ארדואן: "פתחתי את השערים לאירופה"; אלפי מהגרים בגבול יוון
סוף שבוע דרמטי בצל ההסלמה בסוריה: אחרי ש-33 חיילים טורקים נהרגו, וכשכמעט מיליון פליטים חדשים מתדפקים על דלתותיה, הודיעה טורקיה כי המוני המהגרים בשטחה רשאים כעת להמשיך לאירופה. החשש: גל פליטים אדיר כמו ב-2015. משטרת יוון הדפה בגז מדמיע המוני מהגרים, אוסטריה מאיימת לסגור גבולות
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן טוען כי מימש בסוף השבוע את האיום שלו לאפשר להמוני פליטים לנוע מארצו לעבר אירופה. כלי תקשורת מדווחים כי אלפי מהגרים התאספו היום בצד הטורקי של הגבול בין טורקיה ליוון, ומשטרת יוון הדפה מאות מהם בגז מדמיע כדי למנוע מהם להיכנס דרכה לעומק היבשת. בצהריים (שבת) הצהיר ארדואן כי גבולות ארצו עם אירופה נותרים פתוחים לתנועת המהגרים גם היום.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הודעת ארדואן כי טורקיה מאפשרת עתה לפליטים ומהגרים אחרים לעזוב את שטחה ולנדוד לאירופה היא התפתחות דרמטית: מאז 2016, אחרי שיותר ממיליון מהגרים מהמזרח התיכון ומאפריקה שטפו את אירופה, חסמה טורקיה את דרכם של מהגרים אל היבשת בתמורה לסיוע כספי מהאיחוד האירופי. טורקיה, נזכיר, מארחת בשטחה 3.5 מיליון פליטים מהמלחמה בסוריה, והזהירה לא פעם כי היא כורעת תחת הנטל וכי האיחוד האירופי אינו עומד בסיכומיו איתה.
האיום האחרון של טורקיה לפתוח את השערים לאירופה בפני פליטים בא בצל ההסלמה החמורה בלחימה במחוז אידליב שבצפון-מערב סוריה. כ-950 אלף פליטים סורים נמלטו שם מבתיהם על רקע הקרבות בין צבא אסד, הזוכה לסיוע מרוסיה, לבין כוחות המורדים, הנתמכים על-ידי אנקרה. המספר ההולך וגדל של פליטים באידליב הגביר את האפשרות שהעולם ילחץ על טורקיה לפתוח את שעריה לפליטים האלה.
ארדואן הודיע על הפתיחה לכאורה של השערים ביום חמישי בלילה, שעות אחדות לאחר המתקפה שבה נהרגו 33 חיילים טורקים בסוריה. יותר מ-55 חיילים טורקים נהרגו שם מאז שאנקרה שלחה תגבורת צבאית לאזורים הסוריים שבשליטת המורדים מוקדם יותר החודש. לאחר הודעת ארדואן בחמישי בלילה, שיירות של בני אדם החלו לנוע כמעט מיד לעבר גבולותיה היבשתיים והימיים של יוון.
4,000 איש ביממה
בנאום שנשא היום הצהיר ארדואן כי ארצו לא תוכל להתמודד עם גל חדש של מהגרים, וכי לא תעמוד מעתה בדרכם של מהגרים ופליטים שכבר נמצאים בשטחה ומקווים להגיע לאירופה. "לא נסגור את השערים לפליטים", אמר ארדואן. "האיחוד האירופי חייב לעמוד בהבטחותיו. איננו חייבים לטפל בפליטים רבים כל כך ולהאכיל אותם. אם אתם כנים, אם אתם מדברים ברצינות, עליכם לשאת בנטל".
מאז שצבא טורקיה סילק את הכוחות הכורדיים מאזורים בצפון סוריה במבצע הצבאי שניהל שם באוקטובר, שָאף ארדואן ליישב באזורים האלה לפחות מיליון מהפליטים הסורים הנמצאים כיום בטורקיה, אולם עד כה לא הצליח לשכנע את ממשלות אירופה לסייע לממן מהלך שכזה. ארגוני סיוע לפליטים טוענים כי עדיין מסוכן מדי לשלוח אותם בחזרה לסוריה.
מעבר לפליטי המלחמה מסוריה, עוד רבים הנמלטים מהעוני והמלחמות באסיה, באפריקה ובמזרח התיכון עוברים בשטחה של טורקיה בדרך לאירופה, לרוב דרך יוון השכנה.
דובר ממשלת יוון אמר היום כי ב-24 השעות האחרונות מנעו שלטונות ארצו מ-4,000 בני אדם לחצות באופן בלתי חוקי את הגבול מטורקיה. המשטרה היוונית הדפה היום בגז מדמיע המוני פליטים שהתאספו בצד הטורקי של הגבול.
בין יוון לטורקיה, נזכיר, יש מערכת יחסים מתוחה מאוד, ויוון הייתה שער כניסה מרכזי ליבשת עבור המוני הפליטים ששטפו את אירופה ב-2015 וב-2016. היום הדגישה יוון כי תמשיך למנוע מהמהגרים להיכנס אליה: "אתמול התמודדה יוון עם ניסיון מאורגן, המוני ובלתי חוקי לפרוץ את גבולותיה, והיא עמדה בניסיון הזה", אמר דובר הממשלה, סטליוס בצאס.
ארדואן: 18,000 כבר נכנסו
עד ראייה סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס כי ראה כ-500 בני אדם באזור החיץ שבין עמדות הגבול של יוון ושל טורקיה, וכי ראה מאות נוספים בצד הטורקי של הגבול, מחוץ לאזור החיץ. במהלך הלילה יידו מתפרעים חתיכות עץ בוערות לעבר שוטרים, ואלה ניהלו אחריהם מרדפי חתול-ועכבר. חלק מהמהגרים פערו חורים בגדר הגבול, וכמה מהם הצליחו לעבור דרכה. רובם הגדול היו מהגרים מאפגניסטן וגברים, אולם פה ושם נראו גם משפחות עם ילדים קטנים.
אחד המהגרים שהצליחו להסתנן ליוון במהלך הלילה, עלי ניקאד בן ה-17 מאיראן, נכנס עם כמה חברים וסיפר שהעביר חודשיים בטורקיה. הוא מקווה למצוא את דודו, שכבר נמצא בטורקיה. "שמענו שהגבול נפתח וצעדנו לשם, אבל ראינו שהוא סגור", סיפר. "מצאנו חור בגדר ונכנסו דרכו".
אחרים עלו על סירות מתנפחות והפליגו בהן מחופי טורקיה לאיי יוון, אולם הסתננויות כאלה מתרחשות לאורך כל השנים האחרונות, ולפי שעה אין סימן לעלייה במספרן ביממה האחרונה. משמר החופים היווני מסר שכ-180 בני אדם הגיעו לאיי יוון מטורקיה בין יום שישי בבוקר ליום שבת בבוקר.
ארדואן טען היום שכ-18,000 מהגרים כבר חצו את הגבול מטורקיה לאירופה בעקבות החלטתו, אולם הוא לא סיפק ראיות למספר הזה. בולגריה, החולקת גם היא גבול עם טורקיה, מסרה כי לא נתקלה בשיירות מהגרים.
על כל פנים, באירופה יש כבר מי שנערך לאפשרות של משבר מהגרים אמיתי. קנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ רמז היום כי ארצו עשויה לסגור את גבולותיה עם מדינות הבלקן בשל שיירות המהגרים מטורקיה ליוון. קורץ ידוע כמבקר של ממשלת טורקיה וכמי שמתנגד בתוקף לכניסתם של מהגרים לא חוקיים.