מומחים: זו התרופה שהיא תקוותם של חולי הקורונה
לפי הערכות של מומחים, התרופה "רמדסיביר" היא התקווה הגדולה של העולם נגד הקורונה. רופאים באמריקה ובאיטליה כבר משתמשים בה כדי לטפל בחולים במצב קריטי. גם חולה מס' 16, החולה הקשה ביותר בישראל שמאושפז בבית החולים פוריה, צפוי לקבל אותה בקרוב. בזמן שהבורסות קורסות, המניה של החברה שמפתחת את התרופה מזנקת כלפי מעלה
התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
גם בעולם נושאים עיניים אל רמדסיביר שנמצאת עדיין בשלבי ניסוי ראשוניים. שלב הניסוי בבני אדם יצא לדרך, והתוצאות יתקבלו בתוך שבועות ספורים. היא ניתנה עד כה למספר חולים בדרגה קשה ובינונית בסין. גם ארה"ב החלה בניסוי קליני בתרופה, במרכז הרפואי של אוניברסיטת נברסקה, יחד עם המכון הלאומי לאלרגיות ומחלות זיהומיות.
"מדובר בתרופה שמעכבת את אחד האנזימים החשובים לפעילות הנגיף, פולימרז", אומר ד"ר איציק לוי, זיהומולוג בכיר ביחידה למחלות זיהומיות ומנהל יחידת האיידס במרכז הרפואי שיבא. "התרופה פותחה כנוגדת נגיפים רחבת טווח, והיא מראה, לפחות במבחנה, תוצאות בהפחתת כמות נגיף הסארס וכן הנגיף הנוכחי, קובי־2. לכן מן ההיגיון לתת אותה לבני אדם".
עד כה ניתנה התרופה כטיפול חמלה בסין ולחולה אחד בארה"ב, ולכן לא ממהרים להוציא אותה לשוק החופשי מבלי שילמדו כיצד היא הקורונה מגיבה אליה. "שיעור ההחלמה של המחלה גבוה יחסית, ולא ניתן לדעת אם החולים החלימו ספונטנית או כתוצאה מהטיפול", מסביר ד"ר לוי. "כעת עוברים לשלב 2 והתרופה תינתן לכמה מאות חולים בסין ובארה"ב, במינונים שונים, ובהשוואה לקבוצת ביקורת שתקבל פלסבו. רק אז יוכלו בפעם הראשונה לראות אם היא באמת יעילה. עד כה היא ניתנה כטיפול חמלה בלבד, ולא כחלק ממחקר, לכן לא ניתן לוודא יעילות".
סיבה לאופטימיות
עדיין רב הנסתר על הגלוי בתרומתה של רמדסיביר לחולי קורונה. הקהילה המדעית נאחזת כרגע במקרה המפורסם ביותר של מתן התרופה לחולה הקורונה הראשון בארה"ב, גבר בן 35 מוושינגטון שחזר מווהאן שבסין ואושפז בבית חולים במצב קשה. שבוע אחרי האשפוז הרופאים החליטו להעניק לו טיפול בתרופה הניסיונית שהייתה רחוקה מאוד מלהיות מוכנה לאישור רשמי.
למחרת החל מצבו של הגבר להשתפר. לא ברור אם זו הייתה תוצאה של התרופה או שפשוט גופו של האיש כבר החל להתאושש משום שרמת הנגיפים הייתה בירידה. אבל עבור המומחים זו הייתה סיבה לאופטימיות. "יש רק תרופה אחת כרגע שאנחנו חושבים שעשויה להיות יעילה באמת וזו רמדסיביר", אמר ברוס איילוורד, יועץ בכיר בכוח המשימה המשותף של ארגון הבריאות העולמי, כבר לפני חודש. ועכשיו מחזיק עולם שלם אצבעות, שהניסיונות הנערכים בתרופה יוכיחו שהיא אכן הפתרון למגפה שמטלטלת את חיינו.
רמדסיביר נוצרה משיתוף פעולה של חברת הביו־טק "גיליאד סיאנסז" (Gilead) וממשלת ארה"ב, באמצע העשור הקודם. ניסויים ראשוניים בבעלי חיים הראו כי התרופה פועלת ביעילות נגד נגיף האבולה, מה שהוביל את חברת התרופות להתחיל בבדיקת השלב הראשון ב־2015 ולקדם אותה לניסוי ביניים בשנה שאחרי. אבל מחקר גדול שנערך בקונגו העלה תוצאות פחות מבטיחות והותיר את העתיד של הרמדסיביר לוט בערפל. התפרצות מגפת ה-SARS הביאה לניסויים נוספים, ואז התברר כי התרופה יכולה אולי להיות יעילה נגד נגיפי קורונה, כמו זה הנוכחי.
רמדסיביר נועדה להאט את ההידבקות בתאים בריאים על ידי חסימת שכפול ויראלי. כשהנגיף הפולש מנסה להכפיל את עצמו שוב ושוב בגוף, התרופה נכנסת לעבודה ועוצרת את התהליך. "גיליאד" הקפידה להדגיש כי אין לה נתונים מספיקים מהשטח כדי לקבוע האם התרופה אכן יכולה לטפל בנגיף הקורונה. מה שיש לה כרגע הם נתונים קדם־קליניים המראים כי התרופה פעילה כנגד נגיפי ה־MERS וה-SARS שחולקים קווי דמיון גנטיים עם הנגיף הנוכחי.
היא מנעה מקופים להידבק ב-MERS ועזרה בשיפור מצבם של בעלי חיים שכבר נדבקו. התרופה פעלה היטב על בעלי חיים במיוחד כאשר ניתנה זמן קצר לאחר הופעת התסמינים. היא גם הראתה תוצאות מבטיחות בשימוש נגד מגוון רחב יותר של וירוסים, כולל אלה הגורמים להצטננות ואחרים המדביקים עטלפים וחזירים.
"התרופה יכולה להקטין את חומרת המחלה ולעזור לעצור את התפשטות הנגיף בבתי חולים ובקהילות", אמר ל"גרדיאן" טימותי שאהן, וירולוג שחקר את התרופה באוניברסיטת צפון־קרוליינה. אבל הוא הוסיף כי שימוש נרחב בתרופה במגפה הנוכחית "לגמרי תלוי בהצלחת הניסויים".
רופאים בארה"ב, בסין ובאיטליה כבר משתמשים בתרופה במספרים קטנים כדי לנסות לטפל במקרים הקשים ביותר. דיוויד הו, פרופ' מאוניברסיטת קולומביה ומומחה למחלות זיהומיות, מסכים כי רמדסיביר היא כרגע התרופה המבטיחה ביותר. "בניו־יורק יש לנו מקרה אחד של חולה אנוש ואנחנו מנסים להשיג עבורו אישור להשתמש בתרופה על בסיס של טיפול חמלה". חולים בסין קיבלו את התרופה הניסיונית בתחילת פברואר, וניסויים נוספים אמורים לצאת לדרך בחלקים אחרים של העולם. ממצאים ראשונים צפויים להיות כבר בחודש מאי.
הטיפול על חולים בסין נמשך עשרה ימים בהם הוזרקה התרופה לווריד, ואם היא תזכה לאישור, לפחות בשלב הראשון החולים שיקבלו אותה יהיו כאלה שאושפזו בבתי חולים עם התסמינים החמורים יותר, כמו דלקת ריאות או קוצר נשימה.
אלף דולר למנה
אבל למרות התקווה הגדולה, גם במקרה הזה מדובר בשאלה של מחיר מול תועלת. נכון לעכשיו, המחיר הפוטנציאלי של רמדסיביר גבוה. אנליסטים צופים ש"גיליאד" תתמחר את התרופה בסביבות 900 - 1,000 דולר למנה, וכדי להגיע לרמת ייצור מספקת תצטרך לקבל תמיכה מאסיבית מממשלות ברחבי העולם. בחברה כבר החלו להגביר את קצב הייצור הפנימי ואת שיתופי הפעולה עם יצרנים אחרים, ומקווים כבר אחרי שלב הניסויים הנוכחי להכניס אותה לסבב הטיפולים.
חשוב גם לציין שהרמדסיביר היא לא התרופה היחידה כרגע שנוסתה על חולי קורונה, וכי יש כ-300 תרופות שונות שניתנו עד כה לחולים, בהן "קלטרה", המשמשת לטיפול בחולי איידס. "זו תרופה שמעכבת אנזים אחר החיוני בחיי הנגיף. ניסו אותה בסין אבל היא לא הוכיחה הצלחה גדולה", מסביר ד"ר לוי. "אנחנו חושבים על תרופה אחרת מאותה משפחה, שייתכן כי תהיה יותר ספציפית לנגיף הזה. יש עבודה אחת שכתב חוקר גרמני שהראתה כי לפחות במעבדה אותה תרופה מצליחה לחסום את חדירת הנגיף לתוך התא ולעכב את הפעילות הפתולוגית שלו. ולכן, אם אני צריך לנחש, יש יותר סיכוי שהיעילות שלה תהיה גבוהה יותר מאשר ה-Kaletra. זו תרופה שאמורים להתחיל את הניסוי בה בקרוב".
תרופה נוספת שניתנת בימים אלו לחולי הקורונה היא ה"כלורוקווין", שפותחה לטיפול במלריה, ומעלה את החומציות בתא ובכך מונעת מאותו אנזים לעבוד. עדיין לא בוצעו ניסויים קליניים בתרופות אלה. "אצלנו, למרבה המזל, עוד לא היינו צריכים להשתמש באף אחת מהתרופות האלה", מציין ד"ר לוי.
עם זאת, התקווה הגדולה היא עדיין רמדסיביר. "כדי שהתרופה תהיה שימושית ויעילה, אתה צריך לתפוס את הנגיף מוקדם לפני שהוא משתכפל בגוף ונגרם נזק גדול מדי", מסביר שאהן. "אם אתה יכול להתערב בזמן, יש סיכוי לא רע שתוכל לשפר את התוצאות ולהציל את חייהם של אנשים".
"כרגע יש מעט מאוד מידע על התרופה, וצריך לקחת בחשבון שכל מה שהתפרסם עד כה הוא תיאורי עדויות מהשטח, עם מספר נסיינים לא גדול", אומרת רוקחת בכירה באחד מבתי החולים הגדולים בארץ. "התרופה הזאת מכוונת ל־RNA של הנגיף, אבל לא בדקו באיזה תאים נוספים היא פוגעת, מה תופעות הלוואי שלה וכדומה. זו לא תרופה עם התוויה רשומה".
עד שהוא יקבל את התרופה המיוחלת, מצבו של חולה מספר 16 מוסיף להיות קשה אך יציב. "הוא מורדם ומונשם, ומקבל טיפול תרופתי ותמיכתי", אומרת ד"ר הגר מזרחי, מנהלת המרכז הרפואי פוריה. "אנחנו עדים לשיפור־מה בבדיקות המעבדה, וזה מעודד את כולנו".
ד"ר איתי גל עונה לשאלות הגולשים בנושא הקורונה: