת אשקלון שעובדת בקניון, אמרה: "האמת שאנחנו רגילים לזה כבר, זו שגרה כואבת. הלכתי לעבודה כרגיל". לדבריה, "אני מנהלת חנות ברשת רנואר, ואנחנו מנסים כמה שיותר להרגיע את הלקוחות ולהכניס את כולם למרחב המוגן כשיש אזעקה".
היו לקוחות היום?
"היו אנשים בקניון, יש כאן מרחבים מוגנים. אנחנו תמיד יודעים לאן ללכת כשיש אזעקה".
שר הביטחון נפתלי בנט אמר היום כי "נפגשתי עם תושבים וראשי מועצות בשדרות ובעוטף עזה. ביממה האחרונה הנחתנו מכות על בסיסי הג'יהאד האיסלאמי, וחיסלנו מחבלים שלו גם בעזה וגם באזור דמשק. אנחנו פוגעים בהם איפה שהם נמצאים, ולא רק מי שיורה עלינו. אנחנו לא רוצים מערכה רחבה, אבל מכינים תוכנית. אם לא תהיה ברירה נפעיל מערכה קשה. לא נודיע לאויב מתי ואיפה, אבל אנחנו מחויבים לביטחון של תושבי עוטף עזה".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר מוקדם יותר היום כי "תקפנו אמש עשרות מטרות ויעדי טרור גם בעזה וגם בסוריה. חיסלנו מחבלים רבים ופגענו בתשתיות טרור. אנחנו נפעל גם היום". נתניהו הוסיף: "החמאס וגם הג'יהאד האיסלאמי צריכים להבין - זה לא יימשך כך. אם הם לא יפסיקו את האש לחלוטין, ואני לא מתכוון ליום, יומיים, אלא בכלל - ניאלץ להפעיל את תוכנית המערכה הרחבה שהכנו".
יו"ר כחול לבן, בני גנץ, אמר מנגד כי "מה שאנחנו רואים פה זה שהנייה מאיים - ונתניהו משלם". לדבריו, "אנחנו מכוונים להכרעה צבאית של חמאס ולהשבת ההרתעה. צריך לשנות מהיסוד את ההמציאות בדרום וכך נעשה. הציבור בדרום הוא איכותי, בשדרות, בקיבוצים, במושבים ובאשקלון, הוא יודע לעמוד במערכה. הוא מבקש מאיתנו 'תעשו מה שצריך לעשות'. את המציאות הזאת צריך לשנות. אנחנו מתכוונים לשנות אותה מהיסוד".