שתף קטע נבחר

 

מחיר הקורונה: הנזק הכלכלי בליגת העל

המועדונים מפסידים הכנסות ממכירת כרטיסים ומרצ'נדייז, המינהלת מאבדת ספונסרים, ההתאחדות לא תקבל את הנתח שלה וגם לחברות האבטחה אין פרנסה. נזקי התפרצות הנגיף לכדורגל הישראלי נאמדים ב־60 מיליון שקל

מינהלת הליגות בכדורגל כבר סיכמה עקרונית עם ספונסר, שהיה אמור להכניס מיליוני שקלים עבור פרויקט שחקן החודש במהלך משחקי הפלייאוף העליון, אבל בעקבות התפרצות הקורונה בימים האחרונים הוא החליט לרדת מהעסקה ובכך למנוע מהמועדונים הכנסה נוספת.

 

זו רק דוגמה אחת להפסד הכספי של הקבוצות בגלל הנגיף, שעשוי להגיע על פי הערכתו של יו"ר מינהלת הליגות ארז כלפון ל־50 עד 60 מיליון שקל. אמש נקבע, בעקבות ההוראות החדשות של משרד הבריאות, כי משחקי הליגות המקצועניות יתקיימו ללא קהל עד להודעה חדשה, מה שמנחית מכה כלכלית קשה על גורמים רבים: בעלי מועדונים שקיוו להכנסות גבוהות במה שאמור היה להיות הפלייאוף האטרקטיבי ביותר בשני העשורים האחרונים, המינהלת וההתאחדות שמפסידות ספונסרים ואת חלקן ממכירת כרטיסים ומרצ'נדייז, וכן חברות האבטחה, בעלי המזנונים וכל מי שקשור לקיום המשחקים.

 

מיץ' גולדהאר הבעלים של מכבי תל אביב (צילום: עוז מועלם)
הפסדים של מיליונים. מיץ' גולדהאר(צילום: עוז מועלם)

 

מכבי חיפה מול בית
אוהדי מכבי חיפה(צילום: עוז מועלם)

 

ישנן שלוש רמות של נזקים. בטווח המיידי, פגיעה כלכלית בשל אי־מכירת כרטיסים ומרצ'נדייז. בהמשך יהיו השלכות עקיפות מהפגיעה המשמעותית במשק, כמו החשש מגיוס נותני חסות. את הפועל ת"א, למשל, מאמצת חברת ארקיע שמכניסה לה מיליון שקל מדי עונה ועוברת עכשיו משבר בגלל עצירת הטיסות. ההפסד המשמעותי ביותר, שיגיע רק במקרה של הפסקת המשחקים לגמרי, קשור להסכמים עם זכייני השידור שמכניסים 126.6 מיליון שקל בעונה והטוטו שמעביר 73 מיליון שקל.

 

ברמת המועדונים, המפסידות הגדולות הן קבוצות הפלייאוף העליון, שם ממוצע ההכנסות למשחק היה אמור להגיע למיליון שקל. האירוח של מכבי ת"א, למשל, היה שווה למכבי חיפה כ־1.2 מיליון שקל ממכירת 15 אלף כרטיסים ותאי צפייה יוקרתיים. במשחקים נגד בית"ר ירושלים והפועל באר־שבע מדובר היה בהכנסה של כ־900 אלף שקל, שלא לדבר על הפסד של לפחות מיליון שקל מכך שמשחק רבע גמר הגביע נערך ללא קהל. במקרה של הפועל ת"א מדובר בהפסד כולל של כ־4.5 מיליון שקל. ההערכה היא כי בעקבות המשבר ייפגע שיעור מכירות הכרטיסים העונתי של הקבוצות ב־25־30 אחוז.

 

הנזק עובר לעונה הבאה

סוגייה נוספת היא נושא המנויים. למכבי ת"א יש 20 אלף, למכבי חיפה 16 אלף, לבאר־שבע 11,500, לבית"ר 9,000 ולהפועל ת"א 8,500, והמועדונים כבר התייעצו עם עורכי הדין שלהם כיצד לנהוג בהם. לקבוצות הגדולות יש גם מאות מנויים ביציעי הפלטיניום והזהב ושוכרי תאי צפייה למיניהם, וההתמודדות מולם משמעותית עוד יותר.

