שתף קטע נבחר

 

אפריקה? דווקא ארה"ב היא פצצת נגיף מתקתקת

ל-27.5 מיליון אמריקנים אין ביטוח בריאות, המונים נמנעים מלגשת לרופא, ו-80% באים לעבודה גם כשהם חולים – כי מי יחזיר את הכסף? ארה"ב היא אולי אחת המדינות העשירות בעולם, אבל מאפייניה הכלכליים והתרבותיים הופכים את האפשרות של התפשטות הקורונה בתחומיה למדאיגה במיוחד

כמו רבים בארה"ב, הברמנית בת ה-22 דנייל וויליאמס מודאגת מהאיום הגובר הנשקף מנגיף הקורונה החדש, אבל יש דבר אחד שגורם לצעירה הזו מוושינגטון לפחד אפילו יותר: המחשבה על הוצאות הטיפול הרפואי שהיא אינה יכולה להרשות לעצמה. לוויליאמס, כמו ל-27.5 מיליון אמריקנים לערך, אין ביטוח בריאות, והיא מעידה: "ללא ספק אחשוב פעמיים לפני שאלך לרופא, כי המחיר של ביקור כזה הוא מטורף. אם זה באמת יגיע למצב הזה, אין לי מספיק כסף כדי לשמור על הבריאות שלי".

 

התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet:

 

טראמפ אמש במסיבת עיתונאים על התפרצות הקורונה

טראמפ אמש במסיבת עיתונאים על התפרצות הקורונה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נגיף הקורונה מתפשט בימים האחרונים במערב ארה"ב, ואמש דווח על מקרה מוות ראשון – במדינת וושינגטון. יש גם חשד שעשרות דיירים ועובדים נדבקו בנגיף במוסד סיעודי בפרברי סיאטל. כשההתפתחויות האלה ברקע, מומחים לבריאות הציבור מזהירים כי לארה"ב יש כמה מאפיינים ייחודיים בהשוואה למדינות עשירות אחרות, ההופכים אותה לפגיעה.

 

בין המאפיינים האלה אפשר למנות את האוכלוסייה הגדולה – והצומחת – של תושבים נטולי ביטוח רפואי; את 11 מיליון המהגרים לערך ששוהים בארה"ב ללא מסמכים וחוששים לבוא במגע כלשהו עם הרשויות; ואת תרבות העבודה שבמסגרתה אנשים נוטים להגיע למקום העבודה שלהם גם כשהם חולים, מחשש לאבד את משרתם. "כל אלה הם דברים שעלולים לשמר את התפשטות הנגיף", אומר האפידמיולוג ברנדון בראון.

ארה
במוסד סיעודי עם חשד להתפרצות קורונה בקירקלנד, מדינת וושינגטון(צילום: AFP)

ארה
פינוי אמריקני מהמוסד הסיעודי Life Care Center שחושדים כי הנגיף התפשט בו(צילום: AFP)

אחרי שאושרה תוכנית ביטוח הבריאות המכונה "אובמה קר" ב-2010 החל מספר האמריקנים שאין להם ביטוח בריאות, מספר שבשיאו עמד על 46.7 מיליון, לרדת, אבל בשנתיים האחרונות הוא שב ועולה, וכעת ל-8.5% מאוכלוסייה ארה"ב אין ביטוח כזה.

 

מאות דולרים לביקור רופא

מומחים לבריאות הציבור נוטים להביע דאגה בדרך כלל מהפוטנציאל ההרסני שיש להתפשטות מגפות באזורים עניים של העולם, כגון אפריקה שמדרום לסהרה או דרום אסיה. באזורים מוכי העוני האלה יש בתי חולים שאינם מצוידים כיאות כדי לעצור התפשטות של מחלות זיהומיות או לטפל בחולים הזקוקים לסיוע נשימתי, כפי שנדרש במקרים החמורים ביותר של הנגיף הנוכחי, זה שגורם למחלת ה-COVID-19.

 

בארה"ב, לעומת זאת, יש כמה מבתי החולים ואנשי הרפואה הטובים בעולם, אבל אלה שאין להם די מזל להחזיק בביטוח בריאות טוב דרך המעסיק שלהם ושאינם עניים מספיק כדי לזכות בביטוח בריאות ממשלתי נוטים לעתים קרובות לוותר לחלוטין על ביטוח. ללא כיסוי ביטוחי עלול ביקור שגרתי אצל רופא לעלות מאות דולרים.

