שתף קטע נבחר

 

ארה"ב והטליבאן חתמו על הסכם היסטורי

18 שנה אחרי פלישת הכוחות הזרים לאפגניסטן חתמו בדוחה השליח האמריקני ונציגי ארגון הטרור על הסכם שלפיו האיסלאמיסטים יחדלו מפיגועים וארה"ב תסיג בשבועות הקרובים אלפי חיילים. אבל הדרך לשלום לא הסתיימה: עכשיו צריך להשיג הסכם בין הטליבאן לממשלת אפגניסטן

ארצות הברית חתמה בצהריים (שבת) על הסכם היסטורי עם ארגון הטרור טליבאן, הסכם העשוי לסלול את הדרך לנסיגה מלאה של הכוחות הזרים מאפגניסטן ב-14 החודשים הקרובים. זהו צעד דרמטי לקראת סיום המלחמה באפגניסטן שנמשכת כבר יותר מ-18 שנה, מאז הפלישה האמריקנית לשם בעקבות מתקפת הטרור של 11 בספטמבר 2001.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

צפו ברגע ההיסטורי: הסכם בין ארה"ב לטליבאן    (צילום: רויטרס)

צפו ברגע ההיסטורי: הסכם בין ארה"ב לטליבאן    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ארה
השליח של ארה"ב חלילזאד (משמאל) וראש משלחת הטליבאן ברדר, היום בטקס(צילום: רויטרס)

ההסכם אמנם מניח את היסודות לסיום המלחמה הארוכה בתולדות ארה"ב, אך גורמים רבים מזהירים כי השלב הבא, השגת הסכם שלום בין ממשלת אפגניסטן לבין הטליבאן, יהיה מורכב בהרבה.

 

בהסכם שנחתם בצהריים נקבע כי בשלושת או ארבעת החודשים הקרובים תפחית ארה"ב את מספר חייליה באפגניסטן מכ-13,000 ל-8,600, והסגתם המלאה של כל החיילים האמריקנים תושלם בתוך 14 חודשים. עם זאת, הנסיגה המלאה מותנית בכך שהטליבאן יעמוד בהבטחתו להימנע מטרור. בהסכם התחייב הטליבאן גם שלא לאפשר לקיצונים להשתמש באדמת אפגניסטן כדי להוציא לפועל מתקפות נגד ארה"ב ובעלות בריתה.

ארה
שליחי הטליבאן, היום בדוחא. מומחים מזהירים: "לגיטימציה מסוכנת"(צילום: רויטרס)

עוד נקבע בהסכם כי ממשלת אפגניסטן תשחרר 5,000 אנשי טליבאן המוחזקים בבתי הכלא שלה, והטליבאן מצדו ישחרר 1,000 אסירים שבהם הוא מחזיק, אולם כיוון שההסכם שנחתם היום הוא בין וושינגטון לטליבאן ואילו ממשלת אפגניסטן עצמה אינה צד בו – לא ברור אם תסכים לשחרר את האסירים.

 

אנשי טלביאן צעדו: "זה יום הניצחון"

ההסכם נחתם בדוחא, בירת קטאר, וחתמו עליו השליח המיוחד של ארה"ב לענייני השלום באפגניסטן זלמאי חלילזאד, וראש הלשכה המדינית של הטליבאן, מולה עבדול ראני ברדר, שהוביל את המשלחת של ארגון הטרור. מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו הגיע לדוחא במיוחד כדי לצפות מקרוב בטקס החתימה.

ארה
"השלום הוא דבר פשוט". טקס החתימה בצהריים(צילום: AP)

  ()

בשעה שפומפאו היה בדוחא, שר ההגנה האמריקני מארק אספר הגיע לביקור בקאבול, בירת אפגניסטן. גורמים רשמיים ומומחים אומרים כי מטרת ביקורו שם היא להבהיר לממשלת אפגניסטן, יריבתו המקומית הגדולה של הטליבאן, כי ארה"ב מתכוונת לעמוד במחויבויות שלה כלפיה.

