נתניהו קרא לממשלת חירום; גנץ: מוכנים, עם כל המפלגות
בתגובה לקריאתו של נתניהו להקים ממשלת חירום לנוכח משבר מגיפת הקורונה, אמר יו"ר כחול לבן כי הם "נכונים לדון בהקמת ממשלת חירום לאומית רחבה שתכלול נציגות של כל חלקי הבית", בהתייחסו גם לרשימה המשותפת. נתניהו הזמין את גנץ לפגישה עוד הערב, אך בליכוד הבהירו: "רלוונטי מי שתומך במדינה יהודית ודמוקרטית"
יו"ר כחול לבן בני גנץ אמר הערב (חמישי) כי הוא מוכן לדון בהקמת ממשלת חירום לאומית רחבה שבה יהיו חברות כל המפלגות. זאת בתגובה לקריאתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו להקים ממשלת חירום לנוכח משבר מגיפת הקורונה. גורם בליכוד אמר בתגובה לכך: "מי שתומך במדינה יהודית ודמוקרטית רלוונטי".
בהודעה מטעמו של גנץ נאמר כי "כחול לבן בראשותי גיבתה עד היום ותמשיך לגבות את המאבק המשותף במגפת הקורונה והשפעותיה. כפי שעשינו עד כה, נמשיך לנהוג בממלכתיות ובאחריות למען הציבור. לאור המצב, נהיה נכונים לדון בהקמת ממשלת חירום לאומית רחבה שתכלול נציגות של כל חלקי הבית. נעשה כל מאמץ בכדי לקדם מהלך זה למען אזרחי ישראל ומדינת ישראל".
טרם תשובתו של גנץ, הוא שוחח עם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, יו"ר העבודה עמיר פרץ ויו"ר מרצ ניצן הורוביץ - והועבר מסר על ידי נציגים גם לרשימה המשותפת ולפיו ההסכמות בין כחול לבן לבינה תקפות.
במקביל להסכמה לדון באחדות, הכוונה בכחול לבן היא שיש לבחון את ההצעה ולהמשיך במקביל בתהליך ההמלצות אצל הנשיא. כחול לבן החליטה כי תתמוך בכל החלטה הנוגעת למשבר הקורונה, ללא קשר לנסיבות הפוליטיות.
קודם לכן התייעצו ראשי כחול לבן איך להגיב לקריאתו של נתנהו. עוד לפני הצהרת נתניהו התקיימה פגישה של הרביעייה - גנץ, יאיר לפיד, משה (בוגי) יעלון וגבי אשכנזי - ועלתה שם השאלה כיצד יש לנהוג.
גם אחרי הקריאה של נתניהו התקיימו התייעצויות על אודות איזו עמדה לגבש ואיזה קו להציג. בינתיים, שוחח נתניהו עם נשיא המדינה ראובן ריבלין ועדכן אותו כי הזמין את גנץ להיפגש עוד הערב במטרה להקים ממשלת חירום לאומית בהקדם.
הסוגיות שעליהן מתלבטים בכחול לבן לקראת הפגישה הן, בין היתר, האם אחדות כוללת את הבלוק, מה ההשפעה של כחול לבן בממשלה שכזו, איזה תפקידים יקבלו, מה זה אומר "ממשלה לחצי שנה", ואיזה חוקים צריך לשנות לשם כך.
הנשיא ריבלין אמר לנתניהו כי הוא מברך על כל יוזמה שתוביל להקמת ממשלה בהקדם האפשרי - והדגיש: "ביתי פתוח בפניכם, עלינו לעשות הכל כדי להתמקד במשימות העומדות לפנינו". בהמשך שוחח ריבלין גם עם גנץ וחזר באוזניו על תמיכתו בהקמת ממשלה להתמודדות עם המשבר הלאומי בהקדם האפשרי.
עוד הדגיש הנשיא בפני השניים כי בית הנשיא יעמוד גם הוא לרשות הצדדים כמקום מפגש ושיח, וכי הוא נכון לסייע בכל שיידרש על מנת להביא להסכמות מהר ככל הניתן למען אזרחי ישראל.
בשיחה עם גנץ שב הנשיא והבהיר כי ביתו פתוח לרשות הצדדים לקידום השיח - וזאת במקביל להליך הדמוקרטי המקובל של ההתייעצויות עם הסיעות, הצפויות להתקיים בתחילת השבוע בבית הנשיא.
מטעמו של גנץ נמסר כי הוא הודה לנשיא על נכונותו לסייע בהקמת ממשלת חירום רחבה שתטפל בנושא הקורונה - ושב והדגיש כי "כחול לבן תמשיך ותפעל באחריות ובממלכתיות ותגבה כל מהלך שיסייע במאבק בנגיף הקורונה, כפי שעשתה עד כה".
מוקדם יותר הערב הפגינו כ-50 בני אדם מחוץ לביתו של חבר הכנסת גבי אשכנזי במחאה על המגעים עם הרשימה המשותפת. אחת המפגינות, שהזדהתה כאלמנת צה"ל, קראה לאשכנזי לצאת מביתו ולהתחייב שלא יסכים לממשלה שתזכה לתמיכת המשותפת.
