שתף קטע נבחר
הוסף כתבה

מה הופך את הלאנד למפלצת שערים / תוכן גולשים

הנתונים הפיזיים, המספרים, היעילות, החדות מול השער והעבודה הקשה. שש נקודות המסבירות למה הנורווגי הוא החלוץ הכי מפחיד העולם. גם לכם יש מה להגיד? כתבו לנו טורים לכתובת: kick@ynet.co.il

שש נקודות מפתח המסבירות מדוע ארלינג הלאנד הופך לנגד עינינו לחלוץ המטרה האימתני ביותר בכדורגל העולמי.

 

1. מפלצת רחבה: היסטורי. מילה זו תתאר באופן מדויק את המספרים שהלאנד, החלוץ מטרה הנורבגי של בורוסיה דורטמונד, מנפק בעונה זו בקבוצתו הנוכחית ובקבוצתו הקודמת (רד בול זלצבורג) לפני המעבר בחודש ינואר.

 

החלוץ בן ה-19, המתנשא לגובה 1.94 מטרים במשקל 87 ק"ג, כבש העונה במסגרת הליגה במדי דורטמונד ובקמפיין ליגת האלופות ביחד עם זלצבורג כ-19 שערים (!) ב־13 משחקים בלבד. עזבו משחקים, הלאנד כובש השנה שער בכל 45 דקות, כש־92.5% מהשערים מובקעים מתוך הרחבה. ותבינו שהוא בועט רק 2.8 בעיטות לשער במשחק. כלומר הוא מבקיע שער לקצת פחות מ-2 בעיטות. היסטרי.

 

ארלינג הלאנד (צילום: EPA)
ארלינג הלאנד(צילום: EPA)

 

2. כדרור ונגיעה ראשונה: בניסיון לזיהוי הפוטנציאל הגלום אצל כדורגלן צעיר, יש להסתכל ולבחון מספר יכולות תנועתיות שמקורן באיכות המוטורית והקואורדינטיבית של השחקן.

הסיבה העיקרית לכך, היא שבין גילאי 8־12 חובה ללמד את הילד יכולות מוטוריות רבות. בהמשך רשת המיאלין, שעוטפת את העצבים בגוף האדם נאטמת, והיכולת לשיפור קוגניטיבי-עצבי פוחתת משמעותית לאחר מכן.

 

למרות גובהו, יכולתו של הלאנד לכדרר באופן רחוק (כשהכדור אינו קרוב לרגל) כשהוא נע במהירות להתקפות מעבר, היא לא מובנת מאליה לשחקן במידותיו. בנוסף לכך הוא מבקיע כמות גדולה משעריו בנגיעה בודדת ברחבה. ה"חדות" שכולם מדברים אליה מגיעה לידי ביטוי בזכות יכולת קווארדינציית עין רגל מפותחת של השחקן. לפגוש את הכדור ב"טיימינג" מושלם ולפגוש אותו במיקום מיטבי בכף הרגל עם וויסות עוצמה מדויק. כל זה נובע מתרגול של שנים.

 

3. אופי ועבודה קשה: ספורטאי נדרש לבצע מספר לא מבוטל של אימונים במהלך השבוע - פיזיולוגיים, קוגניטיביים, טכניים, טקטיים ועוד. להלאנד, לפחות על פי אנשי מקצוע שאימנו אותו, יש את כל תכונות האופי הנדרשות לספורטאי להשגת יעדיו. גונאר האלה, שאימן את הרלינג בגיל 15, דיבר בראיון לאתר "גול" על אופיו של החלוץ הנורבגי: "המאמנים וסובביו מעולם לא היו צריכים לדחוף אותו. הוא תמיד ידע והאמין שיהיה כדורגלן מקצועני. הוא לא מפחד מכלום. עוד בהיותו ילד התאמן לבד ועבד על המשחק שלו. עשה תרגילים שוב ושוב מכיוון שהאמין שיום אחד הוא יגיע לפסגה המקצועית שלו".

