פחות מקצועות, יותר בחירה: כך נראות תעודות הבגרות בעולם
בבריטניה מתחילים ללמוד למבחנים כבר בכיתה ט', בגרמניה נבחנים בעיקר בעל פה, ברוסיה יש רק שני מקצועות חובה והבחינות בסין מטילות לחץ כבד מאוד על התלמידים. פרסום מפת הבגרויות זו הזדמנות מצוינת לבדוק איך בנויה בחינת הבגרות ברחבי העולם. איפה עושים תזה? ומי הטילה סנקציות על מורים פרטיים?
פרסום מפת הבגרויות של ישראל השבוע ב-ynet זו הזדמנות לבדוק עד כמה תעודת הבגרות הישראלית חזקה בהשוואה למקבילותיה ברחבי העולם. בעוד שבישראל מבנה התעודה והרציונל שמאחוריה נותרו ללא שינוי – במדינות רבות נעשו שינויים משמעותיים והתאמות לאורך השנים. בין היתר יש מדינות שבהן תעודת הבגרות היא הכרטיס היחיד לאקדמיה ובמקומות אחרים יש דגש רב יותר לבחינות בעל פה. תמונת מצב עולמית.
עוד בנושא:
מה ממוצע ציוני הבגרות של ערי ישראל? היכנסו ובידקו בעצמכם
רוצים לראות את ציוני הבגרות של בית הספר שלכם בשנת 2018? לחצו כאן לפתיחת קובץ Excel
מה סוד הקסם של התיכונים המצטיינים בישראל?
בריטניה: ניתן להיבחן על השפה העברית
הלימודים לתעודת הגמר הבסיסית בבתי הספר הציבוריים בבריטניה, ה-GCSE, מתחילים כבר בכיתה ט'. התלמידים הבריטים נבחנים בשנתיים האחרונות ללימודיהם התיכוניים, בדומה לישראל, ועליהם להיבחן לכל הפחות בחמישה מקצועות, כשבתי הספר יכולים לחייב אותם להיבחן במקצועות מסוימים.
ה-GCSE מורכב מבחינה באנגלית ובמתמטיקה ובנוסף התלמידים צריכים לעשות בחינה אחת בהיסטוריה ובגאוגרפיה וכן לבחור בין בחינה כללית בתחום המדעים לבחינה בכימיה, ביולוגיה, פיזיקה או מדעי המחשב. התלמידים צריכים גם לעשות בחינה בשפה מודרנית כלשהי מתוך שורת שפות, בהן גם עברית, או בשפה עתיקה כמו יוונית קלאסית, עברית מקראית או לטינית.
תעודת הבגרות הבריטית אינה מספיקה כדי להמשיך ללימודים אקדמיים במדינה, וברוב המקרים צריך להיבחן גם בבחינות ה-Levels A בנושאים מסוימים, בהתאם לדרישות המוסד האקדמי. עם זאת, לא ניתן להירשם לבחינות הללו ללא ציון GCSE.
גרמניה: רק שלוש בחינות בכתב ושתיים בעל פה
קבלה לאוניברסיטאות בגרמניה מתאפשרת רק עם תעודת הבגרות הגרמנית, ה-Abitur Zeugnis. עם זאת, מוסדות אקדמיים במדינה יכולים להציע מסלולי קבלה לחוגים השונים באופן עצמאי. התלמידים הגרמנים נבחנים בכיתות י"א ו-י"ב בחמש בחינות בסך הכל, כאשר שלוש מהן בכתב והשתיים האחרות יכולות להיות בעל פה. לתלמידים יש בחירה באלו מקצועות הם מעוניינים להיבחן, אך מקצוע אחד חייב להיות בשפה, בחינה נוספת במדעי המדינה ובחינה שלישית במתמטיקה.
איטליה: נבחנים בעל פה מול שמונה בוחנים
באיטליה אין מקצועות חובה לכלל התלמידים במדינה, למעט בחינה בשפה וספרות איטלקית, שיכולה להימשך עד כשש שעות. שאר המקצועות נקבעים בהתאם לסוג בית הספר שבו לומד התלמיד. שני הסוגים העיקריים של התיכונים באיטליה הם "קלאסיים" או "מדעיים", וגם בתוך הקטגוריות האלה יש סוגים שונים של בתי ספר. בתיכונים הקלאסיים ייבחנו התלמידים על שפה ותרבות לטינית ויוונית עתיקה, בבתי הספר המדעיים הבחינות תהיינה במתמטיקה ובפיזיקה. תלמידים יכולים להיבחן גם על הלחנה או באדריכלות, אם בית הספר מתמחה במקצוע.
