ישראל מצביעה: "חבל על הכסף, מרגישה שותפה לפשע"
כמעט 2.5 מיליון ישראלים כבר הצביעו בפעם השלישית השנה, אך התחושות בקרב רבים מרירות. "זה כבר הפך לשגרה", סיפרה ימית מת"א. אברהם ולאה מי-ם, שלא פספסו אף בחירות מקום המדינה: "לא האמנו שהמדינה תחזיק כל כך הרבה זמן". אחוז ההצבעה עד 14:00 נחשב לגבוה ביותר זה 7 שנים
אחוז ההצבעה עד השעה 14:00 נחשב לגבוה ביותר זה שבע שנים, ולמרות שמדובר בסבב בחירות שלישי תוך שנה - זה לא מנע מהישראלים שהשכימו קום להגיע לקלפיות מוקדם בבוקר, ולממש את זכותם הדמוקרטית.
ועדת הבחירות עדכנה כי 38.1% מכלל הבוחרים, שהם 2,460,462 ישראלים וישראליות הצביעו בבחירות עד השעה 14:00 - ומדובר בנתון הגבוה מאז 2013. לצורך השוואה, בבחירות בספטמבר הצביעו עד השעה הזו 36.5 אחוזים, ובבחירות באפריל 35.8 אחוזים.
עד כה לא נרשמו אירועים חריגים בקלפיות, אך במוקדים שהוקמו במיוחד למבודדי הקורונה נרשמו עומסים שמשתחררים עם הזמן. כ-2,000 ישראלים וישראליות הגיעו לקלפיות הקורונה, ומנכ"לית הוועדה אמרה כי היא נערכת לספירה מיוחדת שתיערך בנפרד משאר הקולות. בינתיים נפתחו שתי קלפיות נוספות בתל אביב (רחוב יגאל אלון 60) ובכפר סבא (אצטדיון לויטה) לשוהים בבידוד הביתי, ושעות ההצבעה הורחבו עד 19:00.
אך בזמן שהמועמדים לראשות הממשלה ולכנסת חורשים את הארץ לאורכה ולרוחבה, ישראלים רבים שהצביעו בקלפיות של נבחרי הציבור נשמעו פסימיים יותר.
מצביעים בקלפי של גנץ: "רוצים שינוי, מגיע לעם הזה"
בקלפי השכונתית של יו"ר כחול לבן, תומכיו של גנץ הגיעו עם תחושות אופטימיות לבחירות השלישיות. "ההרגשה מצוינת", אמר אורן איתן מראש העין. "הולכים לעשות שינוי". לדבריו, פעילי כחול לבן "פזורים גם במקומות שבהם אנחנו חזקים וגם במקומות שאנחנו צריכים להתחזק".
כל מה שצריך לדעת על בחירות 2020 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
מה להביא לקלפי ואיפה מצביעים מבודדי הקורונה? המדריך לבוחר
לא יודעים איפה אתם מצביעים? לחצו כאן ובררו היכן תוכלו להצביע
עמרי זקן, שהגיע גם הוא להצביע בקלפי של גנץ, אמר כי הוא קיווה שתקום ממשלת אחדות, אבל כעת זה מרגיש כמו "חלום רחוק". מצביע נוסף בשם יוסי בן ישי אמר כי הוא עדיין רואה בבחירות כ"יום כיף" ואמר כי הוא מקווה שתקום ממשלה - ולא משנה לו מי ירכיב אותה. "אין מה לעשות", אמר, "אלה המנהיגים שלנו, זה העם שלנו".
המצביעים החרדים: "שונאי הדת מרימים ראש"
בקלפיות החרדיות בירושלים מתייחסים הבוחרים להצבעה כמצווה דתית של ממש – הרבה יותר מאשר חובה אזרחית. הרב יהודה לוינגר, תושב שכונת הר נוף, קיים את הכלל "זריזים מקדימים למצוות" והתייצב בקלפי המקומית זמן קצר לאחר שנפתחה. "התפללתי שחרית והגעתי לכאן מיד, עוד לפני ארוחת הבוקר", אמר ל-ynet, "עשיתי את מה שרבותינו אמרו לנו. זה דבר גדול מאוד וחשוב מאוד".
לוינגר מימש את זכותו בקלפי הנחשבת למעוז ש"ס, אך הצביע דווקא למפלגת האחות האשכנזית יהדות התורה, שנציגיה "עושים מה שהשם רוצה שנעשה". הוא אמר כי בכל מקרה היה בוחר כך, כמצוות רבו, ועל אחת כמה וכמה נוכח ה"רדיפה", כאשר "יש תחושה מאוד קשה ששונאי הדת מרימים ראש ואווירה של אנטישמיות".