 

4. מערכים וסגנון משחק: לדורטמונד יש שני מערכים עיקריים שבהם היא משחקת. 4-2-3-1: במערך זה, בשלישיית הקישור ההתקפית לרוב ישחקו טורגן הזארד (שמאל), מרקו רויס (מתחת לחלוץ) וג'יידון סאנצ'ו (ימין). היציאה להתקפות מעבר לאחר חילוצי כדור של שני הקשרים האחוריים (ויטסל וצ'אן), היא מסוכנת בעקבות האיכותיות ההתקפיות של שלושת הקשרים ההתקפיים.

 

3-4-3: בשונה מהמערך הקודם, באגפים של ארבעת שחקני הקישור משובצים שני מגנים בעלי יכולות התקפיות איכותיות. חאקימי - 10 בישולים ו־6 שערים, וגררו עם 4 בישולים ו־6 שערים, מהווים כלי התקפה מצוין בייחוד בהתקפות המעבר של הקבוצה כשהיא זוכה בכדור. בשני מערכים אלו, המספרים של שלושת שחקני הקישור ההתקפי מהווים כאחד הגורמים העיקריים לכמות הגבוהה של שערי הזכות של הקבוצה: סאנצ'ו - 15 שערים, 17 בישולים, 2.7 דריבלים מוצלחים ו־2.1 מסירות מפתח מוצלחות למשחק. הזארד - 9 שערים, 4 בישולים ו־1.9 מסירות מפתח מוצלחות למשחק. רויס - 11 שערים, 6 בישולים ו־1.3 מסירות מפתח מוצלחות למשחק.

 

5. התאמת תכונות השחקן לסגנון הקבוצה: מהירות הספרינט של הלאנד ביחס לגובהו ומוצאו היא מרשימה ויוצאת דופן. לא סתם הסקנדינבי המהיר אי פעם בריצת 100 מטר הינו "גרג מאוהן", כשהאתלט הנורבגי מחזיק בתוצאת שיא של 10.08 שניות למרחק זה – מקום 305 בהיסטוריה.

 

היכולת של הלאנד לבצע תנועה ללא כדור בהתקפות מעבר, בשילוב מסירת המפתח האיכותיות של סאנצ'ו והזארד היא כלי מסוכן נגד כל קבוצה שמעדיפה להחזיק בכדור. מספיק חילוץ בודד משחקני הקישור האחורי בשביל "לזרוק" על הלאנד את הכדור, כדי שהוא יבצע "קיר" לאחד משחקני האגף ויתחיל לדהור ללא כדור לכיוון שער היריב.

 

בנוסף לכך, תראו איך הוא כובש שערים מתוך הרחבה בנגיעה או שתיים, כשמגיע לעברו כדור הרוחב. היכולת ההתקפית של חאקימי וגררו כקשרים באגפים במסירות רוחב, הופכת את הלאנד לחלוץ אימתני בזכות הכוח המתפרץ שיש בתנועתו והטכניקה היפה בבעיטה לשער ממסירות אלו.

 

6. תורת האימון: אצל מועדוני כדורגל רבים, גם במדינתו, החשש להפסדים והציפייה להשגת מטרות בלתי פרופורציונלית לתקציב הקבוצה ואיכות הסגל, גורם לצוות המקצועי להתרכז בתפל ולא בעיקר - שיפור יכולות השחקנים. מה שיעלה את סיכויי ההצלחה הקבוצתית ויגרום למועדון להכניס כסף עתידי ממכירת שחקנים אלו לצורך קיום הקבוצה.

 

כשהוא בן 19 בלבד, הרלינג הלאנד נמצא בעלייה מטאורית ולא נראה כי יש משהו שיוכל לעצור אותו בדרך לפסגת החלוצים שיש לכדורגל העולמי להציע. לעיתים נוהגים לומר לנו כי "זה לא הגיל אלא התרגיל". תכלס אצלו זה הכל. ראיתם את השער השני נגד פ.ס.ז'?

 

רוצים גם אתם להיות פרשנים? אז תתחילו לכתוב. איך זה עובד? פשוט מאוד – כותבים ושולחים לכתובת הבאה: kick@ynet.co.il בצירוף שם מלא. אורך הטקסט הרצוי הוא בין 250 ל־800 מילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים