אחרי הסכם השלום: ארה"ב הפציצה את הטליבאן
מחבלים מהארגון תקפו את כוחות ממשלת אפגניסטן. האמריקנים הפציצו אותם מהאוויר ומיהרו להבהיר: "מחויבים לשלום". בצעד היסטורי שוחח אתמול טראמפ עם מנהיג בטליבאן, הארגון טוען: "הוא אמר לנו 'אתם קשוחים'". הלילה: הטליבאן הרג 20 חיילים ושוטרים אפגנים
ארבעה ימים אחרי שארה"ב חתמה עם הטליבאן על הסכם שלום בקטאר, הפציצו היום (ד') כוחות אמריקניים מהאוויר לוחמים מארגון הטרור במחוז הלמנד שבדרום אפגניסטן – התקיפה הראשונה של האמריקנים נגד הארגון מאז החתימה על ההסכם.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
דובר הכוחות האמריקניים באפגניסטן מסר בהודעה רשמית כי אנשי הטליבאן "תקפו באופן פעיל עמדה של כוחות הביטחון הלאומי האפגני, והתקיפה שלנו הייתה לצורכי הגנה עצמית ונועדה לשבש את ההתקפה שלהם". הדובר סוני לג'ט הדגיש כי וושינגטון מוסיפה להיות מחויבת לשלום, אך קרא לטליבאן לחדול מ"התקפות שאין בהן צורך" ולעמוד בהתחייבויותיו.
ההתנגשות באפגניסטן באה אחרי שאמש הודיע נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי בצעד שנראה עד לא מזמן דמיוני הוא קיים שיחת טלפון עם ראש הלשכה המדינית של הטליבאן, מולה עבדול ראני ברדר. "הייתה לנו שיחה טובה מאוד", אמר הנשיא. "הסכמנו שלא תהיה אלימות. אנחנו לא רוצים אלימות, נראה מה יקרה". דובר הטליבאן זביוללה מוג'היד מסר כי השיחה ארכה 35 דקות.
לפי הערכות, טראמפ הוא הנשיא האמריקני הראשון אי פעם שמקיים שיחה ישירה עם מנהיג בארגון הטרור, האחראי להרג אלפי חיילים אמריקנים מאז תחילת המלחמה באפגניסטן, לפני כמעט 19 שנה. טראמפ אמר אתמול כי לוושינגטון ולטליבאן – שנזכיר כי נתן מחסה לארגון אל-קאעידה לפני מתקפת הטרור של 11 בספטמבר – יש אינטרסים משותפים.
כשטראמפ נשאל אם זו הייתה השיחה הראשונה שלו עם מנהיג בטליבאן השיב: "אני לא רוצה לומר זאת". הוא ניפק כמה מילים מדהימות נוספות: "מערכת היחסים שיש לי עם המוללות (מנהיגי הטליבאן) טובה מאוד", אמר. "הייתה לנו היום שיחה ארוכה וטובה, ואתם יודעים, הם רוצים לחדול מהאלימות שלהם. גם הם רוצים להפסיק את האלימות".
הטליבאן מצדו טען כי בשיחה עם ברדר אמר לו טראמפ: "אתם אנשים קשוחים ויש לכם ארץ נהדרת, ואני מבין שאתם נלחמים על המולדת שלכם. היינו שם 19 שנה וזה הרבה מאוד זמן, והסגה של הכוחות הזרים מאפגניסטן היא כעת האינטרס של כולם".
מלחמות בלתי נגמרות
בסוף השבוע חתמו ארה"ב והטליבאן על הסכם היסטורי, שאמור לסלול את הדרך לנסיגה מלאה של הכוחות האמריקניים מאפגניסטן – ולסיום המלחמה הארוכה בתולדות ארה"ב. ברדר הוביל את המשלחת של הטליבאן בטקס החתימה על ההסכם בדוחא.
בהסכם שעליו חתמו האמריקנים ואנשי הטליבאן נקבע כי בשלושת או ארבעת החודשים הקרובים תפחית ארה"ב את מספר חייליה באפגניסטן מכ-13,000 ל-8,600, והסגתם המלאה של כל החיילים האמריקנים תושלם בתוך 14 חודשים.
