בכיר משרד הבריאות: "שימו את הקורונה בצד ולכו להצביע"
פרופ' איתמר גרוטו, שנמצא עדיין בבידוד לאחר שחזר מיפן, קרא בריאיון לאולפן ynet לא לחשוש ולצאת להצביע: "אין התפשטות גדולה של הנגיף. מבקשים מאנשים ללכת לבחירות". הוא העריך שכ-5,000 ישראלים נמצאים כעת בבידוד בית. אלו הקלפיות שבהן יוכלו להצביע
פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות נמצא עדיין בבידוד אחרי שחזר מיפן. בריאיון הבוקר (ראשון) לאולפן ynet הוא קורא לישראלים שלא לחשוש ולצאת להצביע מחר: "אין לנו התפשטות גדולה ולכן אנחנו מבקשים ללכת לבחירות. כרגע המחלה לא פעילה במוקדים רבים בארץ, שימו את הקורונה בצד ולכו להצביע".
לפי גרוטו, כעת ישנם כ-5,000 ישראלים בבידוד בית. אזרחים אלה יוכלו לממש את זכותם הדמוקרטית להצביע בבחירות בין השעות 10:00 ל-17:00 ב-14 אוהלים שנמצאים בערים מרכזיות ברחבי הארץ, שבהם יוצבו קלפיות. האתרים יהיו מרוחקים ממתחמי ההצבעה הרגילים, כדי להפיג את חשש יתר האוכלוסייה מהגעה לקלפיות. האוהלים, שיוקמו בבוקר יום הבחירות, ימוקמו בחניונים פתוחים, ולא תת-קרקעיים, כדי שהמגיעים אליהם לא יצטרכו להשתמש במעליות.
התפרצות הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:
דוהרים על סוסים בשלג להזהיר מקורונה
יומן קורונה: בעיירות הרפאים באיטליה
הלקוחות בבידוד, האימונים מועברים בשידור חי
כל העולם פייק ניוז: האם "11 מיליון ימותו"?
גרוטו התייחס למצב הישראלים שנדבקו בקורונה ונמצאים בבידוד בתל השומר: "צריך להבדיל בין הישראלים ביפן שנבדקו כולם, הם היו בלי סימפטומים או עם סימפטומים קלים, מהשלושה שיש לנו בארץ, שמתוכם שניים במצב של תחלואה עם חום ותחלואה נשימתית והשלישית כרגע לא חולה בכלל".
-מקרי המוות הראשונים בארה"ב, תאילנד ואוסטרליה, משנים משהו בהערכות?
"לא, אנחנו מניחים שכרגע שהנגיף התפשט בהרבה מקומות בעולם, כולל בתאילנד ובארה"ב. בכל המדינות האלה יש וודאות בהעברה בקהילה, אצלנו חוץ מהמקרה של אישה שנדבקה מבעלה אין עוד מקרים של העברה בקהילה ואנחנו מקווים שככה זה ימשיך לפחות בזמן הקרוב".
-הצליחו להגיע לאותם אנשים שהגיעו עם אותם ישראלים?
"מי שהיה במגע הדוק, לא כל אחד שרק ראה אותו או היה לידו, ליד אחד החולים, אלא מגע הדוק של למעלה מ-15 דקות אלה האנשים שנכנסים לבידוד, כרגע לא דווח לנו על מקרים שמישהו חלה כי נדבק מהם".
-אפשר להיות אופטימיים?
"מה שאופטימי זה מה שקרה בסין, כל המומחים כולל המשלחת של ארגון הבריאות העולמי שהייתה בסין בירכו את הסינים שהצליחו לבלום את ההתפרצות. יש מדינות שלא נוקטות במדיניות נוקשה ואני חושש ששם המחלה כן תתפשט כי בסוף איפה שלא מקפידים היא תתפשט. הנחת העבודה היא שיהיו מקרים בישראל, לגבי היקף התחלואה וכמות הסיבוכים זה משהו שקשה להעריך כרגע, אנחנו נערכים לגרוע אבל מצפים לטוב, אני גם בגדול חושב שאפשר להיות אופטימיים, לא צפויה פה תמותה גדולה אבל בכל זאת צריך להיות עם האצבע על הדופק".
ההיערכות בבית החולים שיבא (צילום: חגי דקל)
בתוך כך, נציגים מבתי החולים הדסה, סורוקה, ברזילי, איכילוב, רמב"ם ובילינסון הגיעו הבוקר אל מתחם הבידוד הנפרד בשיבא להשתלמות שמטרתה להעלות את מוכנות מערכת הבריאות להתמודדות עם מחלת הקורונה.
בבידוד הנפרד במרכז הרפואי שיבא נמצאים כעת שישה חולים ותשעה מבודדים בסיכון גבוה ששבו מספינת ה"דיימונד פרינסס" ביפן. פרופ' ארנון אפק, המשנה למנכ"ל שיבא, אמר: "יש כאן התייצבות של מנהלי בתי החולים בישראל, אנחנו יושבים כולנו יחד בקבוצות עבודה, כל אחד על פי תחומו. בכוונתנו ללמוד ביחד, גם מהניסיון שצברנו פה. המתקן שהקמנו מהווה מוקד ידע לאומי ונכס אסטרטגי של מדינת ישראל".
פרופ' אפק דיווח כי מצב כל החולים השתפר והם חשים בטוב. לדבריו, המרכז הרפואי שיבא ערוך לטפל ב-30 עד 50 חולים. לדבריו, "כרגע אנחנו עובדים על יכולת להגדיל את הכמות. זה לא יספיק לכל הארץ, ולכן היום הזה נועד".
הרחבה נוספת נעשית במעבדות לבדיקות נגיף הקורונה. עד אתמול נלקחו 648 בדיקות מאנשים שפיתחו תסמינים והעלו חשד לקורונה, מתוכם רק שישה נמצאו חיוביים ונמצאים בבידוד במרכז הרפואי שיבא.