נתניהו: "אחר כך יהיה זמן לחזור לאותה נקודה"
בהצהרה, שבה הודיע על סגירת בתי הספר כחלק מהמאבק בהתפשטות נגיף הקורונה, אמר נתניהו כי "לפני 53 שנים, ערב מלחמת ששת הימים, קמה בישראל ממשלת חירום לאומית, ישראל התלכדה כאיש אחד וניצחה. אני קורא להקים ממשלה דומה עכשיו, עוד הערב".
נתניהו הדגיש שיש להקים "ממשלת חירום לאומית, בלי שום היסוסים, בלי דחיות. זו תהיה ממשלת חירום לתקופה מוגבלת ויחד נלחם להציל את חייהם של רבבות אזרחים. חייבים לשים בצד את הפוליטיקה, אחר כך יהיה זמן לחזור לאותה נקודה, אבל כרגע נדרשת אחריות לאומית והאחריות הזאת לאומית ואישית גוברת על כל שיקול אחר".
מוקדם יותר השמיעו בכירים אחרים במערכת הפוליטית קריאה דומה לאחדות. יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, שינה את עמדתו ואמר לתקשורת בשפה הרוסית שיש להקים ממשלת אחדות לאומית בהקדם האפשרי. הוא הסביר שבעקבות מגפת הקורונה והמכה שתספוג כלכלת ישראל, המדינה זקוקה לממשלה בדחיפות.
"עד עכשיו נאלצנו להתמודד בשתי חזיתות – הכלכלית והביטחונית. עכשיו נוספה למשוואה גם הבעיה שקשורה לקורונה", הסביר ליברמן. הוא ציין כי לליכוד וכחול לבן יחד יש 68 מנדטים, וזה יותר ממספיק כדי להקים ממשלה ללא שותפים נוספים. יחד עם זאת, אמר ליברמן, ממשלה כזאת תזכה לתמיכה של כל המפלגות הציוניות.
גם שר הביטחון נפתלי בנט קרא להקמת ממשלת אחדות בראשות נתניהו. "זוהי שעת חירום, ובשעה כזו נדרש ממשלת חירום לאומית בראשות נתניהו. אחדות עכשיו, רבים אחר כך", אמר בנט. "אנחנו נעביר חוק שיקפיא את כל ההליך הפוליטי למשך שישה חודשים ואז נוכל לחזור למקום שבו היינו. הנגיף לא מבחין בדעות פוליטיות וזה מחייב אותנו לאחדות לאומית רחבה".
ח"כ גדעון סער, שהתמודד מול ראש הממשלה בנימין נתניהו בפריימריז על ראשות הליכוד בדצמבר האחרון והפסיד, ציין כי "הקמתה בהקדם של ממשלת אחדות - ולו לתקופה קצובה - היא צו השעה כדי להתמודד עם משבר הקורונה, שהשלכותיו מוחשיות ומרחיקות לכת. לא פחות מכך הדבר נדרש על מנת להשיב את אמון אזרחי המדינה במערכת הפוליטית".
ח"כ יועז הנדל (כחול לבן) כתב בטוויטר: "מלכתחילה היה צריך ממשלת אחדות כדי לרפא את החברה הישראלית, ועכשיו זה כבר צו 8". הוא ממשיך לסרב לתמוך בהקמת ממשלה בתמיכת הרשימה המשותפת.
מסתמן: ח"כ לוי-אבקסיס לא תמליץ על גנץ
בתוך כך, חברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס, שהודיעה בניגוד להבטחותיה שלא תצטרף לממשלה שנתמכת מבחוץ על-ידי הרשימה המשותפת, ביקשה מהנשיא ראובן ריבלין להמליץ בנפרד מהעבודה ומרצ על המועמד להרכבת ממשלה. היא צפויה שלא להמליץ על יו"ר כחול לבן גנץ להרכבת הממשלה.
גורמים במפלגת העבודה התייחסו לבקשתה של לוי-אבקסיס ואמרו כי "התנהגותה של אורלי מחפירה, חסרת בושה ומוציאה שם רע אפילו לציניות הפוליטית". אותם גורמים לוצים על יו"ר העבודה, עמיר פרץ, להפר את שתיקתו בעניין.
פרץ, לעומת זאת, מבקש בשלב זה להמשיך ולשמור על איפוק, בהמשך לדרישתו מחברי ההנהלה וגם מחברי הסיעה שלא להיכנס להתלהמות הדדית מיותרת מול לוי-אבקסיס.
הודעתה של לוי-אבקסיס שלשום הכתה בתדהמה את המערכת הפוליטית, מאחר שבמהלך הבחירות היא הצהירה כי אין לה בעיה שהרשימה המשותפת תתמוך בממשלה שתוקם מבחוץ. בכירים בעבודה-גשר-מרצ כבר העריכו אתמול כי לוי-אבקסיס לא תמליץ על גנץ לנשיא, ויש כאלה שטענו גם כי היא בדרך לליכוד.