קורונה: תמונת מצב בכדורגל העולמי
באיטליה הליגות הושבתו לחלוטין, גם ספרד בפאניקה. בליגת האלופות מחפשים פתרונות, כשאפילו מלטה נקשרה לבלגן, ובאנגליה עשויים לשנות סדרי עולם
הקורונה לא מתכוונת לעצור בשביל אף אחד. אירופה מנהלת קרב מאסף בניסיון נואש למנוע את התפשטות הווירוס, ולפחות כרגע נראה שהיא רחוקה מניצחון.
באופן טבעי, הספורט משלם מחיר. מדינה אחר מדינה, הוראות נגד התקהלות משוגרות לאוויר, ואפשר לשכוח בחלק מהמקומות ממראה של עשרות אלפי אוהדים ששוטפים את האצטדיון ויוצרים אווירה כמו שצריך.
בלב הכאוס, הכנו בשבילכם מדריך קצר של מה שמתרחש בימים אלה בליגות ברחבי היבשת, ואיך כל אחת מתמודדת עם הצרה שלה. העיקר, שכולנו נהיה בריאים.
איטליה
המדינה שחטפה לפנים את הקורונה, והציבה 16 מיליון מאזרחיה בסגר בניסיון להשתלט על המצב. היא הייתה הראשונה להגיב ספורטיבית, כאשר דחתה מספר משחקים באזורים בהן הווירוס הכה בעוצמה החזקה ביותר, למשל חבל לומברדיה בצפון בו שוכנת מילאנו של מילאן ואינטר, ולאחר מכן החליטה לקיים משחקים ללא קהל – כמו הקרב בין יובנטוס ואינטר וחמישה מפגשים נוספים בראשון ובשני.
אבל בגלל חומרת המצב, צעדים קיצוניים יותר נדרשו. ארגון השחקנים שקל להכריז על שביתה כדי לא לסכן את הכדורגלנים בנסיעות מיותרות וזכה לתמיכה משר הספורט, הוועד האולימפי המליץ לראש הממשלה ג'וזפה קונטה להשבית את כל הספורט במדינה, ואמש קונטה קיבל את ההצעה והכריז על השבתה כוללת. ההמלצה הראשונית קראה להפסקת הספורט עד ל-3 באפריל, אך ייתכן שיהיה מדובר בזמן ארוך יותר, עד שבאיטליה ירגישו בטוחים. בכל מקרה – לפחות בחודש הקרוב אין ליגה איטלקית.
ספרד
כאשר הגיע למשחק מול ולנסיה, מאמן אטאלנטה ג'אן פיירו גספריני אמר אתמול כי ספרד היא כמו איטליה של לפני חודש, בגלל שהוא חש שלווה ביציאה מארצו. אבל זה היה יום לפני שגם ספרד נכנסה לפאניקה. החמרת המצב במדינה הובילה לכך ששני מחזורי הליגה הקרובים יתקיימו ללא קהל.
ליגת האלופות
כאב הראש של אופ"א. המשחק הערב בין ולנסיה ואטאלנטה יתקיים ללא קהל, ולא ברור איך ינהגו בהמשך במפעלים האירופיים עם הקבוצות האיטלקיות, שלא יכולות לארח במדינה המסוגרת, ומפחידות את המארחות שלהן בגלל הסכנה שהן לכאורה מביאות איתן. לדוגמה, הגומלין בין ברצלונה ונאפולי יתקיים בשבוע הבא ללא קהל, ולא ברור מה יעלה בגורל המשחק בין יובנטוס וליון. ההודעה ההזויה ביותר שיצאה בנוגע למפגש הזה הגיעה מההתאחדות של מלטה, שדיווחה כי קיבלה פניות לא רשמיות שביקשו ממנה לארח את המשחק, והיא סירבה להן. באיירן מינכן תארח את צ'לסי באליאנץ ארינה (0:3 לבאיירן בלונדון) ללא קהל, כשכמובן שהבעיות נוגעות גם לליגה האירופית: אולימפיאקוס תארח את וולבס ללא קהל מחרתיים, גם המפגש בין וולפסבורג ושחטאר יהיה מול יציעים ריקים.
אנגליה
שר התרבות הבריטי, אוליבר דאודן, אמר אתמול שהוא לא רואה באופק מצב בו משחקי הפרמייר-ליג יתקיימו ללא קהל, אבל התקשורת האנגלית מלאה בספקולציות שונות ומשונות. מה שכבר ברור הוא שההתאחדות החלה במגעים לביטול ההנחיה המסורתית שלה, המונעת את שידורי משחקי 15:00 אחה"צ בטלוויזיה, מתוך הבנה כי ייתכן שבעתיד הקרוב ייאסרו התקהלויות. באנגליה שוקלים גם לבקש מאוהדים בני 70 ומעלה לא להגיע לאצטדיונים כדי שלא יסתכנו בהידבקות – מה שהעלה תהיות לגבי רוי הודג'סון, המנג'ר בן ה-72 של קריסטל פאלאס, ואם ייאלץ להיעדר ממשחקי קבוצתו. מה שכן, השחקנים כבר קיבלו הוראה לוותר על לחיצות הידיים לפני המשחקים.
גרמניה
בהתאחדות ערכו בימים האחרונים התייעצויות עם עיריות ומועדונים בניסיון למצוא פתרון למצב המחמיר. מוקד ההתפרצות היה לא רחוק ממנשנגלדבאך, שכבר ביקשה לפני מספר ימים מאוהדיה המתגוררים באותו אזור לא להגיע למשחקים, אבל היום הוחלט כי תארח את משחקה הקרוב מול קלן ללא קהל. גם דרבי חבל הרור בין דורטמונד ושאלקה ביום ראשון יהיה באצטדיון ריק.
צרפת
במקרה של הליגה הצרפתית, הבחירה נמצאת בידי המועדונים – אך נראה שבשל המגבלות החמורות רובם יעדיפו אצטדיונים ריקים.
ההחלטה שהתקבלה היא לא לאפשר כניסה של יותר מאלף צופים למשחקי הליגה הראשונה עד ל-15 באפריל, ובהתאחדות איפשרו לכל קבוצה לבחור בחודש הקרוב אם במשחק ספציפי יורשו להיכנס אלף אוהדים, או שהמשחק יתקיים ללא קהל.
שאר אירופה
בתחילת החודש ממשלת שווייץ הוציאה הנחיה שאוסרת התקהלויות של יותר מאלף איש. בשתי הליגות הבכירות יכלו להמשיך לקיים את המשחקים, אך החליטו לדחות אותם לפחות עד לסוף החודש, כך שכרגע בשווייץ לא משחקים כדורגל. בפורטוגל וברומניה הוחלט לשחק בלי קהל עד להודעה חדשה, וביוון ובבולגריה בשבועיים הקרובים .