 

מבחינתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ההסכם עם הטליבאן מגדיל את הסיכוי שיוכל לעמוד בהבטחתו להחזיר את החיילים האמריקנים הביתה. מנגד, מומחי ביטחון הזהירו כי מדובר בהימור שעלול לתת לטליבאן – ארגון רצחני שהביא למותם של אלפים – לגיטימציה בינלאומית.

 

"זהו יום גדול לאפגניסטן", צייצה היום שגרירות ארה"ב בקאבול בטוויטר. "זהו יום של השכנת שלום ויצירת עתיד טוב יותר. אנו עומדים לימינה של אפגניסטן".

ארה
הרגע ההיסטורי. בטליבאן מתלוננים: "כלי טיס ממשיכים לטוס"(צילום: AFP)

שעות לפני החתימה על ההסכם הורה הטליבאן לכל לוחמיו באפגניסטן להימנע מהתקפות כלשהן, וזאת "למען אושרה של האומה". דובר הארגון האיסלאמיסטי, זביוללה מוג'אהיד, אמר כי הדבר החשוב ביותר הוא שארה"ב תישאר נאמנה להבטחותיה. הוא אמר כי "מכעיס ופרובוקטיבי" שכלי טיס של הכוחות הזרים ממשיכים לטוס מעל שטחים שבשליטת הטליבאן, אבל אנשי הארגון ממלאים את ההוראות ונמנעים מעימות.

 

עשרות אנשי טליבאן קיימו היום צעדת ניצחון קטנה בקטאר ונופפו בדגלי הארגון. "היום הוא יום הניצחון, והוא בא בעזרת אללה", אמר עבאס סטניקזאי, אחד מראשי צוות המשא ומתן של הטליבאן, שהצטרף לצעדה.

 

הטליבאן מאיים: מתקפה באביב

המלחמה באפגניסטן, נזכיר, החלה כשארה"ב יצאה לשורה של התקפות במדינה שבועות אחרי מתקפת הטרור של 11 בספטמבר 2001, מתקפה שביצע ארגון אל-קאעידה, שאפגניסטן הייתה בסיסו הראשי. באותם ימים שלט הטליבאן באפגניסטן, וארה"ב האשימה אותו במתן מחסה לאל-קאעידה ולמנהיגו אוסאמה בן-לאדן. וושינגטון ובעלות בריתה הפילו את שלטון הטליבאן, אבל בשנים הבאות נותר הארגון כוח רב עוצמה באפגניסטן, וגם כיום הוא שולט ב-40% משטחה. מאז 2001 נהרגו במלחמה באפגניסטן עשרות אלפי בני אדם, וארה"ב השקיעה בה יותר מ-750 מיליארד דולר.

ארה
מזכיר המדינה פומפאו. טראמפ הבטיח להחזיר את החיילים(צילום: AFP)

כיום מוצבים באפגניסטן יותר מ-16,500 חיילים המשרתים במסגרת כוחות נאט"ו. 8,000 מהם אמריקנים, והתורמות הגדולות הבאות בתור אחרי ארה"ב הן גרמניה עם 1,300 חיילים ובריטניה עם 1,100. בסך הכול 38 מדינות החברות בנאט"ו מחזיקות כעת חיילים באפגניסטן. נאט"ו סיימה עקרונית את משימות הלוחמה שלה באפגניסטן כבר ב-2014, וחייליה מוצבים שם כדי לאמן את הכוחות האפגניים. עם זאת, לארה"ב עצמה יש באפגניסטן כוח נפרד, של 5,000 חיילים נוספים, שמשימתו היא להילחם בטרור ולספק סיוע אווירי וקרקעי לכוחות האפגניים כשאלה מבקשים סיוע שכזה.

