פברואר השחור: ריאל מדריד מגיעה מרוסקת לקלאסיקו
הקבוצה של זידאן התמוטטה בחודש האחרון, איבדה את המקום הראשון בליגה הספרדית ועומדת לעוף מהצ'מפיונס. מעמדו של הצרפתי לא יציב למרות ההילה סביבו, ורק ניצחון על ברצלונה (ראשון, 22:00) יוציא את הבלאנקוס לדרך חדשה
ואז הגיע חודש פברואר. פברואר השחור. בדיוק כמו בעונה שעברה. ההיסטוריה חזרה על עצמה באופן מבהיל. גם לפני שנה הגיעה ריאל מדריד לפברואר במצב טוב. סנטיאגו סולארי, המאמן הצעיר שהחליף את ז'ולן לופטגי, החל את דרכו ברגל ימין. הוא רשם ניצחון חוץ בדרבי על אתלטיקו מדריד, ואחריו ניצחון חוץ על איאקס בשמינית גמר ליגת האלופות. העתיד נראה ורוד.
ואז הדברים החלו להסתבך. זה התחיל עם תבוסה כואבת 3:0 בברנבאו לברצלונה בחצי גמר הגביע, נמשך עם הפסד ביתי נוסף למסי וחבריו, הפעם בליגה. והשיא היה תבוסה בלתי נתפסת 4:1 מול איאקס בגומלין בשמינית גמר הצ'מפיונס.
בתוך שישה ימים העונה של ריאל הסתיימה. בתוך פחות משבוע היא הודחה מהגביע ומליגת האלופות, וברצלונה ברחה בדרך לעוד אליפות. גורלו של סולארי נחרץ. הנשיא פלורנטינו פרס הצליח לשכנע את זידאן להגיע לקדנציה שנייה כמאמן כדי להציל את הספינה הטובעת.
זה לא היה קל, אבל זיזו הצליח במשימה. לפחות עד לפני חודש. למרות הפציעות של אדן הזאר ושל מרקו אסנסיו, ולמרות פתיחת עונה מעט צולעת, מהר מאוד העניינים התייצבו.
ב-19 באוקטובר הבלאנקוס עוד הפסידו למאיורקה, העולה החדשה. אבל מאותו הרגע הקבוצה של זידאן יצאה לדרך חדשה. פדריקו ואלוורדה, הקשר האורוגוואי הצעיר הפך לסיפור ההצלחה הגדול של הליגה הספרדית. פרלאן מנדי, הצרפתי העוצמתי, השתלט על עמדת המגן השמאלי והוריד את מרסלו הלא יציב לספסל.
הכדורגל אולי לא היה נוצץ ומדהים, אבל במשך ארבעה וחצי חודשים ריאל מדריד לא הפסידה. לא בליגה, לא בגביע ולא בליגת האלופות. היא אפילו זכתה בתואר, הסופר קופה, בטורניר שהתקיים לראשונה בערב הסעודית. היא ניצחה את ולנסיה 1:3 בחצי הגמר וגברה על אתלטיקו בגמר בדו-קרב פנדלים דרמטי. כמו אז, בגמר ליגת האלופות של 2016, האופי הווינרי של ריאל מדריד היה גדול על הקולצ'ונרוס.
כשריאל ניצחה את אתלטיקו גם בליגה, ב-1 בפברואר, משער של קארים בנזמה, היא הוליכה בגאון בראש הטבלה. זה היה ניצחון שמיני ברציפות והשמיים נראו הגבול.
זידאן שילם ביוקר על הרוטציות
ואז הכל התחיל לקרוס באופן בלתי צפוי. זה החל עם משחק רבע גמר הגביע מול ריאל סוסיאדד, שלושה ימים בלבד אחרי הניצחון בדרבי. זידאן החליט לעשות רוטציות – ושילם על כך ביוקר.
זיזו עשה לא פחות משבעה שינויים בהרכב והתוצאה: ניצחון סנסציוני 3:4 של סוסיאדד. נכון, הגביע הוא תואר פחות חשוב, יחסית לליגה ולליגת האלופות, ועדיין, ההפסד התקבל בהלם ע"י האוהדים והתקשורת. תאונה? שלושה ימים לאחר מכן הקבוצה של זידאן הביסה את אוסאסונה 1:4 בחוץ ונראה שהסדר חזר על כנו. אבל זו הייתה אשליה.
בשני משחקי הליגה הבאים ריאל צברה נקודה אחת בלבד מתוך 6 – תיקו 2:2 מול סלטה ויגו והפסד 1:0 ללבאנטה. בשני המשחקים הללו היא ספגה שערים כואבים לקראת הסיום, בדקות 85 ו-79, מה שהוכיח שגם ברמה המנטאלית משהו לא עובד בקבוצה.
השיא היה כמובן ביום רביעי השבוע, מול מנצ'סטר סיטי של פפ גווארדיולה. כמו במשחקים הקודמים ריאל לא נראתה טוב, התקשתה להגיע למצבים וגם כשעלתה ליתרון משער של איסקו, זה היה בניגוד למהלכי המשחק.
ושוב, כמו מול סלטה ולבאנטה, היא ספגה בסיום. הפעם זה היה כואב במיוחד. "שמונה דקות של טירוף", נכתב בעיתונות הספרדית. שמונה דקות שככל הנראה חיסלו את העונה של ריאל מדריד בליגת האלופות. עד לדקה ה-78 ריאל עוד הובילה 0:1. אבל אז גבריאל ז'זוס הישווה, קווין דה בריינה הבקיע מהנקודה הלבנה וסרחיו ראמוס, הקפטן והמנהיג של ריאל, ראה את הכרטיס האדום. כל זה קרה בתוך שמונה דקות בלבד.
המאזן של ריאל מדריד בחמשת משחקיה האחרונים, בין ה-6 ל-26 בפברואר הוא מזעזע: שלושה הפסדים, תיקו וניצחון אחד בלבד. היא ספגה עשרה שערים בחמשת המשחקים הללו. להשוואה, בכל 21 המשחקים בהם לא הפסידה במשך כמעט חמישה חודשים היא ספגה תשעה שערים.
אחרי ההפסד 2:1 למנצ'סטר סיטי במשחק הראשון בשמינית גמר ליגת האלופות, ריאל תתייצב ב-17 במארס לגומלין כשסיכוייה להעפיל לרבע הגמר קלושים. היא חייבת להבקיע לפחות שני שערים ולהשתדל לא לספוג מול קבוצת ההתקפה הטובה ביותר באנגליה.
"אם יש קבוצה שמסוגלת למחוק הפסד כזה זוהי ריאל מדריד", אמר גווארדיולה ביום רביעי בלילה, במסיבת העיתונאים בברנבאו, האצטדיון שהוא כל כך אוהב לנצח בו. והוא יודע על מה הוא מדבר. לפני שש שנים, כשפפ אימן את באיירן מינכן, ריאל ניצחה בגומלין בגרמניה 0:4.
אבל זה לא דומה. באותו ניצחון ענק כיכבו וכבשו כריסטיאנו רונאלדו וסרחיו ראמוס. למשחק באנגליה ריאל תגיע בלי ראמוס המושעה, וכאשר בנזמה, מלך השערים שלה, נמצא בתקופה נוראית. הוא הבקיע רק פעמיים ב-13 משחקיו האחרונים.
ועם כל המטען הכבד הזה, ביום ראשון ממתין לריאל הקלאסיקו מול ברצלונה. לכולם ברור שברצלונה רחוקה מלהרשים ונמצאת במקום הראשון בעיקר בגלל הכשלונות של ריאל. אבל הקטאלונים יגיעו לברנבאו במצב רוח הרבה יותר טוב ובידיעה שניצחון יפתח פער של חמש נקודות לטובתם. וכשזוכרים שהקלאסיקו הראשון הסתיים ב-0:0, ניצחון של בארסה ייתן לה למעשה פער של שש נקודות (במקרה של שוויון נקודות בסוף העונה, מה שיקבע הן התוצאות בשני המפגשים הישירים).
אף אחד לא שוכח שבארסה ניצחה את ריאל בכל ארבעת הביקורים האחרונים שלה בברנבאו במסגרת הליגה. זה כמעט בלתי נתפס, אבל הפעם האחרונה שהבלאנקוס ניצחו בקלאסיקו בברנבאו (בליגה) הייתה באוקטובר 2014, לפני חמש שנים וחצי.
ניצחון חמישי ברציפות של בארסה בברנבאו, מה שלא קרה מעולם, יחסל כמעט סופית את סיכוייה של ריאל לזכות באליפות. תוצאה כזו תקרב מאוד גם את סיום דרכו של זידאן בקבוצה. נכון, זינדין זידאן הוא הרבה יותר ממאמן בריאל מדריד. הוא אגדה, שחקן שהבקיע שער ניצחון בלתי נשכח בגמר הצ'מפיונס, והמאמן היחיד בהיסטוריה שזכה בליגת האלופות שלוש פעמים ברציפות. את זה אף אחד לא ייקח ממנו. זידאן כבר נכנס מזמן להיכל התהילה של המועדון המצליח ביותר בעולם. אבל אם גם העונה הזו תסתיים ללא תואר חשוב, אפילו זידאן, למרות ההילה שאופפת אותו, לא ישרוד.
הרבה אנשים שואלים את עצמם: למה הוא היה צריך את זה? זידאן הודיע על התפטרותו כמה ימים אחרי הניצחון בגמר 2018 בקייב מול ליברפול, הזכייה השלישית שלו. הוא פרש בשיא. הוא ידע שאין שום סיכוי שיוכל להתעלות על מה שעשה.
לפני קצת פחות משנה, ב-11 במרץ 2019, זידאן הסכים לחזור לתפקיד המאמן. הוא ידע, כמו כולם, שיש לו רק מה להפסיד. אבל המחוייבות והנאמנות למועדון אליו הוא קשור מאז 2001, כשנרכש מיובנטוס בעסקת השיא דאז של הכדורגל העולמי, עשו את שלהן.
המספרים של זידאן בשתי הקדנציות בברנבאו מספרים את כל הסיפור. בין ינואר 2016 למאי 2018 זידאן ניצח ב-104 מ-149 המשחקים שלו ורשם 69.8 אחוזי הצלחה. בקדנציה הנוכחית הוא ניצח רק ב-26 מ-48 המשחקים ואחוזי ההצלחה צנחו ל-54.1 בלבד.
כמובן, זידאן הוא לא האחראי היחיד על התוצאות. ואי אפשר להתעלם מהשינוי הכי גדול בקבוצה בין שתי התקופות. בשתי מילים: כריסטיאנו רונאלדו. ב-9 העונות בהן רונלדו שיחק בריאל, הקבוצה כבשה 2.65 שערים בממוצע למשחק.
מאז שהוא עזב ליובנטוס ממוצע הכיבושים צנח באופן דרמטי ל-1.95. ירידה של כמעט 27 אחוז.
העזיבה של רונאלדו הותירה את הבמה לקרים בנזמה, שאכן הפך באופן טבעי למבקיע הבכיר. ואכן, בעונה שעברה הצרפתי הבקיע 30 שערים, יותר מכפול מסך הכיבושים שלו עונה קודם לכן. גם העונה המספרים שלו בסך הכל סבירים. אבל הוא אפילו לא מתקרב למה שעשה כריסטיאנו בשנים הקודמות.
ב-9 העונות של רונאלדו במדים הלבנים, הוא הבקיע 450 מתוך 1167 השערים של הקבוצה. מדובר ב-38.5 אחוזים. בשנה וחצי האחרונות בנזמה כבש 48 שערים מתוך 181 של ריאל - רק 26.5 אחוזים.ויש עוד נתון מעניין. בתקופת רונאלדו ריאל מדריד החמיצה רק 9 אחוזים ממצבי ההבקעה שלה. מאז ש-CR7 עזב ההחמצות נסקו ל-22.5 אחוזים.
חוץ מבנזמה אף חלוץ לא פוגע
ואולי הנתון הכי מעניין בכל מה שקשור להתקפה המקרטעת של ריאל מדריד הוא שחוץ מבנזמה (18 שערים בכל המסגרות), שני המבקיעים המובילים הבאים בקבוצה הם סרחיו ראמוס ורודריגו, החלוץ המחליף, שהגיע ל-7 שערים. מה עם החלוצים האחרים? ובכן, ויניסיוס וגארת' בייל רשמו עד עתה 3 שערים בלבד, ולוקה יוביץ', החלוץ הסרבי שנרכש ב-60 מיליון יורו, הבקיע רק פעמיים.
אז כן, ריאל מדריד מקרטעת. ההתקפה לא מתפקדת, זידאן בדרך להפסיד בפעם הראשונה בקריירת האימון במפגש נוק אאוט בליגת האלופות, אבל מי שחושב שה"בלאנקוס" יניפו דגל לבן ביום ראשון טועה בגדול.
ראמוס אמר דקות אחרי ההפסד הכואב למנצ'סטר סיטי, בו הורחק בפעם ה-27 בקריירה: "יש לנו כרגע שתי אפשרויות, לחשוב על ההפסד היום או על הניצחון ביום ראשון. אני בוחר באפשרות השנייה. הראש והלב שלנו כבר נמצאים בקלאסיקו".
עבור ריאל מדריד המשחק מול ברצלונה ביום ראשון הפך לחשוב ביותר העונה. אם תפסיד, יהיה אפשר להכריז על עוד
עונה שכולה כישלון אחד גדול. אבל מול ברצלונה הלא משכנעת, שתלויה יותר מאי פעם בליאו מסי, ריאל מסוגלת להתעלות, לנצח, לחזור למקום הראשון בטבלה ולהחיות את העונה הזאת. ואולי הכי חשוב מבחינתה: חודש פברואר השחור הסתיים סוף סוף.