האזרח יהודה מסביר כי מצביע "רגיל" יכול לסיים את יום הבחירות בתחושת תסכול או החמצה, אך מי שעושה זאת "לשם שמים" מבין כי "כל קול קובע". לדבריו, "בכל פעולה כזו שאני עושה אני מקיים מצווה - גם אם זה לא השפיע מבחינה פוליטית". והאם צריך לציית גם לרב שיקרא להצביע לליברמן או ללפיד? "כל אחד מה שהרב שלו אומר לו", הדגיש, "כל אחד שייקח את הרב שלו".
הרב שמואל פנחסי הצביע בקלפי ברחוב הקבלן, המזוהה עם הרב עובדיה יוסף, ושבו מתגורר כיום יו"ר ש"ס אריה דרעי. "יש סכנות רוחניות גדולות", אמר לאחר שמילא את חובתו הדתית-אזרחית, "בזכות התורה חזרנו לאדמת הקודש אחרי אלפיים שנות גלות. תפקידנו וחובתנו לקדש שם שמים ולחזק את עם ישראל, תורת ישראל וארץ ישראל".
על אווירת הקיטוב בין דתיים לחילונים שהורגשה בשלוש מערכות הבחירות בשנה האחרונה אמר הרב פנחסי: "אנחנו נמצאים במדינת היהודים וצריכים להתנהג כמו במדינת היהודים. כולנו אחים ויש לנו יהדות ולכל אחד מאיתנו יש את הניצוץ של הקדושה. צריכים להתחבר יחד ולאהוב אחד את השני וכל אחד באמונתו יחיה".
פסימיות בתל אביב: "מרגישה שותפה לפשע"
להב מאיר, תושב שכונת רמת אביב בתל אביב, אמר בצאתו מהקלפי כי "זה מרגיש בפעם השלישית רע מאוד, זה מאוד קשה. אחד הדברים שהכי נוגעים בי זה שיש קרע בעם. העם משוסע, מפולג, עייף מכל המערכות בחירות האלה והשקרים. בתי חולים שאי אפשר לתפעל, החינוך יורד, גרעון של 50 מיליארד. מי ישלם את זה, הנכדים שלנו? צריך לעשות שינוי. יש הבדל בין הפעם הראשונה לפעם השלישית כי האגרסיביות ושקרים שמופצים לחלל זה הכי גרוע, להוציא דיבה על אנשים. שכל אחד יצביע על פי צו מצפונו".
ימית ניניו הגיעה לקלפי עם שלושת ילדיה, בני 9, 7 ושנתיים. "זה כבר הפך להיות שגרתי. אני באה בעיקר בשביל הילדים. הם מתעניינים בפוליטיקה וקיבלתי הנחיות מדויקות למי להצביע", סיפרה.
"זה פשוט בזבוז כסף, זה פשע ואני מרגישה שותפה לו", אמרה כוכבית מור מרמת אביב. " בכבוד לא הייתי משתתפת בחגיגה הזאת. אנשים חולים, אנשים אוספים כסף לחולים ולנכים, ומערכת הבחירות הזאת עולה מיליארדים. נראה שיש פה בזבוז כסף לשווא, במקום שיגיע לאן שצריך", אמרה. "אין שום הבדל בין הפעם הראשונה לשלישית, כולם מלכלכים על כולם ואנחנו משלמים על זה. אנשים צריכים פשוט להתעורר. זה כסף שיכול ללכת לזוגות צעירים ולמי שבאמת זקוק לו".
מצביעים מ-1948: "לא דמיינו שהמדינה תחזיק"
זמן קצר לפני שראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה הגיעו לקלפי ברחוב כ"ט בנובמבר בירושלים, הגיעו אברהם ולאה בן הדור, המצביעים בבחירות מאז 1948. בני הזוג, שעברו את גיל תשעים, אמרו כי מעולם לא החמיצו מערכת בחירות.
- דמיינתם שתלכו להצביע שלוש פעמים בשנה?
"אנחנו לא דמיינו שהמדינה תחזיק כל כך הרבה זמן ובצורה כל כך טובה", צחק בן הדור. "נו, אז עוד מערכת בחירות, מה אפשר לעשות? פוליטיקאים שואפים להגיע למעלה אז אנחנו עוזרים להם".
