שתף קטע נבחר

מנכ"ל מצוין או "דיקטטור": האיש שמנווט את משבר הקורונה

הכלכלן שכונה על ידי הרופאים "השוטר הרע של האוצר", ומינויו כמנכ"ל משרד הבריאות זכה להתנגדות, עומד בלב ההתמודדות עם משבר הקורונה. עם אמון מלא מהשר ליצמן וקו ישיר לראש הממשלה, משה בר סימן טוב משמש כמעין "מרגיע לאומי". במהלך הדרך הוא עורר סערות במשרד: "כשמביעים דעה שונה משלו זה נגמר בריב". פרופיל

 

השבועות האחרונים של מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב נראים שונים מאוד ממה שדמיין כשנכנס לתפקיד. בבוקר הוא בדיונים קדחתניים שעוסקים רובם ככולם במשבר הקורונה, ובשעות אחר הצהריים והערב הוא מסביר לציבור את החלטות המשרד ואיך צריך להתנהג.

 

בר סימן טוב הפך בין לילה מאדם שמוכר רק לאנשי משרד הבריאות - לפנים שמופיעות בכל בית במדינה בתור מעין "המרגיע הלאומי" של משבר הקורונה.

 

 

בנימין נתניהו יעקב ליצמן מאיר בן שבת משה בר סימן טוב (צילום: שלו שלום)
בר סימן טוב עם נתניהו וליצמן. קו ישיר לראש הממשלה, אמון מלא משר הבריאות(צילום: שלו שלום)

משבר הקורונה הראה בצורה ברורה מי האיש החזק ביותר במשרד הבריאות. למרות שהוא לא רופא, בר סימן טוב מנהל את המשרד ביד רמה בחמש השנים האחרונות, יש שיאמר ביד רמה מדי. אוהדיו טוענים שלמרות המחסור בידע בתחום הרפואה הוא מנהל את המשרד בצורה טובה ומביאים את המשבר, שמנוהל בעיקר על ידי המשרד, כהוכחה לכך. מנגד, מתנגדיו מציגים אותו כדיקטטור שמכיר רק דרך אחת – הדרך שלו. אחת הדוגמאות לכך היא עזיבה של רבים בשדרת הניהול במשרד.

 

הדעות האלה משפיעות בהתאם על הצורה שבה מסתכלים על תפקוד בר סימן טוב והמשרד במשבר הקורונה. יש כאלו שטוענים שהוא היסטרי וכי בר סימן טוב הוא חלק מקומץ בכירים במשרד שהחליטו להכניס את המדינה לפניקה. אך יש גם כאלה שחושבים בדיוק ההפך. "התפקוד שלו מצוין, לא פחות מזה", אמר בכיר במשרד. "הוא מנהל את המשבר תוך הקרנה של ביטחון ובטיחות לציבור, וזה נפלא שהוא נמצא בהתייעצויות עם כל הגורמים".

 

"השוטר הרע של האוצר" עבר לצד של הרופאים

בר סימן טוב, או "ברסי" כפי שהוא מכונה במסדרונות הכנסת, מגלה במשבר הנוכחי את אותה הנוקשות שגילה כשהיה סגן הממונה על התקציבים באוצר ב-2011 ונלחם באותם רופאים שהוא מייצג כעת.

 

"הילד", כפי שכונה בר סימן טוב על ידי גורם בכיר במערכת הבחירות, הוא שועל ותיק ומנהל את המשבר ביד רמה כשהוא למעשה מבצע את הדברים בתיאום ישיר עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, בין השניים יש קו ישיר ושוטף. ההיכרות עם נתניהו היא ארוכת שנים וראש הממשלה מעריך מאוד את דעתו.

  (צילום: נועם מושקוביץ)
בר סימן בתקופתו באגף התקציבים. כונה על ידי הרופאים "השוטר הרע של האוצר"(צילום: נועם מושקוביץ)

את הקריירה שלו החל בר סימן טוב עוד באמצע לימודיו לתואר ראשון בכלכלה ומנהל עסקים כשהצטרף ב-2004 למשרד האוצר כרפרנט לענייני תעסוקה ורווחה באגף התקציבים. שנתיים מאוחד יותר מונה לרכז תחום הרווחה בביטוח לאומי ולאחר כשנה מונה לרכז תחום הבריאות, תפקיד שסלל לו כנראה את הדרך למנכ"לות משרד הבריאות.

 

במהלך התפקיד הזה ניצב סימן טוב כשומר הסף של האוצר במשבר שהוביל לשביתת הרופאים ב-2011. חלק מהאנשים שעליהם הוא אמון כיום כינו אותו בעבר "השוטר הרע של האוצר". מנגד, באוצר שיבחו אותו באותה התקופה על כך שעמד על עקרונותיו, גם אם לא היו הכי פופולריים.

