שתף קטע נבחר

 

באיחוד האירופי זועמים: "ארדואן סוחט אותנו"

רבבות מהגרים הגיעו לגבול יוון אחרי שארדואן פתח את השער לאירופה. שגרירי האיחוד זועמים על "הסחיטה" של נשיא טורקיה, שדורש עוד כסף תמורת הטיפול במיליוני פליטים: "הלכנו לישון עם השטן והתעוררנו בגיהנום"

 

עימותים בין כוחות יווניים למהגרים

עימותים בין כוחות יווניים למהגרים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ההחלטה של רג'פ טאיפ ארדואן "לפתוח את השער" לאירופה עוררה הדים בבריסל. גורמים דיפלומטים סיפרו לרויטרס שבפגישה השבוע זעמו שגרירי האיחוד האירופי על הניסיון של ארדואן, שדורש מהאיחוד כספי סיוע, "לסחוט את הגוש". במקביל הודו חלק מהשגרירים שהאיחוד תלוי בארדואן, ולכן הם מאמינים שבריסל תצטרך להעביר עוד כסף לטורקיה.

 

עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מדינות האיחוד לא מצליחות להסכים על מדיניות בנושא הפליטים, והן חוששות שהמשבר שפרץ ב-2015 יחזור על עצמו. לכן אירופה צפויה להיכנע לדרישות שיציב ארדואן. "האיחוד האירופי הוא יעד לסחיטה", אמר דיפלומט בבריסל.

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נפגשים ב סוצ'י  (צילום: רויטרס)
ארדואן. הזהיר שמיליונים יגיעו לאירופה(צילום: רויטרס)

האיחוד האירופי מתקשה להגיב להגעתם של רבבות מהגרים בימים האחרונים מטורקיה לגבול יוון. היחסים בין האיחוד לאנקרה כבר מתוחים, בעקבות סוגיות ביטחוניות, נושא זכויות האדם בטורקיה והקידוחים מול חופי קפריסין.

 

ב-2015 הגיעו לאירופה יותר ממיליון פליטים ומהגרים מהמזרח התיכון. גל ההגירה יצר כאוס ביבשת, היווה אתגר קשה למערכות הביטחון והרווחה של הגוש וחיזק את אנשי הימין הקיצוני. במרץ 2016 הגיע האיחוד להסכם עם טורקיה, שנועד לגרום לה למנוע מהמהגרים להגיע מאדמתה לאירופה. בתמורה הציע הגוש סיוע של 6 מיליארד אירו לטורקיה, שמתמודדת עם יותר מ-3.5 מיליון פליטים סורים.

פליטים מהגרים גבול טורקיה יוון (צילום: AP)
פליטים בגבול טורקיה יוון(צילום: AP)

פליטים מהגרים גבול טורקיה יוון (צילום: AP)
(צילום: AP)

עימותים בין מהגרים לכוחות יוון ב גבול עם טורקיה (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

ארדואן מתלונן כבר זמן רב שלכספי הסיוע לוקח זמן רב להגיע, ושכאשר הסכום מגיע הוא מועבר לארגוני הסיוע ולא לתקציב של טורקיה. בשבוע שעבר, אחרי תקיפה במחוז אידליב בסוריה שבה נהרגו חיילים טורקים רבים, אותתה אנקרה על כוונתה להפסיק לכבד את ההסכם. אתמול איים ש"מיליוני פליטים" צפויים להגיע לאירופה. "אתה הולך לישון עם השטן ומתעורר בגיהנום – שם אנחנו נמצאים עכשיו", אמר אחד השגרירים בשיחה.

 

מה שמרכיב את הדילמה של האיחוד האירופי הוא המחלוקות הפנימיות על ההתמודדות בנטל הפליטים והמגרים, שמגיעים ל-27 המדינות בגוש. דיפלומט בכיר באיחוד האירופי אמר שמאז ההסכם ב-2016 האיחוד בזבז זמן, וטאטא את הבעיה מתחת לשטיח. התשלום לטורקיה הבטיח שהפליטים והמהגרים לא יגיעו ליבשת.

גבול טורקיה יוון מהגרים מנסים להיכנס לאירופה ארדואן פתח את השערים (צילום: AP)
עימותים בגבול(צילום: AP)

עימותים בין מהגרים לכוחות יוון ב גבול עם טורקיה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

גבול טורקיה יוון מהגרים מנסים להיכנס לאירופה ארדואן פתח את השערים (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

הנציגים של הולנד, איטליה, צרפת וגרמניה היו בין אלה שהציעו לתת לטורקיה עוד כסף כדי לטפל בפליטים, בתקווה שהדבר יפייס את ארדואן. במקביל אמר אחד הדיפלומטים: "ככל שהגיוני שהאיחוד האירופי ימשיך לתמוך בפליטים הסורים בטורקיה, כך חשוב לא ליצור את הרושם שאנחנו נכנעים לסחיטה".

 

בימים האחרונים מנסים אלפים רבים של פליטים ומהגרים לחצות את הגבול מטורקיה ליוון ומתעמתים עם כוחות הביטחון היוניים. היום, במהלך ביקור במעבר גבול הטורקי-יווני, הבטיחו גורמים באיחוד האירופי להעניק ליוון סיוע כספי כדי להתמודד עם המשבר.

סוריה פליטים בורחים מאזור אידליב ו חאלב חלב (צילום: AFP)
פליטים בורחים מאזור אידליב(צילום: AFP)

פליטים בורחים מאידליב (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

היריבות האזוריות של טורקיה, יוון וקפריסין, חוששת במיוחד מהנימה הפייסנית של אירופה ודורשות מהאיחוד תגובה נחרצת יותר. כמה דיפלומטים הזהירו שהכאוס של 2015 ו-2016 יחזור על עצמו.

 

אותו משבר תרם להתחזקותם של אנשי ימין אירו-סקפטיים שמתנגדים למהגרים, גרם למדינות האיחוד לפיקוח שיא במעברי הגבול - בגוש שהתנועה בו אמורה להיות חופשית - ויצר מחלוקות קשות שפגעו באחדותה של אירופה. האירועים האלה הובילו בסופו של דבר לחתימת ההסכם עם טורקיה, למרות ביקורת גדולה של ארגוני זכויות אדם על כך שההסכם מחריף את סבלם של הפליטים שהגיעו לטורקיה בנסיבות עגומות.

מחוז אידליב סוריה אחרי הפצצות (צילום: AFP)
מחוז אידליב בסוריה(צילום: AFP)

מחוז אידליב סוריה אחרי הפצצות (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

מתוך 6 מיליארד אירו שהובטחו לטורקיה אמרו היום בנציבות האירופית שסכום של 2.2 מיליארד כבר הועבר, וששאר הכסף הוקצה לפרויקטים ספציפיים. האיחוד האירופי טרם שוחח עם החברות על העברת כספים עתידית. הדיפלומטים אמרו שכל החלטה להגביר את המימון תועבר למנהיגי הגוש, שאמורים להיפגש בבריסל ב-26 וב-27 במרץ.

 

בינתיים האיחוד האירופי עשוי להגביר את הסיוע ההומניטרי למחוז אידליב בצפון מערב סוריה – שבו נלחמים הכוחות הסוריים במורדים. באירופה מנסים להגביר את הלחץ על אנקרה - בעלת ברית בנאט"ו של רוב המדינות שחברות באיחוד – כדי שתכבד את ההסכם. "זה כל כך לא הוגן מצדו של ארדואן", אמר דיפלומט לרויטרס. "אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להיסחט אז שום כסף חדש לא יכול להגיע בקרוב מדי. אבל אנחנו כנראה נצטרף לשלם בסופו של דבר. איזו ברירה יש לנו?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא טורקיה ארדואן
צילום: רויטרס
מומלצים