בלי ידיים: הקורונה משנה הרגלים בעולם
ברחבי העולם מצמצמים מגע בעקבות התפשטות נגיף הקורונה והפחד מהידבקות. ברכות שלום ומנהגים מסורתיים מתעדכנים, ואת הנשיקה על הלחי מחליפה טפיחה על השכם. גם ב-NBA מגיבים לנגיף
תיפרדו לשלום מלחיצת היד, מהנשיקה בלחי ומהחיבוקים - ותשקיעו בקשר עין ובמחוות גופניות (מרחוק). בעקבות התפשטות נגיף הקורונה ברחבי העולם משנים הרגלים בעבודה, בבית ובמקומות התפילה. מי שחושש מהידבקות לא לוקח סיכונים ונמנע ממגע. הנה כמה דוגמאות.
עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
סין
שלטי חוצות אדומים בבייג'ינג, בירת המדינה שבה התפרץ נגיף הקורונה (בעיר ווהאן שבמחוז חוביי), מזהירים את האזרחים שלא ללחוץ ידיים. מי שרוצה לברך אדם לשלום מתבקש להצמיד את כפות ידיו: רמקולים ברחובות הבירה קוראים לתושבים לברך לשלום את מכריהם באמצעות מחוות ה"גונג שו" - הצמדת אגרוף לכף היד הנגדית.
צרפת
עצות רבות בעיתוני צרפת נוגעות לתחליפים למחוות הנשיקה בלחי - מחווה מקובלת במדינה, גם בין שני אנשים שהרגע הכירו - ולחיצת היד, מחווה מקובלת במקום העבודה. פיליפ לישטיפוס, מומחה לנימוסים, אומר שלחיצות היד הן התפתחות "חדשה יחסית" שראשיתה בימי הביניים. בעקבות נגיף הקורונה הוא ממליץ לצרפתים שרוצים לברך לשלום להחליף את לחיצת היד והנשיקה ביצירת קשר עין.
ברזיל
משרד הבריאות הברזילאי קורא לאזרחים שלא לחלוק את קשיות המתכת שמשמשות לשתיית המשקה המסורתי ועתיר הקפאין מאטה. בנוסף המשרד מייעץ להפסיק את הנשיקות – גם אלו שלא על השפתיים.
גרמניה
סרטון שפורסם בגרמניה הצליח ללכוד את רוח התקופה: בסרטון נראית הקנצלרית אנגלה מרקל מגיעה לישיבה, ומושיטה את ידה לשר הפנים הורסט זיהופר. השר סירב ללחוץ את ידה וחייך לאות התנצלות. השניים צחקו.
ספרד
התפשטות הנגיף עלולה לפגוע במסורת אהובה בספרד - נשיקת הפסלים של מרים (מריה) אם ישו, בשבוע שלפני חג הפסחא. מדי שנה מאמינים עומדים בתור לנשק את הפסלים של מרים אם ישו והקדושים, כדי שיעניקו להם הגנה. כחודש לפני החג יש סיכוי שהמנהג ייאסר. "זה אחד הצעדים שנמצאים על השולחן", אמר פרננדו סימון, גורם במשרד הבריאות הספרדי.
רומניה
פסטיבל מרטיסור ברומניה מציין את תחילת האביב. בפסטיבל נהוג לחלק פרחים ומחרוזות קמעות. בדרך כלל הגברים הרומנים מעניקים את הפרחים והמחרוזות לנשים. לקראת הפסטיבל מבקשת הממשלה מהרומנים להימנע ממגע. "אפשר לתת את הפרחים, אבל לא לנשק", מסר נלו טטארו, מזכיר משרד הבריאות.
פולין
בפולין, אחת המדינות הקתוליות ביותר באירופה, התבקשו המאמינים שלא לטבול את הידיים במים הקדושים כשהם נכנסים לכנסייה ויוצאים ממנה. במקום טבילת הידיים הם מתבקשים להצטלב. בנוסף הם רשאים שלא לאכול מלחם הקודש. מי שרוצה לעשות זאת מתבקש לקחת פיסת לחם עם היד, ולא לנגוס ישירות בלחם שמחולק לקהילה.
איראן
האם "לחיצת רגל" תחליף את לחיצת היד? באיראן, שבה מתו מנגיף הקורונה לפחות 66 בני אדם, פורסם סרטון שהפך לוויראלי. בסרטון נפגשים שלושה חברים, ומקפידים לשמור את הידיים בכיסים. שניים מהם עם מסכות. כדי לברך אחד את השני הם "לוחצים רגליים". סרטון דומה פורסם בלבנון, ובו מופיעים זמר בשם רג'ב אלאמה וקומיקאי ששמו מישל אבו סלימן. הם "לוחצים רגליים" ומשמיעים קולות של נשיקות (מבלי להתנשק).
ניו זילנד
חלק ממוסדות החינוך בניו זילנד הפסיקו זמנית את ברכת השלום של המאוארים, שמכונה הונגי – שבה שני אנשים נצמדים אף אל אף. "וולטק", פוליטכניון מוולינגטון, הודיע שאנשי הצוות יברכו את הסטודנטים החדשים בשיר מאורי במקום בברכת ההונגי.
אוסטרליה
בראד הזארד, שר הבריאות של מדינת המחוז ניו סאות' וויילס, קרא לאוסטרלים להתנשק בזהירות. במקום לחיצת יד הוא המליץ לטפוח על השכם. "זה דבר מאוד אוסטרלי להושיט יד וללחוץ ידיים. בינתיים הגיע הזמן שהאוסטרלים יטפחו אחד לשני על השכם - ולא ילחצו ידיים. יש עוד דברים שאפשר לעשות – אני לא מתכוון לומר לכם לא להתנשק, אבל בפירוש אתם יכולים לנקוט מידה של אכפתיות וזהירות כשאתם מתנשקים".
איחוד האמירויות
איחוד האמירויות, וגם קטאר, ממליצות לאזרחים להפסיק את ברכת השלום המסורתית שבה שני אנשים מצמידים אפים. איחוד האמירויות גם קוראת לאנשים שלא ללחוץ ידיים או להתנשק. "רק תנופפו ידיים", ממליצים באמירויות.
ארה"ב
כוכבי ה-NBA קיבלו סדרת המלצות בעקבות התפשטות נגיף הקורונה. לפי דיווח של רשת ESPN כדורסלנים שפוגשים אוהדים מתבקשים להימנע מ"כיפים", ולבחור ב"הצמדת אגרופים". בנוסף הם מתבקשים שלא לקחת מאוהדים פריטים שונים כמו עטים, כדורים וחולצות שעליהן יצטרכו לחתום.
חלק מהשחקנים כבר נקטו צעדים כדי להגביל את החשיפה שלהם לנגיף. סי.ג'יי מקולום, כוכב פורטלנד, סיפר שהוא הפסיק לחתום למעריצים. "תוודאו שאתם רוחצים ידיים עם סבון במשך 20 שניות או יותר ומכסים את הפה כשאתם משתעלים", כתב הכדורסלן בטוויטר.