סומליה: סובל מבעיה נפשית? בוא תפגוש צבוֹע
בכל המדינה יש רק 3 פסיכיאטרים מוסמכים. בהיעדר ברירה פונים מטופלים במצוקה למגרשי-רוחות מסורתיים. עדן איגאל, המכונה "ד"ר צבוֹע", מבטיח להם שהצבוע שלו עלי יגרש את השדים הרעים
הנהמות הבוקעות מגרונו של הצבוֹע הכלוא בכלוב מהדהדות בחדר. מוחמד שייח יעקוב שוקע בשקט בכיסא סמוך, מקווה שהחיה תסלק את הרוחות הרעות הרודפות אותו מאז שהתגרש.
בסומליה ובאזור קרן אפריקה שבו היא שוכנת רבים מאמינים כי רוחות רעות הן הגורמות לדיכאון ולמחלות נפש, ושורשיו של הטיפול המסורתי בעזרת צבועים נעוצים באמונה הזו.
לפי ארגון הבריאות העולמי, בסומליה, שסבלה מעשרות שנים של מלחמת אזרחים, יש רק שלושה פסיכיאטרים מוסמכים, ובהיעדר טיפולים קונבנציונליים אנשים רבים פונים למרפאים מסורתיים. אחד מהם הוא מגרש השדים של יעקוב, גבר נמרץ בן 70 ששמו עדן איגאל ומכונה "ד"ר צבוֹע". את הטיפולים שלו הוא עורך בצריף לוהט בבירה מוגדישו.
רופאים בבית החולים ארדואן בבירה הסומלית, בית חולים במימון טורקי, מדגישים כמובן כי אין בסיס מדעי לטיפול. "אני לא חושבת שזה יכול לעזור", אומרת הנוירוכירורגית ד"ר נור עבדוללהי קרשה, והאח הפסיכיאטרי עבד אל-רחמן עלי עוואלה, המוכר בכינוי "ד"ר חביב", מספר שהוא תמיד מעודד אנשים לגשת לקבל טיפול קליני ולא טיפול מסורתי. "אני מנסה לחנך אותם לא ללכת אל הצבוֹעים", הוא מעיד.
אבל המטופלים המגיעים אל הצריף של של ד"ר צבוע ובני משפחותיהם אומרים שאין להם הרבה ברירות בהתחשב במיעוטן של החלופות. פטומה אחמד, למשל, מספרת שלקחה את בתה בת ה-13 לד"ר צבוע אחרי שוויתרה על דרכי הטיפול האחרות.
"לקחתי אותה לכל בית חולים במוגדישו, אבל זה היה בזבוז של כסף. איבדתי תקווה", היא אומרת. לדבריה, הטיפול של ד"ר צבוע הוכיח את עצמו: "תודה לאל, עכשיו היא בסדר".
10 דולר לטיפול
מומחים אומרים כי ברחבי יבשת אפריקה מחלות נפש אינן זוכות בדרך כלל לטיפול. מחקר שנערך בדרום אפריקה העלה שכ-75% מפגועי הנפש במדינה אינם זוכים לעזרה, ומחקרים שנערכו באתיופיה ובניגריה העלו שבהן השיעור גבוה עוד יותר – כ-90%. באזורים רבים באפריקה, במיוחד באזורי מלחמה, שבהם המונים סובלים מתסמיני טראומה, הרשויות אף נוהגות לכלוא פגועי נפש. לעתים הם מוחזקים בשלשלאות במשך שנים, לכאורה מחשש לביטחונם.
ד"ר צבוע מספר שבעבר נהגו מטפלים מסוגו לנעול את המטופלים בחדר עם צבוע משוחרר, אבל הוא עצמו אינו עושה זאת. מכיוון שהוא משתמש בצבוע המוחזק בכלוב איש לא נפצע מאז שהחל לטפל בדרך זו בלקוחות לפני ארבע שנים.
במסגרת הטיפול קושרים סביב הזרת של המטופל בד אדום, מעשה שלדברי ד"ר צבוע נועד למנוע מהרוחות הרעות לחמוק מהמטופל באופן זמני לפני שהצבוע יוכל להתמודד איתן כמו שצריך.
ד"ר צבוע נכנס לתחום הטיפולי הזה אחרי שאחותו עברה טיפול כזה אצל מרפא מסורתי אחר. "זה נתן לי השראה לחפש צבוע כדי לרפא אנשים", הוא אומר. הוא קנה גור צבועים ב-1,200 דולר, נתן לו את הכינוי עלי – ופתח "מרפאה". מהלקוחות שלו הוא גובה 10 דולרים לכל פגישה – מחיר שנשמע נמוך, אך למעשה הוא די גבוה במונחים של מוגדישו, עיר שבה חיילים למשל מרוויחים 100 דולר בחודש.
לקריאה נוספת: להיות פגוע נפש באפריקה
בצריף של "הדוקטור", הצבוע מטלטל את ראשו ונושף דרך אפו מול סורגיו הצרים של הכלוב. אצל המטופל מוחמד שייח יעקוב אין סימן כלשהו לשיפור, והוא נותר אדיש ומכונס בתוך עצמו.
אחרי כמה דקות מפסיק ד"ר צבוע את הטיפול וקובע שהצבוע שלו לא הצליח לזהות שום רוח רעה. חלק מהבעיות, הוא מסביר, אינן נגרמות מרוחות שכאלה, אבל מוטב שיעקוב יבוא לשלושה טיפולים נוספים, רק כדי לוודא.
אחיו של יעקוב, שהתלווה אליו לטיפול ושהה לצדו לכל אורכו, מלווה אותו החוצה.