בן הדור סירב לשתף בבחירה שלו לכנסת, אך הודה כי עמדתו השתנתה בשנה האחרונה. "אני לא אגיד למי הצבעתי - אבל זה לא ביבי. הגיע הזמן שימצאו דרך להקים ממשלה ולהוביל את העם קדימה". רעייתו לאה הייתה פחות אופטימית ממנו, ואמרה כי היא לא מאמינה שהמצב הפוליטי ישתפר.
השכנים של אורלי לוי: "נפגשים איתה בכלבו, זה משפיע"
אל הקלפי של קיבוץ רשפים הגיע איתי אורן שהעיד על עצמו כעייף מאוד מכל הבחירות. "צריך לסיים עם זה. יש מיאוס גדול מכל התהליך, מכל הסגנון והצורה שהיו פה, מכל ההקלטות והאיומים וההפחדות", אמר. "בואו נתחיל לנהל את המדינה הזאת, בואו נמשיך לחיות, נחזור להיות חברים אחד של השני. די, נגמר, נמאס".
- ואם יהיו בחירות רביעיות, עדיין תבוא להצביע?
"אני תמיד אגיע להצביע. אבל זה יהיה יותר מגעיל. כאילו די, שחררו".
גם מוטי מוסקו התייצב במועדון לחבר של הקיבוץ זמן קצר לאחר פתיחת הקלפי. "כן, אנחנו מצביעים בפעם השלישית כי אין הרבה ברירה. נכון שזה לא נעים ולא נוח, אבל חייבים. אי אפשר לוותר על הזכות הזו". שרי ליטבק, שהגיעה לאחר שבנה שכנע אותה להצביע, אמרה כי עשתה זאת בשבילו. בנה שי, שעדיין לא קיבל את הזכות להצביע, אמר כי אם היה יכול להשתתף היה משלשל את הפתק של "אמת".
- האם העובדה שאורלי לוי מתגוררת כאן משפיעה?
"אנחנו נפגשים איתה לפעמים בכלבו", אמרה שרי, "ואני מאמינה שבאיזשהו מקום זה משפיע".
"חבל על הכסף, שישקיעו בבתי חולים"
מייקל גרנוף, שעלה לישראל לפני שנתיים מניו יורק, הספיק להצביע הבוקר בפעם השלישית מאז המעבר ארצה. "בארצות הברית לא מצביעים כל כך הרבה. זה לא אופטימלי, אבל יש משטרים שלא נותנים אפילו להצביע, אז טוב שאנחנו חיים פה. הצבעתי לאותה המפלגה בכל הבחירות, אבל אני חייב לומר שלא עשיתי את זה בלב שלם".
איציק פורטנוי, גם הוא מרעננה, אמר כי הוא הגיע להצביע מחוסר ברירה. "מה לעשות? למדינה ולעם אין שכל. לא ידעו לבחור אז אנחנו סובלים ונלך להצביע גם פעם רביעית", אמר בייאוש. "אני מצביע לאותו מתמודד, כי אין מישהו אחר. לדעתי יהיו בחירות נוספות כי המכשול הגדול זה ליברמן".
"אין כמו מדינת ישראל", קבע מיגל. "נכון שיש חוסר יציבות, בגלל שלושת הבחירות האלו, אבל הכיוון של המדינה והיציבות לא משתנה", אמר. "יש מקומות בדרום אמריקה שבהם יש אינפלציה כשיש בחירות. אני מקווה שראש הממשלה שייבחר, ביבי או גנץ, יחשבו טיפה יותר על הכיוון של המדינה, ולא רק על כיוון שלהם".
ציונה אליאסי ובנה גונן, שהגיעו להצביע, אמרו כי "להצביע פעם שלישית זה מוגזם. חבל על הכסף, שישקיעו אותו בבתי חולים ובחד הוריות". עם זאת, השניים הודו כי הצביעו לאותו המתמודד, ומעריכים כי לא יהיה שינוי בתוצאות. "אנחנו נבוא גם לבחירות הרביעיות", הוסיפה ילי שפירא. "אנחנו נצביע אותו דבר כמו בפעמים הקודמות למרות שאני כבר לא בטוחה, אבל חייבים שינוי. רק בפעם הרביעית אני מבקשת יותר שמש".
עד מחר בערב צפויות להתפרסם התוצאות המלאות בקלפיות הרגילות, שמהוות כ-95% מהקולות. עד ליום רביעי בערב, או בשעות הלילה, אמורות להתפרסם התוצאות הסופיות, כולל הקלפיות שבהן הצביעו במעטפות כפולות - בין היתר הקלפיות הנגישות, קלפיות בצה"ל, בבתי החולים, בתי הסוהר והמעצר, נציגויות ישראל בחו"ל - ואלו המיועדות עבור השוהים בבידוד ביתי.