שתף קטע נבחר

 
צילום: שאול גולן

מאות חיילים יגיעו מאיטליה? חשש לקיום תרגיל הענק

כל הבאים מאיטליה נדרשים לבידוד ביתי, אבל בינתיים צה"ל מתכוון לקיים כמתוכנן עם צבא ארה"ב את תרגיל "ג'וניפר קוברה" להגנה על שמי ישראל. קצינים במילואים חוששים, ייתכן כי חיל האוויר יורה לא ללחוץ ידיים לאמריקנים. בבוקר: הערכת מצב. בינתיים: הנגיף ממשיך להתפשט בעולם

 

 

עם מסכות בנתב"ג: "הבעיה זה במטוס"    (צילום: משי בן עמי)

עם מסכות בנתב"ג: "הבעיה זה במטוס"    (צילום: משי בן עמי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

התרגיל הגדול של צה"ל והצבא האמריקני מעמיד במבחן את המדיניות הישראלית לגבי ההתמודדות עם נגיף הקורונה: תרגיל "ג'וניפר קוברה" הבינלאומי (ג'יי.סי 20) אמור להתחיל בעוד כשבועיים בישראל, וכבר מעורר דאגות בקרב אנשי מילואים מחיל האוויר שהוזמנו להשתתף בו. בשיחה עם ynet טענו קצינים במילואים שבחיל האוויר לא עונים לתהיותיהם לגבי הנוכחות הצפויה בתרגיל של מאות חיילים אמריקנים מבסיס אמריקני ליד נאפולי שבאיטליה, מדינה שכל הבאים ממנה נדרשים להיכנס לבידוד ביתי.

 

בחיל הרפואה ובחיל האוויר קיימו אמש (ד') הערכת מצב בנושא, ולאחר התייעצות עם גורמים ממשרד הבריאות החליטו בצה"ל לקיים לפי שעה את התרגיל כמתוכנן. זאת, בניגוד להמלצות המחמירות של משרד הבריאות לאזרחי ישראל, להימנע ככל הניתן מטיסה לחו"ל בכלל ולאיטליה בפרט, וכן הדרישה לאזרחים ישראלים השבים מארץ המגף להיכנס לבידוד למשך שבועיים. זאת, לאחר שעד כה מתו מהנגיף באיטליה 12 בני אדם ו-374 נדבקו. בכל מקרה, גם אמש נמשכו ההתייעצויות הקדחתניות בנושא עם האמריקנים, ובבוקר תתקיים הערכת מצב מיוחדת.

תרגיל "ג'וניפר קוברה" לפני שנתיים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תרגיל "ג'וניפר קוברה" לפני שנתיים(צילום: AFP)

התרגיל המשותף, ב-2018 (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
התרגיל המשותף, ב-2018(צילום: חיים הורנשטיין)

הסתירה בין המדיניות כלפי האזרחים לבין ההחלטה לקיים את התרגיל מקבלת משנה תוקף מול הגישה המחמירה של צה"ל בנושא בריאות החיילים. בצה"ל מחמירים לרוב יותר על עשרות אלפי החיילים ביחס להנחיות של משרד הבריאות כלפי האוכלוסייה הכללית, כך שהיתר למאות חיילים וקצינים בצה"ל - בהם תתי אלופים ואלופים - להשתתף בתרגיל עם חיילים ששוהים באיטליה באופן קבוע מעלה תהיות. בחיל האוויר שוקלים להטיל הגבלות על המשתתפים בתרגיל, ובין היתר בוחנים להורות על איסור לחיצות ידיים עם המשתתפים האמריקנים.

 

קצינים במילואים: "בצה"ל מנפנפים את זה"

לתרגיל, המתקיים מדי שנתיים, חשיבות אסטרטגית. הוא מתמקד בתרחיש קיצוני שבו ישראל תותקף באלפי טילים ורקטות מדי יום, מכמה זירות במקביל, בדרום, בצפון ובמזרח. כלל מערכות ההגנה האוויריות, מכיפת ברזל ועד חץ 3, משתתפות בתרגיל, שאליו אמורים להגיע כ-600 זרים ובסך הכל ישתתפו בו כ-2,000 איש, כולל מספינות אמריקניות בים התיכון.

 (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
(צילום: חיים הורנשטיין)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

החיילים שיגיעו מאיטליה אמורים לשהות עם מארחיהם הישראלים במשך ימים ארוכים במפקדות התרגיל, בחמ"לים ובחללים סגורים נוספים, כאשר בסיס האירוח העיקרי יהיה בחצור, שם כבר הוכנה תשתית האירוח לאמריקנים. כוח חלוץ מצבא ארצות הברית נחת כבר השבוע בישראל.

 

"פנינו למפקדים לפני התרגיל ושיתפנו אותם בחששות שלנו. רצינו לדעת אם ואיך הצבא נערך", סיפר אחד הקצינים. "התחושה היא שלא לוקחים את זה ברצינות בצבא ומנפנפים את זה. אנחנו משלמים את המחיר וכרגיל תקום ועדת חקירה רק לאחר מעשה". מדובר צה"ל נמסר: "תרגיל הג'יי.סי צפוי להתקיים בשלב זה כמתוכנן".

 

ממריאים מנתב"ג: "פאניקה מוגזמת"

אמש משרד הבריאות המליץ למעשה לא לטוס כלל לחו"ל, אבל נתב"ג לא נראה נטוש. רוני צ'ודקוף, דיילת ביוניייטד איירליינס, הודתה כי "לגבי הקורונה אין ספק שיש תמיד חשש. חלק מהנוסעים עולים עם מסכות ואנחנו משתדלים לנקוט בכל האמצעים האפשריים - כפפות, חומרי ניקוי, לא להתקרב יותר מדי".

שאלנו טסים לחו
עם מסכות בנתב"ג(צילום: משי בן עמי)

לעומתה, ירון שטס לניו יורק לא מודאג. "זו פאניקה מוגזמת לחלוטין", אמר והבהיר כי לא הביא מסכה. אהוד יפרח שטס לקוסטה ריקה נשמע קצת אחרת: "חבר שלי דאג לי והביא מסכה. צריך להימנע ולהיזהר, הבעיה זה במטוס, לא בחוץ".

 

הנגיף הגיע לראשונה לדרום אמריקה

בינתיים, נמשכת התפשטות הקורונה בעולם. מקרה ראשון של הידבקות נרשם בדרום אמריקה (גבר בסאו פאולו בברזיל שהגיע מאיטליה), באירופה נמנו בין היתר מקרים ראשונים בנורבגיה, רומניה ויוון (מעצבת בת 38 שהגיעה משבוע האופנה במילאנו) ובאסיה פקיסטן הצטרפה לרשימה ההולכת ומתארכת.

 

משרד הבריאות בישראל המליץ לשקול נחיצות טיסות לחו"ל והתקהלויות, ובעיראק לקחו זאת צעד אחד קדימה. משרד הבריאות בעיראק אסר על אזרחי המדינה לטוס לסין, איראן, תאילנד, דרום קוריאה, יפן, סינגפור, איטליה, כווויית ובחריין. בנוסף נאסר על התכנסויות בבתי קולנוע ובבתי קפה, והוחלט כי  בתי הספר והאוניברסיטאות עד 7 במרץ. זאת, לאחר שאיראן השכנה הפכה לאחד ממוקדי הקורונה הגדולים בעולם.

 

אתמול ארגון הבריאות העולמי דיווח על יותר נדבקים בנגיף מחוץ לסין מאשר בשטחה. "2,790 בני אדם אובחנו עד כה ב-37 מדינות, 44 מתו", אמר מזכ"ל הארגון שהדגיש כי בסין עצמה, ללא מחוז חוביי, אובחנו אתמול 10 בני אדם בלבד.


פורסם לראשונה 26/02/2020 23:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
התרגיל, לפני שנתיים
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים