הצוות הרפואי באיכילוב להנהלה: "אנחנו חשופים"
חולה קורונה מס' 71, שמקור הידבקותו אינו ידוע, טופל במיון באיכילוב לפני שאובחן. הצוות שטיפל בו היה ללא מיגון, ונדרש כעת לשהות בבידוד. רופאה: "חלק מהרופאים נאלצו להמשיך במשמרת גם אחרי הגילוי". במכתב למנהל בית החולים הביעו העובדים דאגה: "מתחילים לחשוש לבריאותנו"
לאחר שהתברר כי אדם שאובחן כחולה בנגיף הקורונה שהה במיון באיכילוב - והצוות הרפואי שטיפל בו היה חשוף לחלוטין ללא כל מיגון, שלח היום (רביעי) הצוות הרפואי במחלקה לרפואה דחופה (מלר"ד) מכתב אל מנהל בית החולים, פרופ' רוני גמזו, והביע דאגה: "אנחנו מתחילים לחשוש לבריאותנו".
מדובר בחולה מספר 71, תושב המרכז ועובד רשות שדות התעופה שמקור הידבקותו בנגיף אינו ידוע. הוא הגיע למיון ביום ראשון, דיווח שיש לו חום ושיעול וביקש לקבל טיפול. בבדיקה עלה החשד שיש לו דלקת ריאות, אך הוא שוחרר לביתו לאחר מספר בדיקות וטיפול שהוענק לו על ידי צוות המיון.
עדכונים אחרונים:
מניין חולי הקורונה בישראל עלה ל-82
נתניהו ובכירי מערכת הבריאות ימסרו הצהרה ב-19:00
ארגון הבריאות הכריז: הקורונה - מגפה עולמית
הקורונה מכה בשווקים: מסכים אדומים בוול סטריט
"בימים הקרובים רוב חולי הקורונה הקלים יבודדו בבית"
הקריטריונים ישונו? "90% מהבקשות לבדיקות קורונה נפסלות"
כל עדכוני הקורונה - סיקור מיוחד ב-ynet
ביום שלישי, יומיים לאחר מכן, שב חולה זה אל המיון באיכילוב בטענה שהוא עדיין חש ברע. לחולה לא בוצעה בדיקה לגילוי קורונה משום שלא שב מחו"ל לאחרונה וגם לא בא במגע עם אנשים ששבו מחו"ל, ולכן לא עמד בקריטריונים לבדיקה. לאחר שרופאה מתמחה במיון איכילוב התעקשה כי החולה זקוק לבדיקה זו, אושר הדבר והחולה נכנס לטיפול נמרץ בבית החולים. שעות ספורות לאחר מכן התברר כי הוא אכן נדבק בקורונה, והצוות הרפואי שבא עימו במגע נדרש להיכנס לבידוד ביתי.
רופאה במלר"ד איכילוב סיפרה ל-ynet כי "כשגילינו שהוא חולה קורונה, התחיל אצלנו טירוף בין הצוותים. שאלו מי הוא ואיפה הוא היה, כולם היו בלחץ". היא מציינת שאחרי האירוע הייתה אי-וודאות בין הצוותים לגבי המשך התנהלותם לנוכח העובדה שאחיות, רופאים ואנשי כוח עזר היו במגע עם החולים.
הרופאה הוסיפה: "אני מפחדת להודות בזה, אבל חלק מהרופאים שבאו במגע עם החולה נאלצו להמשיך במשמרת וטיפלו בחולים אחרים. כוח האדם מאוד מצומצם, זה גרם לנו להפעיל שיקול דעת בעצמנו אם לעזוב באמצע משמרת ולהיכנס לבידוד בית או לטפל באנשים".
עוד ציינה כי בשל ההנחיות המשתנות של משרד הבריאות יש אי-הבנות. "אם היינו חשובים למערכת, מיד היו מתייחסים אלינו ולא היינו צריכים להיות ניזונים משמועות", אמרה. "לא ידענו מי בכלל צריך להיות בבידוד ומה אנחנו אמורים לעשות. כרגע רק רופא אחד מהמיון בבידוד בית. יש לנו משפחות, יש לנו ילדים, זה מסכן אותנו ואת המשפחה שלנו".
במכתב של הצוות הרפואי הם טוענים בפני פרופ' גמזו כי "החלטנו לפנות אליך בתקופה זו שבה נגיף הקורונה מתפשט בישראל והתחושה קשה ביותר- כי אנחנו מתחילים לחשוש לבריאותנו שלנו". עוד כתבו: "אנחנו מודעים לכך שהמצב טומן הרבה אי-וודאות, ואנחנו יודעים שישנם צוותים שעומלים רבות כדי לטפל באתגר העצום הזה, אך מתוך העבודה היומיומית הרושם שלנו הוא שאפשר לשפר את תפיסת ההפעלה ולהפחית את הסיכון לנו ולמטופלים שלנו".
בפנייתם, צוות המלר"ד מציינים כי נרתמו למקצוע זה כדי להציל חיים, אך יש להם חיים שלמים מחוץ לבית החולים וכי הם מצפים שישמרו גם עליהם. הצוות ציין במכתב את הבקשות שלו מהנהלת בית החולים, בהן מסכות, פתיחת אתר נפרד לקליטת חולים המשתעלים מכל סיבה שהיא והקצאת יותר בדיקות קורונה למטופלים ולצוות.
כמה שעות לאחר מכן, הנהלת בית החולים הוציאה הודעה לכלל העובדים, שבה היא מודיעה על פעולות חדשות בעקבות התפשטות הקורונה. בין היתר הוחלט שמחלקה פנימית ו' שבה היה אירוע החשיפה לא תקלוט מטופלים חדשים. בנוסף, בית החולים החליט על הקמת חמ"ל קורונה שירכז כל שאלה, הן מקצועית והן תפעולית, לכלל צוותי בית החולים כולל מתן הנחיות רלוונטיות.
רופא בכיר בבית חולים בדרום הארץ, שבו התרחש אירוע דומה, סיפר היום ל-ynet על התסכול של הצוות הרפואי: "אנשים נכנסים למיון כשיכול להיות שהם חולי קורונה, הצוותים הרפואים שמקבלים אותם לא ממוגנים, הם לא יכולים לעשות להם בדיקות, ואחרי שמתגלה שאותו צוות רפואי בא במגע עם חולה קורונה - לא דואגים להם מספיק, והם צריכים להיכנס לבידוד".
מבית החולים איכילוב נמסר כי הנהלת בית החולים עוד טרם קבלת המכתב כבר נפגשה עם צוות המלר"ד ומתייחסת ברצינות להצעות הטובות שהועלו, ככל שהן אפשריות תוך מחויבות לטיפול בחולים והגנה על שלום הצוות ותוך היערכות להמשך.