הקורונה בארה"ב: "מדבק פי 10 משפעת, המצב רק יחמיר"
דונלד טראמפ שוקל להכריז על מצב חירום לאומי בעקבות התפשטות הקורונה, ועשוי להטיל מגבלות על טיסות לאירופה. בכיר במערכת הבריאות הגיע להעיד בקונגרס והזהיר: "הרע מכל עוד לפנינו". יועץ בבית הלבן מאשים את סין: "בגללה העולם הגיב באיחור של חודשיים"
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ניסה הערב (יום ד') להרגיע את החשש מהתפשטות נגיף הקורונה, ואמר שבמידת הצורך הוא ישתמש במשאבים ממשלתיים כדי להיאבק בנגיף. "אני מוכן לחלוטין להשתמש במלוא העוצמה של הממשל הפדראלי, כדי להתמודד עם האתגר הנוכחי של נגיף הקורונה", אמר טראמפ.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הלילה אמור טראמפ למסור הצהרה בנוגע לנגיף הקורונה ולתגובת הממשל האמריקני. טראמפ אמר שבהצהרתו הוא יתייחס לשאלת מצב החירום ולהגבלות על נסיעות לאירופה - שני צעדים שעשויים להיות דרמטיים.
"קיבלנו החלטה נהדרת לגבי סין ואסיה. הן מחלימות בקצב טוב מאוד. אני שמח על כך", אמר הערב טראמפ. "כפי שאתם יודעים, יש עוד אזור בעולם – אירופה - שנמצא במצב קשה מאוד. היא עוברת תקופה קשה עכשיו עם הנגיף, ואנחנו נקבל החלטות שונות", אמר טראמפ וסירב להרחיב.
גורם אמריקני אמר ל"פוליטיקו" שטראמפ שוקל להכריז על מצב של אסון לאומי - הכרזה שתאפשר סיוע חירום של עד 40 מיליארד דולר. בתוך כך חתם הערב טראמפ על צו שמנחה את מחלקת העבודה לנקוט צעדים להגדיל את היצע מסכות המגן למערכת הבריאות.
מניין קורבנות הקורונה בארה"ב עומד כרגע על 31 בני אדם. יותר מאלף איש נדבקו. לפחות 19 מתים קשורים למוסד הסיעודי Life Care Center שבפרברי סיאטל. היום דיווחו בארה"ב כי הוא התפשט כבר ל-11 מוסדות סיעודיים ומרכזים לקשישים במדינת וושינגטון.
מושל מדינת וושינגטון, ג'יי אינסלי, אסר היום על התקהלויות של יותר מ-250 איש באזור סיאטל. הוא אמר שהוא עשוי לסגור בקרוב את בתי הספר, ולא שלל הטלת סגר כדי לעצור את התפשטות הנגיף. המושל הדמוקרטי, שהתעמת עם טראמפ על תגובתו לנגיף, ציין שהוא ביקש מכל בתי הספר במדינה להיערך לסגירה אפשרית של מוסדות החינוך בימים הקרובים.
ד"ר אנתוני פוסי, ראש המכון הלאומי לאלרגיות ומחלקות מדבקות בארה"ב, הזהיר היום שהתפשטות נגיף הקורונה באמריקה הולכת להחמיר. פוסי הגיע להעיד בפני ועדת הפיקוח והרפורמה בבית הנבחרים בוושינגטון. "אני יכול לומר שנראה עוד מקרים (של הידבקות) ושהדברים יהיו חמורים יותר ממה שהם עכשיו", הוא אמר.
פוסי הוסיף שההחמרה הצפויה תלויה בשני גורמים: היכולת של ארה"ב לשלוט בכמות האזרחים שמגיעים אליה, וייתכן שמביאים את הנגיף איתם, והיכולת של מדינות ארה"ב וקהילותיה לבלום את קצב ההתפשטות. כשפוסי נשאל אם הרע מכל עוד לפנינו הוא השיב בחיוב.
השבוע אמר דונלד טראמפ ששפעת עונתית רגילה קטלנית יותר מנגיף הקורונה, ולמרות זאת שום דבר לא הושבת. "בשנה שעברה מתו 37 אלף אמריקנים משפעת. המספר הזה נע בין 27 אלף ל-70 אלף מדי שנה. שום דבר לא מושבת, החיים והכלכלה נמשכים", צייץ הנשיא בטוויטר, והכעיס רבים שטענו שהוא מזלזל בסכנת הקורונה. היום אמר פוסי שנגיף הקורונה "קטלני פי 10 מהשפעת העונתית".
בינתיים נשמעת בבית הלבן ביקורת נגד סין, שבה כזכור התפרץ הנגיף בסוף השנה שעברה. על רקע הירידה במספר הנדבקים בסין, שם החיים מתחילים לחזור למסלולם, אמר היועץ לביטחון לאומי רוברט אובריין: "לצערנו, במקום להשתמש בשיטות הטובות ביותר, בווהאן (העיר שבה התפרץ הנגיף) היה טיוח של ההתפרצות". הוא הזכיר את הדיווחים שהגיעו מסין על רופאים שהושתקו או הוכנסו לבידוד "כדי שהמילים שלהם על הנגיף לא יצאו החוצה".
אובריין אמר שהמחיר ששילם העולם על המדיניות הסינית היה תגובה באיחור של חודשיים. "יכולנו לקצץ דרמטית את מה שקרה בסין ואז בשאר העולם". היועץ של טראמפ אמר על התגובה של הנשיא למשבר: "הנשיא נקט צעד אמיץ מאוד כשהבנו את ההיקף של מה שקרה, ועצרנו את הטיסות שמגיעות מסין".
ב-31 בינואר טראמפ נקט צעדים כדי לצמצם את כמות הטיסות מסין. בהחלטה שנכנסה לתוקף ב-2 בפברואר אסר טראמפ על כניסה של אזרחים זרים שביקרו בסין בפרק זמן של שבועיים לפני הטיסה לארה"ב.
הערב דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס שבממשל טראמפ ידונו על הגבלות חדשות לנוסעים ממדינות באירופה. בנוסף אמרו שלושה גורמים אמריקנים לרויטרס שמחלקת המדינה החליטה להשהות טיסות שאינן דחופות, ושהדיפלומטים יטוסו לחו"ל רק במצבי חירום.
בתוך כך הודיעה הערב הודו שהיא סוגרת את שעריה לתיירים, מ-13 במרץ עד 15 באפריל. בהודעת הממשלה נמסר שהיא תבטל לחודש הקרוב את כל הוויזות הקיימות, חוץ מוויזות לדיפלומטים, ארגונים בינלאומיים ואשרות עבודה.