כל בוגר של מערכת החינוך האיטלקית נבחן לאחר תום לימודיו בעל פה בפני פורום של בוחנים חיצוניים ופנימיים. במהלך המפגש עצם הוא מציג להם תזה שכתב בנושא שבחר ולאחר מכן חברי הפורום יכולים לשאול אותו שאלות על כלל החומר שלמד במהלך שנות לימודיו בתיכון. מדובר בבחינה מלחיצה עבור התלמידים שנמשכת כ-40 דקות ורק לאחר מכן ניתנת הזכאות לתעודת הבגרות האיטלקית – Diploma di maturità.
רוסיה: שני מקצועות חובה בלבד
תעודת הבגרות הרוסית מכונה "המבחן הלאומי האחיד" - Единый государственный экзамен, והיא כרטיס הכניסה הבלעדי למוסדות ההשכלה הגבוהה במדינה. שני מקצועות החובה היחידים הם רוסית ומתמטיקה ויתר המקצועות נתונים לבחירת התלמידים, בהתאם למוסד החינוכי שבו הם לומדים. בחירת המקצועות נעשית גם בהתאם לחוג הלימודים אליו מעוניינים התלמידים להמשיך באוניברסיטה, ויש לבחור לכל הפחות בשני מקצועות.
התלמידים יכולים להיבחן במגוון רב של מקצועות אחרים, בהם שפות כמו אנגלית וסינית, מקצועות ריאליים כמו פיזיקה וכימיה, וגם במדעי החברה. כל בחינה מחולקת לשני חלקים – החלק הראשון הוא בכתב ומורכב בדרך כלל משאלות פשוטות. החלק השני בודק את היצירתיות של התלמיד והוא נבדק על ידי שלושה מומחים בתחום.
סין: בחינות מרוכזות של שלושה ימים
כל בית ספר בסין מקיים בחינות סיום משל עצמו, אך למעשה אין להן משמעת רבה. הבחינות החשובות באמת הן ה-גאוקו, 高考, בחינות הסיום המרכזיות של תלמידי בתי הספר במדינה. זוהי הבחינה העיקרית שבאמצעותה ניתן להתקבל למוסדות להשכלה גבוהה בסין והיא נחשבת לקשה ומלחיצה במיוחד.
בעבר מקצועות החובה בבחינה היו סינית, מתמטיקה ואנגלית, אך כיום ניתן להמיר את הבחינה במתמטיקה בבחינה נוספת באנגלית. התלמיד צריך לבחור מקצוע נוסף שעליו ייבחן. בין המקצועות המוצעים: מדע המדינה, היסטוריה, גאוגרפיה, פיזיקה, כימיה וביולוגיה. בעבר נאלצו התלמידים לבחור בין מרצוע ריאלי להומני, אך מ-2014 הוסרה הדרישה הזו.
בעקבות הביקורת על הקושי הרב של הבחינה והלחץ הגדול שמופעל על התלמידים, האוניברסיטאות הורשו בשנים האחרונות לקבל אליהן סטודנטים גם על סמך ציונים פנימיים של בתי הספר, המלצות של מורים ו"עדויות על אזרחות טובה".
מצרים: סנקציות על מורים פרטיים
עוד לפני תחילת התיכון מתמיינים התלמידים במצרים, באמצעות בחינות, לשני סוגי תיכון – בתי ספר כלליים, שנחשבים יותר, ובתי ספר טכניים. רק התלמידים בבתי הספר הכלליים זוכים לתעודת גמר שמאפשרת להם להמשיך ללימודים אקדמיים - הט'נאווייה אמה, ثانوية عامة.
בבתי הספר הכלליים מחולקים התלמידים למסלולים ריאליים והומניים, והמקצועות שבהם ייבחנו הם בהתאם. בחירת המסלול בשלב התיכון משפיע באופן הדוק על העתיד האקדמי של התלמיד, שכן האוניברסיטאות דורשות ציונים במקצועות שרלוונטיים להן. עם זאת, אופן ההיבחנות נמצא כעת בפני שינוי והבחינות, כמו גם המשקל שלהן, צפויים להשתנות.
בעתיד הקרוב כל תלמידי מצרים צפויים לקבל ציונים על תפקודם בכיתה, ולא רק על סמך הבחינות שמתקיימות בשנה האחרונה. מבנה הבחינה צפויה להשתנות ל"מבחן אמריקאי", שלצדו ייבחנו התלמידים על מיומנויות דיבור. בנוסף, במצאים החליטו לאחרונה להטיל סנקציות על מורים פרטיים זאת בעקבות ביקורת על הפערים העצומים שנוצרים בין התלמידים בעקבות השיעורים הפרטיים.