 

כרגע נבדקות אפשרויות של פיצוי אוהדים בפורמט של החזרים יחסיים על המינוי הקיים או זיכוי לקראת העונה הבאה. במכבי ת"א, למשל, מכרו לאחרונה למעלה מ־2,000 חבילות לפלייאוף העליון, ועכשיו הקבוצה תצטרך להחזיר את הכסף שגבתה. בנוסף, במועדונים מעריכים כי תחול ירידה משמעותית במכירת המינויים לעונה הבאה מחשש שהקורונה תחזור בחורף הבא.

 

משה חוגג (צילום: עוז מועלם)
הלכו ההכנסות מהפלייאוף העליון. משה חוגג(צילום: עוז מועלם)

 

להפסד הכספי בטווח הקצר תהיה גם השפעה על התוכניות לעונה הבאה. קבוצות כמו בית"ר ירושלים והפועל ת"א בנו על ההכנסות הגבוהות בפלייאוף, ועכשיו הבעלים יצטרכו להכניס את היד עמוק יותר לכיס או לקצץ בתקציב, מה שנראה יותר סביר שיקרה. המשמעות היא ירידה בשכר השחקנים והבאת רכש זול יותר. המינהלת מעבירה לקבוצות הגדולות 8.5 מיליון שקל בממוצע, פלוס מענקי רייטינג ומענקי מיקום בסיום העונה. בשלב הזה הכסף אמור להגיע כמתוכנן, אבל אם יתממש תרחיש האימים והעונה לא תיגמר – עלולה להיווצר בבעיה. הצרה מבחינת בעלי המועדונים היא שבניגוד לחברות מסחריות אחרות שבעת משבר כלכלי מפטרות עובדים, בקבוצות ממשיכים לשלם משכורות לשחקנים ולאנשי המנהלה.

 

מי יקנה במזנונים?

ההחלטה לקיים משחקים ללא קהל משפיעה על גורמים נוספים, כמו חברות האבטחה שיספגו מכה כלכלית שחלקן יתקשו לעמוד בה. למשחקי מכבי חיפה מגיעים בממוצע 400 אנשי אבטחה, שכל אחד מהם מקבל 425 שקל, ואילו למשחק הגביע בלי קהל נגד באר־שבע הוזמנו רק 17 מאבטחים. חברות האבטחה מקבלות בין 120 ל־150 אלף שקל למשחק, ובהיעדר קהל במגרשי הספורט ובאירועים נוספים במדינה מאבטחים רבים יהיו מובטלים.

 

דמי השימוש בסמי עופר מורכבים משכירות קבועה (50 אחוז) ומדד על פי כמות הקהל המגיע למשחקים (שקל על כל אוהד), כך שמדובר באובדן הכנסה של כ־180 אלף שקל לגוף שמנהל את האצטדיון בחיפה. מפסידים נוספים הם זכייני המזנונים במגרשים, חברות הקייטרינג ונותני שירות נוספים, כשמדובר במאות אלפי שקלים דווקא לקראת מה שאמור היה להיות השיא של העונה.

 

יציעים ריקים אתמול בסמי עופר (צילום: עוז מועלם)
יציעים ריקים בסמי עופר(צילום: עוז מועלם)

 

ההתאחדות אמורה להכניס לקופתה 20 אחוז מההכנסות בחצי גמר הגביע ועוד שליש מהגמר, סדר גודל של שני מיליון שקל – אבל בשלב זה לא ברור אם המשחקים יתקיימו בעוד חודשיים עם קהל. על פי החוזה שלה, ההתאחדות אמורה לקבל עשרה אחוזים ממכירת הכרטיסים בליגות המקצועניות, וגם הכספים מאופ"א בסכנה אם היורו יבוטל – עניין של מיליוני שקלים.

 

המינהלת תהיה הגוף שינהל את המגעים מול הממשלה אחרי שהמועדונים יעבירו אליה דוחות הפסדים מסודרים בנוגע לפיצויים בשל הנזקים הכבדים. החשש הוא מדחיית משחקים, שתוביל למציאות אחרת מול ספקיות הכנסות משמעותיות כמו זכייניות השידור והטוטו, שם אמרו אתמול כי נתח ההימורים נמצא בגרף ירידה בשל האווירה מסביב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
בלומפילד
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים