בעלי המועדונים מדברים על משבר הקורונה
הנזקים הכלכליים, היציעים הריקים, ההנחיות שמשתנות מדי יום, אי הוודאות לגבי המשך העונה ומצוקת הנבחרת. זה מה שיש לבעלי המועדונים לומר על מה שקורה לאחרונה
החלטת משרד הבריאות להחמיר את ההגבלות על כניסת קהל למשחקי הכדורגל יצרה עננה כבדה מעל משחקי הפלייאוף העליון שאמורים להיפתח בשבת. לאחר שהתגלה בישראל מקרה ראשון של הדבקה ממקור לא ידוע, כבר היה ברור שלא תתאפשר כניסת קהל למשחק רבע גמר הגביע בסמי עופר בין מכבי חיפה להפועל באר־שבע, שאליו נרכשו 18 אלף כרטיסים. גם הרעיון לבצע הפרדה ביציעים - מה שאמור היה לאפשר כניסה משמעותית של צופים - לא רלוונטי לנוכח ההתפתחויות. אתמול משרד הבריאות הוציא הנחיה כי על כל השבים מחו"ל להיכנס לבידוד של שבועיים, דבר שישליך על נבחרת ישראל ועל הקבוצות.
שוחחנו אתמול עם בעלי המועדונים כדי לשמוע איך לדעתם צריך להתמודד עם משבר הקורונה. עבור נשיא מכבי חיפה, יעקב שחר, שישב אתמול באצטדיון סמי עופר הריק, מדובר באחד הרגעים הקשים שחווה בכדורגל. "לא היה דבר כזה. מעולם לא נתקלנו, מן הסתם, בקורונה ובהשלכות המקצועיות והכלכליות שלה", הוא אומר. "מאז המשבר הכלכלי ב־2008 לא ראינו דבר כזה. תראה מה קורה בבורסה. בבוקר המשחק קיבלנו הנחיה שניתן להכניס רק 5,000 אוהדים, זאת אחרי שמכרנו 18 אלף כרטיסים, אז כמובן שאי־אפשר לעשות איפה ואיפה בין האוהדים. מראש היו כאלו שהודיעו שלא יגיעו, ולכן הוחלט כי נכון יותר שלמשחק הגביע לא יגיע קהל לטובת ההתארגנות".
רוטציה לקהל
למכבי חיפה יש 16 אלף בעלי מינויים, כך שמנגנון ההכנסה של 5,000 אוהדים מצריך פתרונות יצירתיים. "אולי נעשה משאל, אולי יהיו כאלה שלא ירצו להגיע", מציע נשיא מכבי חיפה. "אולי נפצל אותם ברוטציה, צריכים לחשוב על הכל. מבחינתי מה שברור הוא שחשוב לסיים את הליגה בזמן. הייתי רוצה שהליגה תימשך ושיחפשו פתרונות לאוהדים ולהפסדים הכספיים. אנחנו מפסידים מראש בכדורגל, ודווקא הפלייאוף העליון אמור היה לכסות את ההוצאות הגדולות בזכות הקהלים הגדולים. מצד שני, אנחנו רואים מה קורה בענפים הכלכליים האחרים, כולם מפסידים פה".
בעלי המועדונים מוטרדים גם מהאפשרות ששחקני הנבחרת יצטרכו להיכנס לבידוד עם שובם מהפגרה, אלא אם תהיה החרגה. שחר: "יש פה בעיה לקבוצות שמספקות שחקנים לנבחרות, סימן שאלה גדול. צריכים לקבל החלטה מה יקרה עם השחקנים האלה".
בעלי הפועל באר־שבע אלונה ברקת סבורה שצריך לקיים שגרה ככל הניתן. "עמדתי היא להמשיך בכדורגל, אבל בזהירות", היא אומרת. "הקורונה מאיימת על עצם היכולת לקיים מפגשים חברתיים המוניים, ובכך על עצם קיומן של קהילות שמתבססות על מפגש חברתי כמו הכדורגל וענפי ספורט אחרים. ויתור על כדורגל הוא ויתור על רעיון הקהילה".
