שתף קטע נבחר

 

החיים המסתורים של פטריית המורל בישראל

הפטרייה, הנמכרת במאות שקלים, גדלה בישראל בחודשים ינואר-מאי. חוקרים מצאו כי בארץ היא מופיעה בבתי גידול מגוונים כולל צדי דרכים, מזבלות, חצרות, גינות ואף ביערות

מחקר חדש מיפה את אוכלוסיות ומיני פטריית המורל הידועה גם בשמותיה הגמצוצית והמורצ'לה (Morchella ), במטרה להבין את ההתפתחויות האבולוציוניות של מעבר הפטרייה ממצב של סימביוזה עם צמחים למצב של תזונה בלתי תלויה. המחקר נערך בשיתוף פעולה בין פרופ' סגולה מוצפי, חוקרת ממכון המחקר מיגל והמכללה האקדמית תל-חי ובין פרופ' גרג בוניטו מאוניברסיטת מישיגן.

 

פטריית המורל היוקרתית בגליל העליון    (צילום: אביהו שפירא)

פטריית המורל היוקרתית בגליל העליון    (צילום: אביהו שפירא)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

פטריות רבות נמצאות באזורים מאוד מוגדרים, ולכן אפשר למצוא אותן באופן הדיר, באותו מקום, באותה עונה, אם תנאי האקלים מאפשרים זאת. אולם, ישנן פטריות המופיעות באופן פתאומי בסביבה מסוימת ונעלמות בעונה הבאה או אחריה, מה שגורם לחיפוש אחריהן להיות מורכב יותר. כזו היא פטריית המורל - הגמצוצית, שמופיעה באופן פתאומי בקשת גדולה של סביבות אקולוגיות. במחקר חדש זה מנסים החוקרים להתחקות אחר מסלול חיי הפטרייה המסתורית ולבחון את התנאים להופעתה והיעלמותה.

 

פטריית הגמצוצית היא פטריית מאכל יוקרתית ונחשקת ביותר, בשל הטעם והארומה שלה בזמן הבישול והאכילה. היא ידועה בשמה העממי מורל (סוג Morchella), ושייכת לסדרת הפזיזאיים ((Pezizales מערכת פטריות השק (Ascomycetes). הפטרייה היוקרתית נמכרת בשווקים בעולם במחירים הנעים בין 300-1,000 שקל. פטריית המורל היא אחת הפטריות הנחשבות כקשות לתירבות, מה שהפך אותה לאטרקטיבית עוד יותר.

 

פטריות המורל בצפון הארץ (צילום: אביהו שפירא)
פטריות המורל בצפון הארץ(צילום: אביהו שפירא)

 

מעבדת המחקר למיקולוגיה יישומית של פרופ' מוצפי, במכון המחקר מיגל בקרית שמונה, עוסקת בלימוד האקולוגיה והביולוגיה של פטריית המורל, והייתה בין הראשונים לרשום הצלחה בגידול את הפטרייה בתנאים מבוקרים. יחד עם זאת, עדיין רב הנסתר על הגלוי בחיי הפטרייה בטבע.

 

"לפטריית המורל ישנם מספר מינים, ובין המדענים בעולם מתנהל ויכוח עז. ישנם מדענים הטוענים שקיימים שלושה מינים בלבד, לעומת אחרים הסבורים כי קיימים למעלה מ-50 מינים בעולם", אמרה פרופ' מוצפי. "התנודות במספרי המינים נובעות מריבוי הגנוטיפים וגמישותה הפונטיפית של הפטרייה, כלומר, אותו מין פטריה יכול להופיע במגוון גדלים, גוונים, צורת סידור הדפים ואפילו במגוון שונה של טעמים וריחות. גמישותה של הפטרייה גורמות לכך שאוכלוסיות שונות שלה חיות בדרגות שונות של תלות בצמח החי, החל מחיים סימביונטים מוחלטים כפטרייה מיקוריטית ועד לתזונה חופשית על רקב כפטרייה ספרופיטית מוחלטת. לכן אוכלוסיות הפטרייה מוגדרות גם כמינים אך גם כאקוטיפים, כתלות בבית הגידול ובפנולוגיה של האוכלוסיות השונות , כלומר זמן הופעת גופי הריבוי במהלך השנה".

פטריות המורל בצפון הארץ (צילום: אביהו שפירא)
פטריות המורל בצפון הארץ(צילום: אביהו שפירא)

פטריות המורל בצפון הארץ (צילום: אביהו שפירא)
פטריות המורל בצפון הארץ(צילום: אביהו שפירא)

 

ככלל, פטריות חיות בטבע בסביבות אקולוגיות מגוונות, במערכות יחסים שונות עם החי והצומח. פטריות יכולות לחיות כטפילות, תוך ניצול תא הפונדקאי, כספרופיטיות, הניזונות מחומר אורגני נירקב, או כסימביוניטיות (מיקוריזה), החיות בשיתוף פעולה עם הצומח, תוך כדי ניצול הפרשות שורשי העצים כמזון אורגני. בדרך כלל, מין מסוים של פטריה מתנהג בצורת תזונתית מוגדת: כטפיל, כספרופיט, או כמיקוריזה, אך פטריית המורל מראה גמישות תזונתית גבוהה מאד, ברמות שונות של אסוציציה עם צומח.

 

"במסגרת מחקר חדש זה מיפינו אוכלוסיות מגוונות של ארבעה מינים בצורה מוחלטת של הפטרייה שהופיעו במגוון סביבות אקולוגיות בישראל. אנו בוחנים את המינים האלה על בסיס ההגדרות הגנטיות העדכניות ובתוך כך, מצאנו גם אקוטיפים ייחודיים לארץ. בעולם, הפטרייה מופיעה בדרך כלל בסוף החורף ובאביב, או לאחר הפשרת השלגים. לעומת זאת בישראל, משום היותנו ארץ מעבר מבחינה אקלימית, פטריית המורל מופיעה החל מינואר ועד אפריל-מאי. ממצאי המיפוי מראים כי הפטרייה בארץ מופיעה בבתי גידול מגוונים כולל צדי דרכים, מזבלות, חצרות, גינות ואף ביערות", אומרת פרופ' מוצפי.

פרופ' סגולה מוצפי, חוקרת ממכון המחקר מיגל והמכללה האקדמית תל-חי (צילום: אביהו שפירא)
פרופ' סגולה מוצפי, חוקרת ממכון המחקר מיגל והמכללה האקדמית תל-חי(צילום: אביהו שפירא)

 

בשיתוף פעולה עם פרופ' גרג בוניטו מאוניברסיטת מישיגן, מנסים עתה החוקרים לעשות סדר בעולם האוכלוסיות השונות של פטריות המורל באמצעות מעקב אחר השינויים הגנטיים והאבולוציונים המאפשרים למיני המורל להתאים את עצמם לנישות סביבתיות מגוונות ובודקים מה מניע אותן להופיע בפתאומיות ולהעלם מהר באותה מידה בסביבות מסויימות, אך להישאר מאןד יציבות בסביבות אחרות. בהמשך יבדוק המחקר גם פטריות נוספות השייכות לסדרת הפזיזאיים .

 

מלקטי הפטריות המוצאים את פטריית המורל ומעוניינים לקחת חלק במיפוי, מוזמנים לשלוח תמונה ומיקום של הפטרייה לכתובת המייל של פרופ' מוצפי: sigolam@telhai.ac.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
פטריות שנקטפו בגליל העליון
צילום: אביהו שפירא
מומלצים