בורחים מ"האזור האדום": בהלה באיטליה
איטליה הטילה סגר על 16 מיליון איש כדי לעצור את התפשטות הקורונה. באזורי הסגר יש פאניקה ובלבול גדול, וחלק מהאיטלקים מנצלים את המצב כדי לברוח מצפון המדינה. בדרום כועסים: "תחזרו, אל תביאו לפה את הווירוס"
איטליה הטילה אתמול (א') סגר על מחוזות בצפון המדינה בעקבות התפשטות נגיף הקורונה. 16 מיליון תושבים, רבע מאוכלוסיית המדינה, מצאו את עצמם בסגר שיימשך עד 3 באפריל. ההנחיות החדשות והמחמירות אוסרות על כניסה ויציאה מ"האזור האדום". אחרי ההנחיות היו שמיהרו לארוז תיקים ולברוח מצפון איטליה. רוב התושבים נשארו.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
אמש דיווחה איטליה על עלייה חדה במספר קורבנות הנגיף. בתוך יממה אחת מתו עוד 133 בני אדם, 103 מהם במחוז לומברדיה בצפון איטליה (המחוז שממנו התפשט הנגיף לשאר המדינה). מניין קורבנות הקורונה העדכני עומד על 366. יותר מ-7,000 איש נדבקו. "הווירוס סגר את הלב של הצפון", נכתב בכותרת של "לה סטמפה", מהעיתונים הגדולים באיטליה. "חצי מאיטליה משותקת", זעקה הכותרת של "איל מסג'רו".
כרגע לא ברור איך איטליה תצליח למנוע מאזרחים לצאת מ"האזור האדום", ואם הרשויות ינקטו יד קשה נגד מי שינסה להפר את הסגר. הצו הממשלתי קובע שרק במקרים חריגים שלא סובלים דיחוי יוכלו האזרחים לעזוב את האזור – ענייני משפחתיים או ענייני עבודה דחופים למשל. בנוסף מאפשרת איטליה לאזרחים ששוהים כרגע במחוזות אך לא חיים בהם, תיירים למשל, לעזוב.
הפוליטיקאי הבכיר מתיאו סלביני, שעומד בראש מפלגת "הליגה" מהימין הקיצוני, דרש הבהרות מהממשלה. סלביני, שמפלגתו נמצאת היום באופוזיציה, אמר שהממשלה חייבת תשובות ל"מיליוני איטלקים מודאגים": "מי יכול לעשות מה? לאן הם יכולים ללכת? האם הם יכולים לעבוד? מי יכול לנסוע? ומה לגבי הגבולות עם המדינות השכנות?".
שדות התעופה במילאנו ובוונציה (שתי ערים שנמצאות באזורים שעליהם הוטל סגר) עדיין פתוחים. עם זאת חברת התעופה "אליטליה" הודיעה שהיא מפסיקה את הטיסות לשדה התעופה מילאנו-מלפנסה וממנו, ותמשיך בפעילות טיסות הפנים בשדה התעופה מילאנו-לינאטה. בפעילות הרכבות כרגע אין שינוי. הגבולות עם אוסטריה, שווייץ וסלובניה נשארו פתוחים.
פינה אנטינוצ'י, פסיכואנליטיקנית כבת 60 ממילאנו, סובלת מסיוטים. היא אמרה שהיא מרגישה שאיטליה "מפציצה אותנו בחרדה ומפיצה פרנויה". היא אומרת: "אם נדבקתי הייתי רוצה לדעת את זה. הייתי רוצה לדעת אם יש לי את 'האורח הלא רצוי' שמטריד את חיינו".
אחרי סין (שבה מתו 3,097 מנגיף הקורונה), מניין קורבנות הנגיף באיטליה הוא הגבוה ביותר ברחבי העולם. הנגיף מתפשט באיטליה במהירות מסחררת. רק לפני שבועיים דיווחה המדינה על נדבקים ראשונים, וכעת עומד מספר הנדבקים על 7,375 בני אדם.
ראש ממשלת איטליה ג'וזפה קונטה זעם על כך שהצעדים החדשים הודלפו לתקשורת בשבת בערב, שעות לפני שפורסמו רשמית. קונטה אמר שמדובר בצעד "בלתי מקובל" שיצר "אי ודאות, חרדה ובלבול". מסימו גאלי, ראש צוות הרופאים במכון המחקר לביו-רפואה במילאנו, אמר ל-AFP שמדובר ב"אסון". הווירולוג רוברטו בוריוני אמר שההדלפה היא "טירוף טהור".
"הדלפת טיוטה של צו נוקשה כל כך יוצרת פאניקה וגורמת לאנשים לנסות לברוח מ'אזור אדום תיאורטי' – ולשאת את הווירוס איתם", כתב בטוויטר. "בסופו של דבר ההשפעה היחידה היא שזה עוזר לנגיף להתפשט. אין לי מילים".
וינצ'נזו טוסטי, שחקן בן 34 שגר בוונציה, אמר ל-AFP: "הרבה אנשים שאני מכיר ברחו, בעיקר ממילאנו. בני הדודים שלי, החברים שלי, הם ארזו תיקים ועזבו בלילה שעבר. זה הולך להיות מבחן ליכולת של האיטלקים לנהוג באחריות, ואני חייב לומר שלפחות עד עכשיו הם נכשלים. יש אקסודוס".
ג'יאנקרלו, בן 49, גם הוא תושב ונציה, אמר אתמול: "זה יום יפהפה ושטוף שמש, אבל אפשר להרגיש את החרדה באוויר". עיר התעלות הייתה אתמול כמעט ריקה מתיירים. ג'יאנקרלו אמר שמדובר ב"מכה קשה" נוספת לעיר: "קודם היו פה שיטפונות חסרי תקדים, ועכשיו זה. ונציה מאוד שברירית כרגע".
בסוף ינואר הודיעה איטליה על נדבקים ראשונים בנגיף הקורונה, שאובחנו בצפון המדינה. מאז התפשט הנגיף לכל האזורים באיטליה, וחולים מתו גם בדרום העני שבו שירותי הבריאות לקויים.
ראש מחוז פוליה בדרום איטליה קרא לכל התושבים שרוצים לחזור מלומברדיה ומשאר המחוזות שעליהם הוטל סגר לעצור: "רדו מהרכבת בתחנה הראשונה, אל תעלו על הטיסות לבארי וברינדיזי, תעשו פרסה עם המכוניות. אל תביאו את המגפה לפוליה. אתם מעבירים לריאות של האחים שלכם, האחיות, הסבים, הדודים, בני הדודים וההורים את הנגיף שבו נאבקת מערכת הבריאות בצפון איטליה".
בארגון הבריאות העולמי שיבחו את הצעדים הדרסטיים של איטליה. ראש ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדנום גברייזוס, אמר שמדובר בצעדים "אמיצים ונועזים".