חיטוי רק בחלק מהאוטובוסים, בהלה במוקדי הקורונה
מפעילי התחבורה הציבורית מתעוררים בעקבות הפרסומים ב-ynet על הטינופת שחוגגת, אך ההנחיות החדשות של משרד התחבורה מיושמות חלקית. הקניון הגדול בפ"ת נותר שומם אחרי שחולה קורונה ביקר שם. סופרמרקט בירכא הזעיק חיטוי - אך המכירות עלו בשל "קניית-בהלה"
אתמול פורסמו הנחיות משרד התחבורה ביחס להתנהלות מפעילי התחבורה הציבורית במאבק בקורונה. בין ההנחיות: איסור ישיבה בקרבת הנהג, איסור על עמידה בקווים בינעירוניים, פתיחת חלונות והקפדה יתרה על ניקיון וחיטוי עמודים ומשטחים. אלא שהמציאות בשטח מראה תמונה מורכבת: בישראל פועלים כ-13 אלף אוטובוסים של כלל חברות התחבורה הציבורית, ובמשרד התחבורה הודו שהם כלל לא מפקחים על ביצוע ההנחיות ולא יחלקו קנסות בעניין.
כל עדכוני הקורונה - סיקור מיוחד ב-ynet:
כל מי שיגיע לישראל מחו"ל ייכנס לבידוד ביתי
זינוק במספר המתים באיטליה, ההגבלות יוחמרו
טראמפ: 37 אלף מתו משפעת ודבר לא הושבת
כדי למנוע הדבקה: איראן שחררה 70 אלף אסירים
למעשה, לעמדת המשרד מדובר בתפקיד של הנהג ומחויבות מוסרית של הנוסעים, כמו בהקצאת מקומות בקדמת האוטובוסים למבוגרים. כך אוטובוסים רבים נותרו מלוכלכים ומטונפים, וההפרדה בין הנהג לנוסעים התרחשה באופן חלקי.
בחברת אפיקים הודיעו שהחלו בחיטוי צי האוטובוסים של החברה. היא הייתה בכך חברת התחבורה הציבורית היחידה שהצהירה שתעשה כן – אלא שמדובר בחברה קטנה. בניגוד להצהרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו שלפיה כלל האוטובוסים ותחנות הרכבת יעברו חיטוי – החברות טרם קיבלו אפילו הנחיות על כך.
למה התחנה בנתב"ג עדיין פעילה?
בתוך כך ועד עובדי הרכבת קרא לשר התחבורה לסגור את תחנת נתב"ג לנוסעים. לאחר שהתקבלה ההחלטה שכל מי שמגיע מחו"ל יוכנס לבידוד ביתי – ומאחר שלמבודדים חל איסור להיכנס לרכבת – עולה כעת השאלה: למה בכלל מופעלת עוד התחנה בנתב"ג? למשרדי הממשלה אין תשובות בעניין זה.
הקריאה של הוועד, נזכיר, נעשתה אחרי שהתברר שבשבוע שעבר נסע חולה קורונה מנתב"ג לעכו – וכל נוסעי הרכבת נדרשו להיכנס לבידוד ביתי. מדובר על פי ההערכות בכ-800-750 נוסעים ופוטנציאל ההדבקה ברכבת אם כן – עצום.
בתוך כך, הסופרמרקט הענק "מרכזה" בכפר ירכא ערך חיטוי יסודי, לאחר שהתברר כי חולים בקורונה ביקרו במקום ביום הבחירות. סמיר חמוד, המנכ"ל של הסופר, סיפר כי איש לא יצר עמם קשר. חמוד אף טען שגילה "בדרך אגב" שהמידע שפרסם משרד הבריאות לא נכון. "החולה הגיע בשעות שונות ממה שפורסם. משרד הבריאות פרסם שהיה בין 12:30 ל-13:30, אך לפי מצלמות האבטחה הם היו בין השעות 15:00 - 16:00".
חיטוי בסופר ירכא, המכירות עלו: "קונים ואוגרים"
"ציפינו לקבל הוראות או הנחיות ממשרד הבריאות, אבל יצרו איתנו קשר באיחור - ביום ראשון בצהריים - לאחר שהמידע פורסם בתקשורת בשבת. גם היה מאוד קשה להשיג אותם ולקבל מהם מידע. בסופו של דבר קיבלתי החלטה לבצע חיטוי יסודי לכל החנות, 11 אלף מטרים, באמצעות חברה פרטית שמבצעת חיטויים לחדרי ניתוחים. כל החנות ללא יוצא מן הכלל עברה ניקוי וחיטוי יסודי, בשעות הלילה. הוצאנו 40 עובדים לבידוד בתשלום מלא, אף על פי שלא הוסבר לנו מה בדיוק צריך לעשות על ידי משרד הבריאות", אמר חמוד.
"הבריאות של הלקוחות שלנו ושל העובדים היא מעל לכל. לאור המצב הצבנו בכניסה לחנות עוד לפני הגעת החולה עמדת חיטוי ידיים עם אלכוג'ל ומגבוני חיטוי לשימוש הלקוחות, חילקנו ועודנו מחלקים לכל העובדים אלכוג'ל, והבאנו שני רופאים שעושים ביקורות באופן סדיר ומסבירים לכלל העובדים על כללי ההיגיינה והניקיון", הוא הוסיף.
סמיר אמר כי למרות העובדה שחולה קורונה שהה במרכז, ישנה עלייה במכירות – אולי בעקבות התופעה המכונה קניית-בהלה. "הרבה מאוד אנשים מגיעים, ובוחרים לקנות מוצרים שאפשר לאגור. אנחנו מזהים עלייה של 300 אחוזים במכירת פסטות, 200 אחוז במכירת דגני בוקר ו-200 אחוז במכירת מוצרי חיטוי והיגיינה. אנשים באים לקנות כדי לאגור ולהתכונן למחסור, ולמען האמת כבר עכשיו ספקים מדווחים שיש להם קושי לעמוד בביקוש וכי יש פגיעה בייבוא מחו"ל".
בהלה בקניון בפ"ת: "מפחדים מקורונה"
בהלת הקורונה הגיעה גם לקניון הגדול בפתח תקווה, שם הייתה נוכחות מצומצמת של קונים, למרות חופשת חג הפורים. משרד הבריאות הודיע כי גם שם שהה חולה קורונה, ב-1.3 במשך שעה וחצי.
חנויות רבות היו ריקות מלקוחות ועובדים ועובדות רבות בחנויות חסרי תעסוקה. בסושייה אושי אושי, שם שהה החולה כמעט ולא היו לקוחות, באזור האוכל שולחנות רבים היו ריקים – ואזור המשחקים של הילדים כמעט שומם.
"בדרך כלל בשעות האלה הקניון מלא אנשים. היום פורים וציפינו שיהיו יותר, אבל אנשים לא מגיעים, מפחדים מהקורונה", אמרה עובדת באחד הדוכנים.
עובד בדוכן אחר אמר: "אין הרבה אנשים ואין עבודה. ציפינו להרבה לקוחות אבל אנשים לא באים. היום שמענו שחולה קורונה היה בקניון. זה קצת מפחיד אבל אין ברירה אנחנו צריכים לעבוד. בכלל לדעתי מנפחים את הסיפור של הקורונה יותר מדי וגורמים לבהלה מיותרת. עובדה שאף אחד עוד לא מת בישראל. אני אישית לא מפחד ואני מגיע לעבודה".