סרטני דם: התרופות והחידושים בטיפול
בכנס השנתי של האגודה ההמטולוגית האמריקנית הוצגו מחקרים וחידושים בטיפול בסרטני הדם. פרופ' פיה רענני מהמרכז הרפואי רבין מתארחת באולפן ynet כדי לספר עליהם
בחסות AbbVie ללא מעורבות בתכנים
תרופות וחידושים טיפוליים בתחום סרטני הדם: כנס ה-ASH השנתי בארה"ב הוא האירוע החשוב בשנה בעולם ההמטולוגי. פרופ' פיה רענני, מנהלת המערך ההמטולוגי, המרכז הרפואי רבין מתארחת באולפן ynet כדי לפרט על החידושים מהכנס, ולאפשר אופטימיות זהירה לחולים.
מחקר מרכזי שהוצג בכנס התייחס לסרטן דם מסוג CLL, במהלכו נבדקו שתי תרופות, שתיהן פומיות, בתוספת של נוגדן תוך ורידי. לדברי פרופ' רענני, היתרון של התרופה החדשה יותר היה הארכה/דחייה של התקדמות המחלה לעומת התרופה הוותיקה.
עוד סוג סרטן שמחקרים לגביו עלו בכנס הוא מסוג AML. "מדובר בלוקמיה מיאלואידית חריפה", מסבירה פרופ' רענני, "פה כל ההסתכלות היא שונה. הטיפול הסטנדרטי הוא טיפולים אינטנסיביים שמאפשרים הפוגה של המחלה. השאלה שנשאלה בכנס הייתה האם טיפול מניעתי כמו ב-CLL או בלוקמיות הכרוניות, עשוי למנוע את התקדמות המחלה".
נושא נוסף שעלה בכנס הוא נושא טיפולי CAR T. "בגוף ישנם תאים של מערכת החיסון, תאי T, שכמו שהם תוקפים וירוסים למשל הם תוקפים גם את תאי מערכת הסרטן", מסבירה פרופ' רענני, "אנחנו מנסים לשפעל אותם כנגד תאי הסרטן. אנחנו לוקחים תאי T של החולה, מחברים את החולה למכונה, מוציאים לו את התאים הלבנים, מפיקים מהם את התאי T שולחים אותם לעיבוד בחו"ל, תהליך שלוקח די הרבה זמן והופכים אותם לסופר תאי T. אחר כך הם מוחזרים ועוברים דימוי בתאו של החולה.
"ואז מתחילה מלחמה. התאים האלה, תאי ה-T, תוקפים את תאי הסרטן, אבל הבעיה שיש כמה תופעות לוואי, ששתיים מהן הן ייחודיות ובעצם מסכנות את חיי החולה. אנחנו מנסים גם חמצוא דרך להציל את חיי החולים, וגם להקטין עד כמה שאפשר את תופעות הלוואי", היא מסכמת.
בחסות AbbVie ללא מעורבות בתכנים