כל מה שצריך לדעת לקראת הגרלת ליגת האומות
עוד לפני שלב הפלייאוף של מוקדמות היורו, 55 המדינות ששייכות לאופ"א יחולקו הערב (19:00) לבתים בארבעה דרגים, כשישראל שובצה לדרג השני. השינויים במבנה, את מי הנבחרת יכולה לפגוש ומה הסיכוי לעלות למונדיאל?
55 המדינות ששייכות לאופ"א יוגרלו הערב (שלישי, 19:00) לבתים בארבעה דרגים בהגרלה שתיערך באמסטרדם. בניגוד לגרסה הקודמת של המפעל, שזיכתה בארבעה כרטיסים ליורו (שיוכרעו במשחקי הפלייאוף בסוף החודש), הפעם אף נבחרת לא תזכה בכרטיס אוטומטי, רחוק מכך.
שתי נבחרות עדיין עשויות להגיע לקטאר ב-2022 דרך המסלול הזה, כחלק מ-12 הנבחרות שייאבקו בפלייאוף על שלושה מקומות אחרונים. המשחקים יתקיימו בין ספטמבר ונובמבר השנה, כשגמר המפעל מתוכנן לתחילת יוני 2021.
מה היה בפעם הקודמת?
ליגת האומות חולקה לארבעה דרגים על פי דירוג הנבחרות של אופ"א. כל מדינה הוגרלה לבית עם שלוש או ארבע נבחרות, כשכולן משחקות נגד כולן בבית ובחוץ.
המנצחות של הבתים בדרג הראשון נפגשו לטורניר הגמר, בו זכתה המארחת פורטוגל אחרי שגברה 0:1 על הולנד בגמר. אנגליה סיימה במקום השלישי אחרי ניצחון על שווייץ בפנדלים.
כל הנבחרות שסיימו במקומות הראשונים בכל הבתים קיבלו כרטיס מובטח לפלייאוף יורו 2020, כשאלו שסיימו אחריהן (ישראל ביניהן) חיכו לסיום קמפיין המוקדמות כדי לדעת האם הן יקבלו מקומות במקום הנבחרות שכבר הבטיחו מקום ביורו. בנוסף, כל מנצחות הבתים קודמו לדרג גבוה יותר, כשהאחרונות ירדו דרג.
מה השתנה הפעם?
כל שלושת הדרגים הראשונים יכילו הפעם 16 נבחרות ויחולקו לארבעה בתים של ארבע נבחרות בכל בית. הדרג האחרון יהיה עם שבע נבחרות בלבד ויחולק לשני בתים.
המשמעות היא שלמרות העובדה שישראל לא סיימה בראש הבית שלה בליגת האומות בגרסתה הקודמת, היא עדיין קודמה דרג ותדורג בקבוצת האיכות הרביעית של הדרג השני, יחד עם בולגריה, הונגריה ורומניה. גם גרמניה ואיסלנד למשל, שירדו דרג בליגת האומות הראשונה, נותרו בדרג הראשון עקב הגדלת הדרגים.
כל מבנה ההעפלות וירידות הדרגים דומה מלבד שינוי אחד. ארבע האחרונות בדרג השלישי ישחקו בפלייאוף משלהן כדי להכריע מי יהיו השתיים שיצנחו לדרג האחרון, מאחר שיש רק שני בתים בדרג הרביעי.
אז איך מגיעים למונדיאל? השורה התחתונה היא שלא מגיעים – פשוט כי הסיכויים ממש ממש קטנים. רק שתי נבחרות יקבלו כרטיסים לפלייאוף העלייה למונדיאל, שבו ישתתפו 12 נבחרות - 10 סגניות הבתים במוקדמות המונדיאל ושתי עולות מליגת האומות. מי השתיים שיקבלו את הכרטיס? תחילה בוחנים את כל 14 מנצחות הבתים בליגת האומות: השתיים הטובות ביותר שלא הצליחו להשיג את הכרטיס דרך המוקדמות (עלייה אוטומטית למונדיאל או לפלייאוף) יקבלו את הכרטיס.
אם כולן כבר הצליחו (תרחיש מאוד לא סביר, מאחר שבדרג 4 של ליגת האומות משחקות הנבחרות החלשות באירופה), עוברים לסגניות הבתים של ליגת האומות. לכן, כדי לעלות לפלייאוף ממסלול ליגת האומות, ישראל תצטרך לזכות בבית שלה, ולאור העובדה שהיא בקבוצת האיכות הנמוכה ביותר בדרג 2 ומצפות לה יריבות חזקות – זו משימה כמעט בלתי אפשרית.
הדרגים המלאים
דרג 1
קבוצה 1: פורטוגל, הולנד, אנגליה, שווייץ
קבוצה 2: בלגיה, צרפת, ספרד, איטליה
קבוצה 3: בוסניה, אוקראינה, דנמרק, שבדיה
קבוצה 4: קרואטיה, פולין, גרמניה, איסלנד
דרג 2
קבוצה 1: רוסיה, אוסטריה, וויילס, צ'כיה
קבוצה 2: סקוטלנד, נורבגיה, סרביה, פינלנד
קבוצה 3: סלובקיה, טורקיה, אירלנד, צפון אירלנד
קבוצה 4: בולגריה, ישראל, הונגריה, רומניה
דרג 3
קבוצה 1: יוון, אלבניה, מונטנגרו, גיאורגיה
קבוצה 2: צפון מקדוניה, קוסובו, בלארוס, קפריסין
קבוצה 3: אסטוניה, סלובניה, ליטא, לוקסמבורג
קבוצה 4: ארמניה, אזרבייג'ן, קזחסטן, מולדובה
דרג 4
קבוצה 1: גיברלטר, איי פארו, לטביה, ליכטנשטיין
קבוצה 2: אנדורה, מלטה, סן מרינו