דונלד טראמפ מדבר על מקרה המוות מקורונה בארה
הנשיא טראמפ אמש. "שוקלים עלויות בכל מצב"(צילום: רויטרס)

"אני חושב שאם הנגיף ימשיך להתפשט זה עשוי להבליט חלק מהיסודות הלא-שוויוניים בביטוח הבריאות שאנחנו כבר מודעים להם ומנסים לפתור אותם אבל עדיין לא מצאנו דרך לפתור", אומר בראיין גריבלדי, בכיר בבית החולים ג'ונס הופקינס.

 

מצבם של אמריקנים נטולי משאבים החולים במחלה חמורה הוא קשה במיוחד, כמובן. החוק האמריקני אמנם מחייב להעניק את הטיפול הדרוש למי שסובלים ממצב בריאותי חמור, בלי קשר ליכולתו לשלם, אבל נראה שלא די בכך. אביגייל הנסמייר ממינסוטה, שהיא ובעלה אינם מבוטחים, אומרת שאם תחלה הם עשויים להגיע לחדר המיון כדי לבקש טיפול, אבל קבלת טיפול אין פירושה שהטיפול אכן ניתן בחינם, ומי שאינו מבוטח עלול למצוא עצמו לאחריו שקוע בחובות גדולים. "אנחנו חייבים לשקול היטב את העלויות בכל מצב", אומרת הנסמייר בת ה-29.

ארה
המוסד הסיעודי בקירקלנד. חשש שעשרות נדבקו(צילום: gettyimages)

אחד המסרים המרכזיים של המרכזים האמריקניים למניעת מחלות ובקרתן בכל הקשור לנגיף הקורונה הוא שאם אמריקנים סובלים מתסמינים נשימתיים קלים – עליהם להישאר בבית. החריג היחיד הוא שבמקרה שהתקשרו למוקד ונאמר להם שעליהם לראות רופא – עליהם לצאת לפגוש אותו. "אבל הרבה אנשים – תלוי בעבודה שלהם, במעמד שלהם ובפריבילגיה שלהם – אינם מסוגלים לעשות את זה", אומר האפידמיולוג בראון.

 

וכשיהיה חיסון, למי יהיה כסף?

ארה"ב היא המדינה היחידה מבין המדינות המפותחות שאינה מסדירה בחוקים פדרליים את הזכות לחופשת מחלה קצרה טווח. חברות פרטיות אמנם מציעות בממוצע שמונה ימי חופשת מחלה בשנה, אבל לפי "המכון למדיניות כלכלית", מבין העובדים בעלי השכר הנמוך ביותר, למשל, רק 30% יכולים לצבור ימי מחלה. לרבים מהאנשים האלה, החמצת יום עבודה אחד עלולה לגרום פגיעה כלכלית קשה.

 

בסקר ארצי שנערך באוקטובר 2019 ושבו השתתפו 2,800 עובדים, העידו 57% מהמשתתפים כי לעתים הם הולכים לעבודה כשהם חולים, ו-33% העידו כי הם תמיד הולכים לעבודה כשהם חולים.

קורונה בישראל ()

עכשיו, כשמספר המתים מנגיף הקורונה ברחבי העולם מתקרב ל-3,000 וארה"ב נערכת לאפשרות של התפרצות נרחבת בתחומיה, המרוץ הראשי הוא לפיתוח חיסון וטיפולים נגד הנגיף. ההערכה הנוכחית היא שחיסון יפותח לכל המוקדם בעוד כשנה, אבל גם כשיפותח – האם כולם יוכלו להרשות לעצמם להתחסן?

 

השאלה הזו הועלתה בשבוע שעבר בקונגרס בפני שר הבריאות אלכס אזר. התשובה שסיפק: "אנחנו רוצים לוודא שנפעל לכך שהחיסון יהיה נגיש, אבל איננו יכולים לשלוט במחירים, משום שאנחנו זקוקים להשקעה של המגזר הפרטי".

 

אד סילברמן, כותב טורים באתר Pharmalot, אמר כי התשובה הזו מקוממת: "אף אחד לא אמר שאסור להרוויח מהחיסון, אבל האם אנחנו צריכים לתת לחלק מהאמריקנים שאולי יידבקו בנגיף למות כי הם לא יכולים לעמוד במחיר?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
"המחיר של ביקור מטורף". לא לכולם יש כסף
צילום: EPA
מומלצים