ההצגה חייבת להימשך
מבחינת ברקת, גם במקרה שיוחלט על משחקים ללא קהל, ההצגה חייבת להימשך. "אסור לפחד, אבל צריכים להיות זהירים ולהישמע להוראות משרד הבריאות. גם אם ניאלץ לשחק ללא קהל, חלילה, חייבים להמשיך לשחק כדי שהכדורגל והקהילה סביבו יישארו גם אחרי שהקורונה תחלוף".
גם בית"ר ירושלים, שמנסה להשיג את הכרטיס לאירופה, בנתה על ההכנסות ממשחקי הפלייאוף. "מדובר במכה קשה תדמיתית וכלכלית עבור הכדורגל הישראלי", סבור הבעלים משה חוגג, "אך בסופו של דבר ידינו כבולות. כפי שהבהרנו גם בישיבת המינהלת, אני מתנגד בתוקף להגבלה ולקיום משחקים ללא קהל. צריך לעקוב אחרי ההתפתחויות ולקבל החלטות מושכלות גם למען עתיד הקבוצות וגם למען האוהדים".
הפועל ת"א, מועדון שבשגרה סובל מבעיות כלכליות, ספג את המכה הכי קשה. "יש בעיה גדולה עם הנושא הזה, אבל אנחנו נסתדר", מרגיע הבעלים איציק ניסנוב. "אני מעריך שבמקרה שיוחלט כי הליגה תשוחק ללא קהל, נספוג הפסד של כחמישה מיליון שקל".
ניסנוב נערך גם לתרחיש קיצוני יותר: "בוא נראה לאן הקורונה תוביל אותנו. אולי נגיע למצב ששחקנים לא ירצו לשחק, זה לא פשוט. יש פה נזק כלכלי משמעותי, זה אמור היה להיות הפלייאוף האטרקטיבי ביותר בשני העשורים האחרונים".
קצת פרופורציות
לקבוצות הפלייאוף התחתון הנזק יהיה קטן יותר בשל כמויות הקהל הנמוכות. "יש משבר גדול בעולם ובישראל, זה לא רק עניין של כדורגל", מסביר בעלי בני־יהודה, ברק אברמוב. "לא כיף לשחק בלי קהל, ומעבר לכך יש השלכות כלכליות, בעיקר על קבוצות הפלייאוף העליון. מועדונים כמו הפועל ת"א, שבנה על ההכנסות שלו דרך הפלייאוף העליון, או הפועל חיפה, ייפגעו בצורה קשה. הקבוצות הגדולות יצטרכו להחזיר כספים למנויים. ברור שבפלייאוף התחתון הפגיעה היא פחות קשה, אבל כולנו בסופו של דבר תחת משבר גדול".
ומה דעתו של יו"ר ההתאחדות לשעבר, אבי לוזון? "אם הייתי היו"ר היום, הייתי מקבל החלטה לסיים כמה שיותר מהר את הליגה. מבחינתי לערוך משחקים כל שלישי ושישי". לוזון סבור שההחלטה לדחות את המחזור הראשון של הפלייאוף העליון הייתה מוטעית. "הסברתי לראשי המועדונים שזה הרע במיעוטו. חייבים לסיים את הליגה כמה שיותר מהר, אפילו בעץ או פלי. היום כולם מבינים שעדיף לשחק ללא קהל מאשר עם 5,000, כי בהורדה של הוצאות אבטחה ושיטור, אתה לפחות לא מפסיד כסף. אז אולי על מכבי ת"א, מכבי חיפה ובאר־שבע המצב ישפיע פחות, אבל החלומות של קבוצות כמו הפועל ת"א או בית"ר ירושלים לרשום הכנסות התנפצו. הן הנפגעות העיקריות. אין להן כיסים עמוקים כמו גולדהאר, שחר, ברקת, אבל צריך לקחת הכל בפרופורציות, בבורסה אנשים הפסידו סכומים גדולים יותר".