  (צילום: מוטי קמחי)
שביתת הרופאים ב-2011. היה בצד של האוצר, עכשיו הוא בצד של הרופאים(צילום: מוטי קמחי)

ההחלטה למנות את סימן טוב לתפקיד מנכ"ל משרד הבריאות ב-2015 נחתה על מרבית העוסקים במלאכה בתדהמה. היא לוותה בהתנגדויות רבות ואף בעתירה שהוגשה לבג"ץ נגד המינוי. העתירה נדחתה והשופט אליקים רובינשטיין כתב בהחלטת הדחייה: "יש רק לקוות כי הניסוי יצליח וחרף הבעייתיות תצמח תועלת למערכת הבריאות ולציבור מיכולותיו של המנכ"ל החדש בתחומי כלכלת הבריאות והרגולציה".

 

כבר מהרגע הראשון שר הבריאות יעקב ליצמן (אז סגן שר הבריאות) נתן לבר סימן טוב את המושכות במשרד כמעט בצורה עיוורת. לזכותו של בר סימן טוב ניתן לזקוף כמה מהלכים משמעותיים של המשרד כמו רפורמת סימון המזון שאותה יזם ודחף וכן את שינוי חפיסות הסיגריות כדי לא לעודד את קנייתן.

 

"הוא מנכ"ל מצוין", קובע בכיר בתחום הבריאות. "לקח לו זמן להתרגל לתפקיד, לסגל לעצמו ראייה רחבה מהצד הבריאותי של הדברים. העובדה שהוא עצמו אינו רופא לא מפריעה לי כל עוד יש לו סגנים שהם רופאים".

משה בר סימן טוב (צילום: מוטי קמחי )
בר סימן טוב בתחילת משבר הקורונה. "לקח לו זמן להתרגל לתפקיד, אבל הוא מנכ"ל מצוין"(צילום: מוטי קמחי )

לצד ההישגים, לבר סימן טוב יש גם כמה כישלונות או אתגרים שלא הושגו. הראשון והחשוב בהם הוא שבר סימן טוב לא הצליח להוריד את העומס במחלקות הפנימיות בבתי החולים. ביקורת נוספת נשמעה סביב התנהלותו במשבר המחלקה האונקולוגית בבית החולים הדסה עין כרם, לאחר ששישה רופאים עזבו את המחלקה, בעיקר על כך שלא התערב מספיק.

 

בר סימן טוב גם צבר לעצמו אויבים מבית. לאורך חמש שנותיו בתפקיד הוא התעמת לא פעם עם עובדים, ובעיקר עם עובדות בכירות במשרד, שהעזו לקרוא תיגר על החלטותיו וחלקן אף עזבו את המשרד בעקבות אותם סכסוכים.

 

כמה מהרופאים שעמם דיברנו הגדירו אותו כסוג של דיקטטור, אדם כוחני וסנטרליסט והדגישו כי חשוב לו מאוד מה נאמר עליו בתקשורת. רופא שעבד בצמוד אליו סיפר על אווירה לא נעימה, והזכיר את העימותים שהיו עם שתי עובדות חזקות במערכת שעזבו בטענה שהוא התעמר בהן.

 

"לא ייתכן שכל פעם שאיש מקצוע מביע דעה הפוכה ממנו זה מסתיים בריב", טען גורם במערכת הבריאות. "הוא אמנם נראה בן אדם מקסים, אבל אנשים מפחדים להביע דעה שונה ממנו או לתמוך בדעה שונה משלו. ההנהלה נראית היום כמו בית בובות שכולם מסכימים איתו מהפחד להביע עמדה שונה".

 

הגורם הצביע על כך שמרבית ההנהלה של משרד הבריאות התחלפה עוד לפני שנגמרו הקדנציות של בעלי התפקידים. "זה מצב מאוד מסוכן שאדם מפחד להביע את העמדה שלו במשרד, כי אז המנכ"ל לא יודע שיש סיכונים בדברים שהוא עושה", הוסיף.

 

מנגד, ד"ר עדי ניב-יגודה, חברו של בר סימן טוב שהיה חבר בכמה ועדות רפואיות יחד איתו, דוחה את הטענות. "בין אם אוהבים אותו או לא אנחנו רואים פה מנהיגות, אחרי הרבה שנים שהמשרד היה נגרר אחרי משרדים אחרים. רואים ומרגישים שיש פה ניהול וזה חשוב למערכת, כי הרבה פעמים חוסר ניהול וחוסר החלטיות גורם למה שאנחנו רואים באיטליה למשל. לנו יש מנכ"ל שמנהל את הסיטואציה".

 

הוא הוסיף: "מעניין לראות מה יקרה אחרי המשבר ואם המשרד ידע למנף את המעמד החדש שסיגל לעצמו כראש החץ".


פורסם לראשונה 13/03/2020 22:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
משה בר סימן טוב
צילום: עמית שאבי
מומלצים