 

עבור מיליוני אפגנים מסמן ההסכם היום תקווה לסיום שנים ארוכות של מלחמת דמים. "השלום הוא דבר פשוט כל כך, והמדינה שלי ראויה לו", אמר היום ג'אווד חסן, מורה בן 38 שגר בפרברי הבירה קאבול. "היום הוא היום שבו אולי אנחנו עדים לשינוי חיובי". ילדיו של חסן נהרגו בפיגוע שביצע הטליבאן בשנת 2018, ומאז הוא כותב מכתבים למנהיגים בעולם ומפציר בהם לשים סוף למלחמה בארצו.

ארה
מארק אספר, היום. בא להרגיע את קאבול(צילום: AP)

למרות ההסכם ההיסטורי, עדיין לא ברור מהם הסיכויים שיושג שלום אמיתי, בהתחשב בכך שהצעד הבא בתהליך הוא השגת הסכם בין הטליבאן לממשלת אפגניסטן. בכירים בממשלה האפגנית ובמדינות השכנות של אפגניסטן מודאגים מהאפשרות שארה"ב תזנח את קאבול לגורלה. גורמים אמריקניים רשמיים הבהירו אחר הצהריים כי נסיגה מוחלטת של ארה"ב ובעלות בריתה מאפגניסטן אינה תלויה בתוצאות השיחות העתידיות בין טליבאן לפלגים אפגניים אחרים.

 

יש גם תהיות בנוגע למידת הנאמנות לטליבאן מצד חלק מאנשי הארגונים המסונפים אליו, ולא ברור עד כמה הם ימלאו את ההבטחה להפחית את האלימות. מקורות בטליבאן הזהירו מוקדם יותר החודש כי הארגון נערך לפתוח במתקפה באביב וגייס יותר מ-6,000 לוחמים ומחבלים מתאבדים למקרה שההסכם יקרוס.

 

דאגה לנשים: הטליבאן רוצה משטר איסלאמי

במסיבת עיתונאים לאחר החתימה על ההסכם אמר אחר הצהריים מזכיר המדינה פומפאו כי הוא ריאלי בנוגע להסכם שנחתם, אך הוסיף כי זו ההזדמנות הטובה ביותר לשלום בדור האחרון. הוא הדגיש כי הוא עדיין כועס על פיגועי 11 בספטמבר וכי ארה"ב לא תבזבז את מה שחייליה השיגו בדם, יזע ודמעות, אלא תעשה כל מה שצריך למען ביטחונה אם הטליבאן לא יעמוד בהסכם. פומפאו גם קרא בצהריים לטליבאן לאמץ את ההתקדמות שהושגה בזכויות הנשים באפגניסטן מאז 2001.

ארה
הטליבאן חתם על הסכם, אבל מכין 6,000 לוחמים ומחבלים מתאבדים(צילום: רויטרס)

גורלן של נשות אפגניסטן הוא מהנושאים המטרידים ביותר בכל הקשור להסכם בין ארה"ב לטליבאן. בימי שלטונו של הטליבאן במדינה הוא דיכא באכזריות נשים וילדות, ופעל לפי חוקי השריעה, ההלכה האיסלאמית. בימי ממשל ג'ורג' בוש הבן ובימי ממשל אובמה קיבלו זכויות הנשים באפגניסטן עדיפות גבוהה מאוד מצד ארה"ב, אך למרות ההתקדמות היפה שהושגה נותרה אפגניסטן מדינה שמרנית למדי, ונשים נאבקות בה גם כיום כדי לקבל זכויות בסיסיות.

 

אחר הצהריים, אחרי החתימה על ההסכם בדוחא, הצהיר שליח הטליבאן ברדר כי הוא רוצה להנהיג באפגניסטן משטר איסלאמי. הוא קרא לפלגים האפגניים לגבש מערכת איסלאמית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ברדר (מימין) וחלילזאד בטקס בצהריים
צילום: רויטרס
מומלצים