שתף קטע נבחר

 

אתגר החזרה לשגרה ביישובי העוטף: "מצפים לאזעקה הבאה"

אחרי ירי מסיבי של 100 רקטות, מנסים התושבים שמתגוררים סמוך לגבול עם עזה לשוב לאורחות חייהם הרגילים. כנרת ממושב גיאה, שעשתה עוד לילה בממ"ד עם שני ילדיה הקטנים, סיפרה על התחושות הקשות: "ילד בן 6 התגרד בהיסטריה". חשש בקרב מארגני פסטיבל "דרום אדום": "הסבב ירתיע"

 

 

המציאות הקשה של ילדי העוטף    (צילום: בראל אפרים, שחר גולדשטיין)

המציאות הקשה של ילדי העוטף    (צילום: בראל אפרים, שחר גולדשטיין)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הפסקת האש שנכנסה לתוקפה בשעות הלילה גרמה לתושבים ביישובי עוטף עזה למעט בלבול ולאי ודאות. מצד אחד אין אזעקות, אולם מצד שני קשה לחזור לשגרת חיים שהופרה עם ירי מסיבי של 100 רקטות בזמן קצר. רבים מהתושבים נותרו עם החשש שהשגרה המזויפת תטלטל אותם רק לכמה ימים.

 

למרות השקט, פיקוד העורף החליט לבטל זה היום השני את הלימודים באשקלון, נתיבות, שדרות ובמועצות האזוריות הסמוכות לגבול עם הרצועה. רק היום (ג') בצהריים הוסרו כל המגבלות.

 

שני ילדיה של כנרת אדלמן ממושב גיאה קיבלו בחסות הג'יהאד האיסלאמי עוד יום חופש עם אימא בבית. בניגוד להתרחשויות בתחילת הסבב האחרון, את השהייה בבית עשו היום איתי בן השש ויואב בן הארבע מבלי לרוץ לממ"דים. ולמרות הכול, הם כבר מחכים לחזור מחר למוסדות החינוך.

 

"אתמול בלילה, איתי התעורר ממש בהיסטריה וביקש לישון בממ"ד", כתבה כנרת בפוסט מרגש בפייסבוק שבו שיתפה את תחושותיה על חזרה קשה לשגרה. "הם יספרו שהכול כקדמותו, שהכול טוב. אז בוא אני אספר לכם, אלה שלא זכו להיות חלק מ-300 אלף הלא נספרים בישראל, מה קורה בצד הגיאוגרפי הלא נכון של המדינה.

 

"הבן דרש, הוא לא דיבר בהיגיון, וחזר על עצמו שוב ושוב במילים שלא אמרו כלום, והתגרד בהיסטריה. הוא הצליח להירדם רק כשהוא מחובק איתי. הלילה, לאחר הטקס של מה עושים כשיש אזעקה (שהוא העביר), הוא הלך לישון. מחר, כשיספרו לנו שחזרנו לשגרה, הבן שלי יקום אחרי לילה בממ"ד, ושם הוא גם ידרוש לישון לפחות עוד שבוע".

תושבים חזרה לשגרה שגרה עוטף עזה אזעקות צבע אדום יואב בן הארבע ואיתי בן כמעט השש של כנרת ()
כנרת אלדמן עם ילדיה איתי ויואב

תושבים חזרה לשגרה שגרה עוטף עזה אזעקות צבע אדום יואב בן הארבע ואיתי בן כמעט השש של כנרת ()
עוד לילה בממ"ד

עוד כתבה כנרת בפוסט: "למרות שלפנות בוקר יספרו לנו שהכול כרגיל וחזרנו לשגרה, הבנים שלי עדיין יקפצו מכל דלת שתטרק וכל אזעקה של רכב, וכל מקום שאליו ילכו ישאלו אנשים זרים לחלוטין 'יש פה אזעקות?' וישאלו שוב ושוב ושוב".

 

האם, כמו רבים מההורים ביישובי העוטף, לא מבינה מדוע הילדים צריכים לחזור לשגרה שאינה דומה לזו של ילדים באזורים אחרים בארץ. "הדילמה הזאת בכל פעם שמתחיל סבב אם לארוז או להישאר היא קשה", סיפרה כנרת. "לא יודעים אם לתת להם שקט, אבל לא בית, או בית בלי שקט ורוגע ועם ציפייה לאזעקה הבאה, שאולי תגיע ואולי לא. אני פשוט רוצה שיהיה להם גם וגם".

 

"התסכול הוא תהומי"

צאלה פינטו, מייסדת ומובילת עמותת "מזניקים", מרכז חדשנות עבור ילדי העוטף שנועד לייצר הזדמנויות ולצמצם פערים, סיפרה שההסלמה האחרונה, גם אם הייתה לזמן קצר, מעמידה בסכנה את כל המיזם שנבנה על ידי התושבים בהתנדבות. אירוע ההשקה תוכנן להיערך בקיבוץ זיקים במועצה האזורית חוף אשקלון, אולם בעקבות הירי ביומיים החולפים כבר נרשמו ביטולים לאירוע.

 

"זה נורא, התסכול הוא תהומי", סיפרה פינטו. "אנשים חיים פה ומנסים לעמוד על הרגליים אבל גם אז הסבבים האלה הם רעל שקוטל את מה שיש סביבו. אנשים חוששים להגיע. אין כפתור כזה שמדליק ומכבה את הרצון של אנשים להגיע. זו פגיעה אנושה במורל ובחוסן.

 

"ביטול או דחייה זה סטירה לפרצוף. מוציאים את הרוח מהמפרשים ופוגעים ברצון וביכולת להמשיך הלאה. כמו דשא שמנסה לצמוח אך כל סבב נרמס עוד קצת מחדש. הביטוי 'חזרה לשגרה' או 'חיזלו"ש' זה בדיחה צינית וכואבת על הקושי כשזה נגמר ונשארים עם ההריסות של הסבב שהיה. אי אפשר באמת לחזל'ש את זה".

 

לדברי פינטו, אם המארגנים ייאלצו לדחות את אירוע ההשקה - הם לא יוכלו לפתוח את תוכנית היזמות, שהיא הפרויקט המרכזי, ולא יוכלו לממן פעילויות נוספות. "כשמנסים להרים את הראש ולראות את האופק מעבר לבלוני התבערה, אנחנו חווים כישלון". התושבים בזיקים, שמפעילים את הפרויקט, מקווים שהפרויקט לא יירד לטימיון עוד לפני תחילתו. רבים מהם מקווים שתושבים מהמרכז ייצאו מאזורי הנוחות שלהם ויגיעו לתמוך.

 

תושבים חזרה לשגרה שגרה עוטף עזה אזעקות צבע אדום מזניקים צאלה פינטו וקארן שי ()
"אנחנו חווים כישלון". צאלה פינטו (מימין) עם קארן שי

 

ברקע הסבב הקצר חוששים מארגני פסטיבל "דרום אדום" מפגיעה שלא תאפשר להם לחזור לשגרה אמיתית. אביטל כרמי, מנהלת ענף התיירות בקיבוץ יד מרדכי, אמרה: "זה מתחיל ברגע אחד של אזעקות על כל אזור העוטף ולי כבר ברור שכל השבועיים הקרובים הולכים להיות ריקים מקבוצות. הטלפונים עם הביטולים מתחילים להגיע וימשיכו להגיע גם כמה ימים אחרי הכרזת "הפסקת האש'".

 

מרכז המבקרים בית הדבש והדבורה של הקיבוץ ובית האוסף 'קיבוץ של פעם' מקבל בתקופת פסטיבל דרום אדום אלפי מבקרים מדי שנה וכשסבב, גם אם הוא קצר, מגיע גם אם יהיה שקט זה מבחינתם הפסד עצום. לדברי כרמי, "זו תקופה שבה המונים מגיעים לאזור שלנו ליהנות גם מטבע וגם מפעילויות באתרים באזור והסבב הנוכחי ירתיע אנשים מלהגיע. עצוב שאנשים לא מבינים איזה מעברים חדים אנו עושים, ברגע אחד אנחנו חוזרים לשגרה כאילו כלום לא קרה פה עד לפעם הבאה שיודעים שתכף תגיע".

תושבים חזרה לשגרה שגרה עוטף עזה אזעקות צבע אדום מנהלת ענף התיירות בקיבוץ יד מרדכי, אביטל כרמי ()
מרכז המבקרים בית הדבש והדבורה. "הביטולים כבר מתחילים"

הודיה כהן, תושבת אשקלון, סיפרה בריאיון לאולפן ynet על הלילה המתוח בממ"ד: "לא היה קל להעביר את כל הבית לממ"ד, כמובן שלא ישנו טוב. התחושה הייתה כמו בכל סבב, קשה לנו עם הילדים, זאת שגרה לא פשוטה שאנחנו חווים אותה כל פעם מחדש".

 

כהן אמרה עוד כי "לא קל לי להתמודד עם שלושה ילדים. אני שמחה להישאר איתם אבל לא קל לי. בעלי איש צבא והוא צריך לצאת מוקדם ולפעמים לא חוזר או חוזר מאוחר. בריצה לממ"ד אני מנסה לתפוס את כולם ולהכניס אותם. יש לחץ באזעקה, התינוק בוכה, הילדה חוששת והילד הגדול נצמד אליי".

 

ריצה לממ"דים: משפחת כהן מאשקלון    (צילום: שמוליק דודפור, שחר גולדשטיין)

ריצה לממ"דים: משפחת כהן מאשקלון    (צילום: שמוליק דודפור, שחר גולדשטיין)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הריאיון עם ראש מועצת אשכול ירקוני    (צילום: בראל אפרים, שחר גולדשטיין)

הריאיון עם ראש מועצת אשכול ירקוני    (צילום: בראל אפרים, שחר גולדשטיין)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

גדי ירקוני, ראש המועצה האזורית אשכול, אמר בריאיון לאולפן ynet: "קיוויתי שהסבב ייגמר אתמול אחר הצהריים, אבל כנראה שהג'יהאד האיסלאמי או מי שזה לא יהיה החליט שצריך לשמור על הממוצע ש-50% מהרקטת נופלות אצלנו, ועכשיו אפשר להגיע להפסקת אש. צריך לזכור שזה התחיל מזה שרצו להניח מטען ולפגוע בחיילי צה"ל, ואז פורסמה תמונה לא לא טובה שאף אחד לא גאה בה".

 

ירקוני הוסיף: "נמאס לנו שיורים עלינו 20 שנה. זה לא יכול להימשך ככה, ובסוף צה"ל ומדינת ישראל נראים כאנשים הרעים. בעוד פחות משבוע יש בחירות ועד אז אין לנו את האפשרות, אם לא יכריחו אותנו, לצאת למבצע צבאי כזה או אחר. אני מאוד מקווה שהממשלה הבאה תעשה את הדבר האחר שעוד לא עשו, שזה שינוי נושא בעזה".

 

בהכנת הידיעה השתתפו אדיר ינקו, אטילה שומפלבי ואלכסנדרה לוקש
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איתי ויואב בממ"ד במושב גיאה
מומלצים