שתף קטע נבחר
 

צאו לרון חולדאי מהרחם

השלטים המקוממים של אגודת אפרת המתנגדת להפלות נועדו להזכיר לנשים את תפקידן הביולוגי במרחב הציבורי. ראש העיר החליט לא לשתוק

 

רון חולדאי בישיבת מועצת עיריית תל אביב-יפו (צילום: מוטי קמחי )
רון חולדאי(צילום: מוטי קמחי )

אתמול (יום ד') עלה שלט של עיריית תל אביב-יפו עם משפט קצר ופשוט: "רק את תחליטי מה לעשות עם הגוף שלך". זאת בתגובה לפרסומת של אגודת "אפרת" ומופיע מיד אחריו. "אפרת" קוראת לנשים ששוקלות לבצע הפלה לוותר עליה, כי "בגלל כסף לא מפסיקים חיים", וגם "מהריונות לא רצויים נולדים ילדים אהובים". ההחלטה של העיריה להגיב היא בעיקרה מופת של הבנת האופן שבו נשים חוות את המרחב הציבורי: עבור חלקן שלטים אלה הם טריגר רגשי טראומתי, ועבור אחרות תזכורת סמלית לכך שההחלטות האישיות והכאובות ביותר שלהן נתונות לביקורת ציבורית חסרת אחריות.

 

 

בשבועות האחרונים הגיעו לשדולת הנשים פניות המבקשות שנפעל לעצירת הפרסומים של "אפרת". הן מספרות שהן רואות את השלטים על תחבורה ציבורית, בשילוט בכל רחבי הארץ ואפילו בשירותים של הפאב השכונתי. הן מספרות על החוויות האישיות הלא פשוטות שהן עברו בהקשר של הריון, על מצבים בריאותיים מסובכים ומסוכנים או על התחבטויות נפש ותקופה לא פשוטה.

 

זו אינה הפעם הראשונה שנשים מתקוממות נגד פרסומים דומים בשל הנזק והפגיעה שהם גורמים להן: רק ב-2018 הגיעו לנציב תלונות הציבור של הרשות השנייה כ-1,500 (!) תלונות של נשים על התשדירים של "אגודת אפרת" בתחנות הרדיו המקומיות.

 

חטטנות ציבורית בנושאים האישיים של הריון ופריון של נשים עלתה לכותרות כמה פעמים לאחרונה, לאחר שנשים מפורסמות התרעמו על מראיינים ומראיינות חסרי רגישות שניסו להוציא מהן פרטים על מצבן האישי. כך, כפו שאלות בסגנון זה על נינט טייב ועל ג'קי אזולאי. מעבר לחדירה הרגילה לפרטיות, התופעה החוזרת הזו, יחד עם השילוט האגרסיבי של אגודת אפרת ברחבי הארץ, היא ביטוי לתנועה שמרנית שמבקשת להזכיר לנשים את היותן נשים ואת תפקידן הביולוגי במרחב הציבורי.

 

 

 

יש להיאבק בתפישה השמרנית הזו ולהבהיר שלציבור אין מקום או עניין בקבלת ההחלטות ובבחירה האישית של אישה על הריונה ועל עתידה. ברגישות ובהבנה, החליטו בעירייה לבחור צד, להגיב ולהעביר מסר אחר, לא רק בהיבט הספציפי של הריון אלא מתוך הבנה שההתערבות בנושאי הפסקת היריון היא חלק מביטוי רחב יותר למציאות שבה אישה צריכה להיאבק על הזכות על גופה, היא אינה שוות זכויות, ולשלומה הבריאותי או רצונה האישי והחופשי אין מקום.

 

התגובה הזו מצטרפת לעוד ועוד מקרים שבהם רשויות מקומיות ממלאות את הוואקום המנהיגותי ברמה הארצית ומשמשות מגדלור ערכי לליברליזם ומאבק בשמרנות.

 

קהל היעד של "אפרת" הן נשים שנמצאות במצוקה, חלקן נערות צעירות, חלקן מגיעות מרקע סוציו-אקונומי נמוך. במצב זה, ובמסווה של העברת מידע על האפשרויות הרפואיות והכלכליות, האגודה נמצאת בעמדת כוח לייצר מניפולציה רגשית אצל אישה במקום מאוד לא פשוט בחייה.

 

היוזמה של העירייה חשובה, אבל התגובה ל"אפרת" חייבת להיות רחבת היקף ולהגיע לכל מקום ולכל הנשים ברחבי הארץ. המענה חייב להיות הפנייה לגורמים מקצועיים אמיתיים, גורמי רווחה או בריאות שיכולים ללוות נערה או אישה בכזאת התלבטות מתוך מחשבה על טובתה האישית וללא אינטרס ואידיאולוגיה שמרנית. בעולם מתוקן, קמפיין שכולל מידע מלא על האפשרויות שעומדות בפני נשים במצב שכזה, היה מובל על ידי שר הבריאות או הרווחה.

 

לצערנו, נשים עדיין מחויבות לעבור ועדות להפסקת הריון, הן ממשיכות לראות במרחב הציבורי פרסום שפוגע ברגשותיהן למרות אלפי תלונות, ולא מושקעים מספיק משאבים כדי שנערות יקבלו אינפורמציה על אפשרויות הבחירה שלהן בצורה מקצועית, אחראית ומכבדת. בוואקום הזה, נכנס ראש עיר אחד שהחליט לפעול. זאת התחלה, אך חשוב ודחוף שהמסר יעבור ויהדהד גם במסדרונות הממשלה הבאה.

 

  • יעל מרים סיני היא מנהלת ממשל וקשרי כנסת בשדולת הנשים

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה שמעוני
יעל מרים סיני
צילום: דנה שמעוני
מומלצים