עם זאת, הנסיגה המלאה מותנית בכך שהטליבאן יעמוד בהבטחתו להימנע מטרור. בהסכם התחייב הטליבאן גם שלא לאפשר לקיצונים להשתמש באדמת אפגניסטן כדי להוציא לפועל מתקפות נגד ארה"ב ובעלות בריתה.
מבחינת הנשיא טראמפ ההסכם מגדיל את הסיכוי שיוכל לעמוד בהבטחתו להחזיר את החיילים האמריקנים הביתה, ולהפסיק את השתתפותה של ארה"ב ב"מלחמות בלתי נגמרות". מנגד, מומחי ביטחון הזהירו כי מדובר בהימור שעלול לתת לטליבאן – ארגון רצחני שהביא למותם של אלפים – לגיטימציה בינלאומית.
הטליבאן איים: מתקפה באביב
המלחמה באפגניסטן, נזכיר, החלה כשארה"ב יצאה לשורה של התקפות במדינה שבועות אחרי מתקפת הטרור של 11 בספטמבר 2001, מתקפה שביצע ארגון אל-קאעידה, שאפגניסטן הייתה בסיסו הראשי. באותם ימים שלט הטליבאן באפגניסטן, וארה"ב האשימה אותו במתן מחסה לאל-קאעידה ולמנהיגו אוסאמה בן-לאדן. וושינגטון ובעלות בריתה הפילו את שלטון הטליבאן, אבל בשנים הבאות נותר הארגון כוח רב עוצמה באפגניסטן, וגם כיום הוא שולט ב-40% משטחה. מאז 2001 נהרגו במלחמה באפגניסטן עשרות אלפי בני אדם, וארה"ב השקיעה בה יותר מ-750 מיליארד דולר.
כיום מוצבים באפגניסטן יותר מ-16,500 חיילים המשרתים במסגרת כוחות נאט"ו. 8,000 מהם אמריקנים, והתורמות הגדולות הבאות בתור אחרי ארה"ב הן גרמניה עם 1,300 חיילים ובריטניה עם 1,100. בסך הכול 38 מדינות החברות בנאט"ו מחזיקות כעת חיילים באפגניסטן. נאט"ו סיימה עקרונית את משימות הלוחמה שלה באפגניסטן כבר ב-2014, וחייליה מוצבים שם כדי לאמן את הכוחות האפגניים. עם זאת, לארה"ב עצמה יש באפגניסטן כוח נפרד, של 5,000 חיילים נוספים, שמשימתו היא להילחם בטרור ולספק סיוע אווירי וקרקעי לכוחות האפגניים כשאלה מבקשים סיוע שכזה.
למרות ההסכם ההיסטורי, עדיין לא ברור מהם הסיכויים שיושג שלום אמיתי, בהתחשב בכך שהצעד הבא בתהליך הוא השגת הסכם בין הטליבאן לממשלת אפגניסטן. בכירים בממשלה האפגנית ובמדינות השכנות של אפגניסטן מודאגים מהאפשרות שארה"ב תזנח את קאבול לגורלה. גורמים אמריקניים רשמיים הבהירו בסוף השבוע כי נסיגה מוחלטת של ארה"ב ובעלות בריתה מאפגניסטן אינה תלויה בתוצאות השיחות העתידיות בין טליבאן לפלגים אפגניים אחרים.
יש גם תהיות בנוגע למידת הנאמנות לטליבאן מצד חלק מאנשי הארגונים המסונפים אליו, ולא ברור עד כמה הם ימלאו את ההבטחה להפחית את האלימות. מקורות בטליבאן הזהירו בפברואר כי הארגון נערך לפתוח במתקפה באביב וגייס יותר מ-6,000 לוחמים ומחבלים מתאבדים למקרה שההסכם יקרוס.
רק בלילה האחרון הרג הטליבאן לפחות 20 חיילים ושוטרים מכוחות הממשלה האפגנית, שעות אחרי השיחה בין טראמפ לבין ברדר.