ועדת הבחירות מציגה: כך יצביעו האזרחים שנמצאים בבידוד
הוועדה התייחסה בתדרוך מיוחד לקראת יום הבוחר להתפשטות נגיף הקורונה ולהשלכותיה על הבחירות. כפי שפורסם ב-ynet, אזרחים שנמצאים בבידוד יוכלו להצביע בקלפיות מבודדות ייעודיות. צפו בהדגמה
ועדת הבחירות המרכזית ערכה היום (רביעי) תדרוך לקראת הבחירות לכנסת ה-23, שיתקיימו ביום שני בשבוע הבא. במהלך התדרוך הציגה הוועדה כיצד תתנהל ההצבעה בקלפיות לאנשים שנמצאים בבידוד בעקבות החשש שנדבקו בנגיף הקורונה. לפי משרד הבריאות, ישנם 1,400 בני אדם שנמצאים בבידוד, ועבורם ייפרסו מספר קלפיות מיוחדות ברחבי הארץ.
כל העדכונים על בחירות 2020 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
התדרוך התקיים בצל החשש מנגיף הקורונה והאפשרות שיגיע גם לישראל. בשבוע שעבר נחשף כי עשרות צליינים מדרום קוריאה שביקרו בישראל נדבקו במחלה, וישנה אפשרות כי הם היו נשאי הנגיף כבר בזמן ביקורם. כפי שפורסם אתמול ב-ynet וב"ידיעות אחרונות", במטרה לאפשר לכולם לממש את זכותם הדמוקרטית, תיקן משרד הבריאות צו שהוציא בנוגע לאזרחים שנמצאים בבידוד - כך שאלו שלא פיתחו תסמיני מחלה, הם יורשו לצאת להצביע. הם יגיעו ישירות לקלפי הייעודית ויחזרו ממנה מיד לביתם ועליהם יהיה לעשות זאת ברכב פרטי ולא בתחבורה ציבורית (אוטובוסים, רכבות או מוניות), במטרה לצמצם את החיכוך שלהם עם הציבור.
מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית, אורלי עדס, הציגה בתדרוך את ערכת ההצבעה הסטרילית שתחולק למבודדי הבית שיגיעו להצביע בקלפיות הייעודיות. הערכה כוללת מעטפת הצבעה, עט חד פעמי וכפפות. ביום הבחירות יהיו בין 10 ל-12 קלפיות עבור אנשים שנמצאים בבידוד, והן ימוקמו באתרים מרוחקים ממתחמי הקלפיות הרגילות כדי לא לסכן את הציבור. בקלפיות אלה יעבדו חברי ועדה, מאבטחים ושוטרים. בוועדת הבחירות נערכו גם לפזר עשרות אוהלים בארץ, בעיקר בערים הגדולות ובאזורים שבהם לפי המידע, יש ריכוז גבוה של אנשים בבידוד.
האוהלים יכילו שני חלקים נפרדים, כך שתהיה חציצה מוחלטת בין הבוחרים לוועדת הקלפי, שיצוידו באמצעי מיגון. הבוחר יציג תעודת זהות, ויסיר את המסכה לצורך זיהוי, באופן שלא יעלה חשש להדבקה. לבסוף, הוועדה תקבע נוהל לשיגור הקלפיות ולספירת הקולות. ההצבעה תתבצע במעטפות חיצוניות, למניעת הצבעה כפולה – גם בקלפי הרגילה, וגם במיוחדת.
מנכ"לית ועדת הבחירות, עורכת הדין אורלי עדס, אמרה אתמול בדיון בוועדת הכספים כי "אנחנו מנסים להקים 12 עד 15 קלפיות ייעודיות ברחבי הארץ לטובת אנשים שנמצאים בבידוד. המבודדים ייכנסו עם כפפות ומסכות ויהיו אמצעי מיגון לסדרנים". לדבריה, בין היתר יעבדו בקלפיות לאנשים ששוהים בבידוד ביתי גם אנשי מגן דוד אדום.
במקרה של התפשטות הנגיף בממדים משמעותיים, קיים חשש שאזרחים יחששו לצאת ולממש את זכות ההצבעה שלהם, דבר שיוביל לירידה בשיעורי ההצבעה ולפגיעה בהליך הדמוקרטי. בין דרכי ההתמודדות האפשריות של ועדת הבחירות המרכזית במקרה שכזה – הקצאת מיגון מפני הידבקות בנגיף לבוחרים ולחברי ועדות הקלפי. עם זאת, מדובר בפתרון חלקי בלבד, שכן הוא אינו מפיג את החשש מפני עצם היציאה למקום ציבורי.
גם אם לא תהיה התפרצות משמעותית של הנגיף, החשש הוא כי גורמים שונים ינסו לנצל למטרותיהם את הבהלה הציבורית מפניו, ולהפיץ "פייק ניוז" על התפשטות הווירוס באזורים מסוימים במטרה להוריד את שיעורי ההצבעה בהם. במקרה שכזה, ועדת הבחירות המרכזית ומשרד הבריאות יצטרכו להפריך את השמועות הלא מבוססות, כדי לדאוג שלא יהיו בוחרים שיחששו לממש את זכות ההצבעה שלהם על סמך מידע שקרי שמופץ ברשתות החברתיות.
שלשום העריכו בכחול לבן כי גורמים פוליטיים ינסו לשבש את ההצבעה בקלפיות המזוהות עם תמיכה גדולה במפלגה, במטרה למנוע ממצביעיה להגיע לקלפי ביום הבחירות. בכיר במפלגה אמר כי "העברנו הנחייה לכל הפעילים שאם הם מקבלים דיווחים או ידיעות כוזבות על מתקפת קורונה, הם מעדכנים אותנו מיידית כדי שנוכל להתריע שמדובר בפייק ניוז". במקרים כאלה מתכוונת המפלגה להעביר מסרונים והודעות בזמן אמת למצביעים, ולהסביר כי הם נחשפו ל"מתקפת פייק ניוז קורונה".
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס גם הוא לנושא, ואמר כי "אני מבקש לערב אפילו את משטרת ישראל בעניין הזה, גם את שב"כ. יכולים להיות כל מיני גורמים, לרבות גורמים זרים שיתערבו בדרך הזאת בבחירות. יש לנו עניין לעצור את זה".
השר לביטחון הפנים גלעד ארדן אמר שביקש מהמשטרה להיערך בהתאם. לדבריו, "אנחנו נמצאים שבוע לפני יום הבחירות וכמובן יש חשש שיהיו השלכות לקורונה על יום הבחירות עצמו, על גורמים שינסו לפגוע בטוהר הבחירות. צריך להבין שמדובר בעבירה פלילית. יש היערכות מיוחדת במשטרת ישראל כדי למנוע שימוע לרעה בנגיף".